Як вибрати пилосос?

Нещодавно пилосос “відмітив” день народження – йому виповнилося сто сорок (!) років. Десятьма роками раніше був зареєстрований перший патент на нього, тому можна сміливо стверджувати, що цьому домашньому трудязі виконалося цілих сто п’ятдесят років.

Асортимент пилососів настільки широкий і різноманітний, що може розгубитися навіть самий просунутий в плані вибору побутової техніки користувач. Втім, якщо знати напевно, для яких цілей вам потрібний цей прилад, вибрати пилосос стане не так складно, як могло здатися спочатку.

Який пилосос вибрати – види прибирання

Розрізняють два види прибирання пилососом: сухе і вологе. Відповідно, якщо вам потрібний прилад для сухого прибирання, вибирати треба одну з моделей пилососів, призначених для сухого прибирання. Найбільш поширені так звані балонні пилососи. До цієї групи також увійдуть вбудовані, вертикальні і роботи-пилососи.

Якщо вам потрібний прилад, який не лише позбавить вас від пилу, але і ефективно вимиє не лише кахель, килим, але і фіранки і плитку у ванні, вибирайте миючий пилосос.

При усій своїй універсальності, “сухі” пилососи до того ж мають досить привабливу ціну, тоді як миючі прилади обійдуться вам у декілька разів дорожче. Звичайно, вони досить швидко окупають заплачені за них гроші, але в той же час є у них і ряд недоліків (окрім ціни), які обов’язково треба врахувати, щоб вибрати хороший пилосос для будинку:

Цей прилад ні в якому разі не можна використати для прибирання ковроліну, натурального килимового покриття з довгим ворсом, ламінатного і паркетного покриття, а також меблів, особливо чутливим до вологи. Миючі пилососи, як правило, мають набагато більшу вагу і габарити, ніж їх “сухі” побратими. Звідси – певна незручність їх використання.

Ще один істотний “мінус”, через який люди частенько відмовляються від купівлі миючого пилососа – необхідність розбирати, мити і висушувати усі деталі приладу після кожного його використання. Погодьтеся, якщо є можливість цього не робити, багато хто з нас вважатиме за краще вибрати і купити пилосос для сухого прибирання. Ще один істотний недолік цього приладу – необхідність придбання спеціальної рідини для прибирання миючим пилососом.

Так, щоб правильно відповісти на питання “Який пилосос вибрати для будинку?”, треба гарненько все зважити і зрозуміти, чи потрібний вам миючий прилад або ваша квартира буде досить чистою і після прибирання сухим пилососом. Врешті-решт, якщо ви звикли мити вікна і підлогу по-старому, уся підлога у вас застелена ламінатом або паркетом, та і грошей зайвих у вас немає, чи варто воно того?

Як вибрати хороший пилосос – звернете увагу на цифри

Який параметр характеризує роботу пилососа краще всього? Зрозуміло, потужність! Взагалі, тут треба обмовитись: потужність цього приладу характеризується двома потужностями – потужністю всмоктування і потужністю енергоспоживання (електричне навантаження на мережу). Потужність всмоктування – це ті цифри, на які ви повинні звернути увагу в першу чергу (дивіться на корпусі приладу). А що до цифр, що характеризують потужність енергоспоживання, ніякого відношення до ефективності прибирання вони не мають. Давайте розберемося, як знання параметрів потужності допоможе нам вибрати пилосос правильно.

Отже, як ви вже зрозуміли, саме від потужності всмоктування залежатиме те, наскільки ефективним буде прибирання вашого житла: чим вона більша, тим чистіше буде у вашій квартирі або будинку.

Як вибрати пилосос за потужністю?

Прилад потужністю до 300 Вт дозволить вам зробити сухе прибирання лінолеуму, паркету, ламінату або ковроліну. Якщо у вас є домашні тварини – кішки, собаки – для прибирання поверхонь знадобиться прилад попотужніше – 300-450 Вт. Максимальна потужність коливається в проміжку 450-490 Вт. Такий “монстр” легко впоратися з прибиранням килима з довгим ворсом, по якому любить гуляти ваш угодований персидський кіт.

Втім, дуже багато сучасних моделей пилососів мають важіль-перемикач потужності, розташований, приміром, на корпусі приладу, завдяки чому ви зможете регулювати потрібну вам потужність прибирання залежно від міри забруднення і типу поверхні.

Вибір пилососа за типом пилозбирача

Розрізняють наступні види пилозбирача:

Паперовий мішок (одноразовий або багаторазовий). В принципі, він досить добре збирає пил, але кожен місяць вам доведеться купувати йому заміну.
Тканинний мішок. Не так ефективно затримує і збирає пил.
Пластиковий контейнер. Найзручніший і практичний вид пилозбирача. Пил в нім закручується в щільну грудку, яку легко викинути у відро для сміття, просто перевернувши контейнер.

Як вибрати пилосос за використаним в ньому фільтра

Фільтр – це, мабуть, одна з найважливіших складових будь-якого пилососа. Від кількості і якості цієї невеликої “штучки” залежить не лише ефективність прибирання, але і ціна, яку вам доведеться заплатити за пилосос.

Види фільтрів:

Стандартні (синтетика, тканина, папір). Затримують до 80 відсотків пилу.

  • Водяні фільтри. Є ефективнішими, оскільки здатні затримувати дрібні частинки пилу. Додайте до цього ще і функцію ароматизації приміщення.
  • Фільтри Н.Е.Р.А. Це найбільш популярний і затребуваний сьогодні вид фільтрів. Виготовлені з пористого матеріалу на скловолоконній основі, вони легко затримують найдрібніші частинки пилу.
  • Парогенератор. Такий фільтр здатний дезинфікувати оброблювану пилососом поверхню, знешкоджувати різних комах, у тому числі кліщів, прибирати плісняву.
  • Електростатичні фільтри. Затримують до 99 відсотків пилу.
  • Бактерицидні. Знешкоджують пил, а також шкідливі мікроорганізми.

Важливо: якщо у вас встає питання, який пилосос вибрати – зі змінним або вбудованим фільтром, віддайте перевагу першому варіанту. Такий фільтр можна легко замінити або просто почистити.

А що у нас в коробці?

Найбільш поширені аксесуари будь-якого пилососа – це, звичайно ж, насадки. Розрізняють стандартні насадки для прибирання килимового покриття і гладких поверхонь, щілинну, пилову насадку і турбо-щітку, основне призначення якої – збір шерсті і ворсу з будь-якої поверхні.

Як вибрати пилосос по габаритах

Компактний маленький пилосос має чималі переваги. Маневрений, легкий, зручний у зберіганні. Проте, такі міні-пилососи частенько не містять в собі додаткових фільтрів, не можуть похвалитися хорошою потужністю і частіше, чим більші і солідніші їх товариші, ламаються. З іншого боку, повногабаритний пилосос хоч і не такий зручний у використанні, як міні-пилосос, проте володіє безліччю корисних функцій, має можливість установки декількох фільтрів і хорошу потужність.

Хочеш вибрати хороший пилосос для будинку? Враховуй додаткові параметри:

  • Трубка приладу. Відмінно, якщо в коробці з пилососом добрий виробник поклав телескопічну трубку, а не звичайну “нерухому”. З нею у вас буде можливість регулювати потрібну вам довжину.
  • Шнур. Тут все зрозуміло: чим довший, тим кращий. Добре, якщо пилосос має функцію автоматичного змотування шнура, наприклад, при натисненні ногою на спеціальний важіль на корпусі приладу.
  • Рівень шуму. Якщо у вас є маленькі діти, вибирайте прилад “спокійніший”.
  • Гарантія. Стандартний термін – рік-три.
  • Виробник. Провідні виробники пилососів – Bosch, Karcher, Samsung, Thomas.

Сподіваємося, наша стаття допоможе вам вибрати пилосос, який підійде вам по своїй функціональності і в той же час не сильно ударить по кишені.

що треба знати щоб купити пилосос, паркетне покриття, прилад для миття вікон в домашніх умовах, провідні виробники пилососів, Скласти рекламу про пилосос

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *