Антуриум: жовтіє листя [draft]



Антуриум, названий також “квіткою фламінго”, дуже красива і цікава кімнатна рослина. Воно потребує певного відходу, правильного поливу і дотримання температурного режиму. Тому любителі, які тільки обзавелися цією рослиною, спочатку допускають безліч помилок, через що квітка починає сохнути, листя жовтіє або покривається плямами. Причиною таких неприємностей можуть бути і деякі захворювання. Давайте розберемося в цьому по порядку.

Антуриум жовтіє

Причиною того, що у антуриума жовтіє листя, можуть бути правильний догляд і захворювання.Правильний догляд:

  • після обприскування рослина повинна постояти в захищеному від прямих сонячних променів місці, інакше волога занадто швидко випаровується;
  • нестача світла. Антуриум – тропічна квітка, батьківщина якої являється Центральна або Південна Америка. Тому ця рослина досить світлолюбна і потребує дотримання певного температурного режиму;
  • неправильний полив. Квітка любить вологу. Для поливу слід використати або воду, що добре відстоялася, або талу. При постійному використанні жорсткої води рослина може загинути;
  • занадто прісний грунт. У грунт треба періодично вносити азотні добрива, саме завдяки ним листя набуло насиченого зеленого кольору, відбувається активне зростання листя і стебел. Також не можна удобрювати антуриум при сухому грунті, так ви можете просто спалити корінь.

Зверніть увагу: часте добриво грунту азотом може привести до великого розростання куща. При цьому рослина практично перестає цвісти.Захворювання:

  • бактерійні інфекції. Виникають при частому поливі, зайвому добриві, переохолодженні. Досить лише пересадити квітку і налагодити правильний догляд;
  • грибкові інфекції. Боротьба з ними займе деякий час, впродовж якого вам треба буде видаляти пошкоджені стебла і листя, і обробити рослину фунгіцидами (Ридомил голд МЦ, Альто супер, Амистар, Браво, Дитан Неотек 75, Квадрис, Эмбрелия та ін.).

Найбільш поширеними хворобами антуриума вважаються:

  • фузариоз – грибкова інфекція, яка може передаватися через грунт або від квітки до квітки. При цьому листя швидко жовтіє і обпадає;
  • септоріаз. При цій недузі листя покривається дрібними плямами;
  • хлороз – інфекційне захворювання, яке проявляється при нестачі в грунті заліза або магнію;
  • гнилизна. Її провокує зайва вологість в приміщенні або надмірний полив. На листя спочатку з’являється наліт, а потім він призводить до гниття.

Плями на листі антуриума

Частіше за усю рослину можуть покриватися сірими або чорними плямами, після чого листя починає сохнути, закручуються і обпадають. Причиною цьому можуть бути правильний догляд, захворювання або шкідники. Спершу перевірте, чи правильно ви доглядаєте за квіткою. Взимку в кімнаті повинно бути 16-18º, а влітку 20-25º. Ці світлолюбні рослини повинні знаходитися в добре освітленому приміщенні, без протягів і вітру. Крім того квітка треба двічі в день обприскувати м’якою водою, після чого уважно стежите за тим, щоб на нього не потрапляли прямі сонячні промені. Хоча рослина і любить вологу, поливши робити щодня не варто. Надлишок води може привести до загнивання коренів.Слід зазначити: рослина має поверхневу кореневу систему, тому горщик, в якому він знаходитися повинен бути не дуже глибоким, але досить широким, для правильної циркуляції вологи і повітря.
Також до появи плям на листі може привести досить небезпечне захворювання антракноз. Якщо в час не почати лікування квітка просто загине. Привести до цього захворювання може переохолодження квітки або надмірний полив. Спершу підвищте температуру в приміщенні і почніть обробляти рослину фунгіцидами. Це може зайняти у вас досить часу, все залежить від ступеня ураження квітки
Що стосується шкідників, то антуриум досить стійкий в цьому плані. Хоча іноді він і піддається нападам попелюх, кліща, щитівки, борошнистого червеця. Явними ознаками того, що на рослину нападають шкідники, являється липкий наліт на листі або скупчення попелюхи. Розпочинати боротьбу з них треба негайно. Це досить тривалий процес. Ви можете використати народні засоби (мильний розчин, настій тютюну, розчин мідного купоросу) або ж перевірені препарати (Актеллик, Карбофос).

Антуриум: сохне листя

Найчастіше причиною того, що у антуриума сохне листя, являється неправильне його розташування або відхід. Наприклад, квітка може стояти на протязі або піддаватися дії прямих сонячних променів, особливо після обприскування. Або ж навпаки, квітці бракує освітлення. Не забувайте також про те, що раз в дві неділі рослину слід підгодовувати, для нормального зростання і хорошого цвітіння.Дотримуючись нехитрих правил, ви зможете уникнути цих і інших неприємностей, пов’язаних з вирощуванням антуриума. І рослина вас завжди радуватиме яскравими кольорами і красивим листям.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *