Який очисник повітря вибрати?

У наш час ми, на жаль, маємо дуже важкі умови для життя, атмосфера сучасного міста неймовірно загазована і пилючна, стан екології – жахливий, і, практично, у кожного з’являється пристрасне бажання поїхати з шумного міста і влаштувати собі відпочинок від усіх так званих принад цивілізації. Але, на жаль, зовсім не кожен обиватель здатний дозволити собі придбати дачу в гаю біля річки, де повітря легке, чисте і вільне. Так що якщо такий тип відпочинку вам доки, що ще, на жаль, не по кишені, то почніть, хоч би з найменшого.

Якщо змінити індустріальне місто на чисте передмістя, де в зимовий час стоїть морозна свіжість, а влітку цвіте акація, не вдається, то доведеться тоді створювати усередині будинку або офісу таку атмосферу, щоб вийшло почуття, що ви сидите далеко від напружених транспортних розв’язок і інших об’єктів, що наносять шкоду екології. Адже все що вам потрібне, вже давно винайшли і цілком активно застосовується людиною в його сучасному житті. У цьому тексті ми хотіли б поговорити серйозно про те, як вибрати очисник повітря, і як користуватися вибраним приладом.

Очисники повітря зі змінними фільтрами

Відмітимо, що очисник повітря – цей далеко не складний пристрій, який зовсім не вимагає від свого хазяїна деяких особливих навичок в експлуатації або обслуговуванні. Природно, якщо знадобиться серйозний ремонт, то необхідно звертатися до фахівців. А якщо просто використовувати, то це зможе зробити навіть дитина.

Принцип дії очисника повітря ґрунтується на потоці повітря, яке за допомогою вентилятора послідовно проходить через декілька типів фільтрів, які покликані очищати повітря від різного роду домішок. Окремий фільтр в змозі впоратися тільки з одним типом забруднення, наприклад з механічними(шерсть домашніх тварин, пилові кліщі, пісок) – може впоратися один фільтр, з домішками у вигляді газів, такими як запахи оксиду азоту, чадного газу, задимлення, впорається інший. З цієї самої причини в очисниках повітря застосовують 2-5 ступінчасте очищення повітря для видалення всіляких видів забруднення повітря. Наприклад, конкретна модель може працювати за такою схемою: спочатку повітря проганяють крізь сітчастий фільтр для видалення великих забруднень, потім воно проходить через вугільний і фотокаталітичний фільтри.

Насиченість, з якою повітря поступає в очисник повітря, можна регулювати за допомогою ручного перемикання і блоку управління. Бувають також моделі, які можуть самостійно і автоматично регулювати темп подання повітря, ґрунтуючись на мірі забрудненості повітря.

На даний момент очисники повітря, що мають змінні фільтри, роблять величезну кількість відомих і не дуже відомих фірм-виробників. Тому ви маєте можливість вибору моделі з щонайширшого спектру пропонованих моделей залежно від ваших потреб і можливостей. Мінімальна ціна очисника повітря, як правило, починається від 80 доларів і обмежується 200 доларами. Це прості моделі. У моделей цінової категорії – 200 до 500 доларів є ряд додаткових функцій, таких як іонізація, зволоження і вони також мають пульт управління і багатоступінчасту систему фільтрів для повітря. Також бувають і моделі, так би мовити, преміум-класу, ціна яких коливається від 500 до 1000 доларів, це просто справжні кліматичні комплекси, що поєднують в одному пристрої декілька приладів. Вони можуть функціонувати як окремо, так і разом одночасно.

При виборі таких приладів як очисники повітря, потрібно орієнтуватися саме на потреби і на фінансові можливості майбутнього власника. Проте не забудьте дізнатися у продавця, яку площу зможе обслуговувати конкретна модель очисника повітря. Цей момент слід уточнювати, як і при придбанні очисників повітря зі змінним фільтром, так і при купівлі іншого вигляду цього пристрою, який називається миття повітря.

Мийки повітря

Отже, є також такі моделі очисників повітря, в яких немає змінних фільтрів, їх називають мийки повітря. З метою очищення повітря в них використовують звичайну воду. Звичайно ж, у таких приладів дорожча ціна, проте окрім самої функції очищення в них ще є присутньою така функція, як зволоження повітря. У них наступний принцип дії : повітря проходить усередину пристрою і проходить через вологі диски – картриджі. Подібний пристрій відноситься до типу “2 в 1” і вважається найпростішим: їм видаляється бруд, пилок, і деякі алергени. Окрім цього, такі пристрої здатні зволожувати повітря, так що вологість може підніматися до 50-60 відсотків, а це комфортний показник для людини. Знайте, що якщо вам необхідно очищати повітря з високим рівнем забруднення, то зупиніть краще всього свій вибір на очиснику повітря, працюючому на змінних фільтрах. Проте якщо є також необхідність в підвищенні вологості повітря в кімнаті – те підберіть модель за доступною ціною, що має прекрасний набір корисних функцій.

Мийки повітря продає багато відомих і не дуже знаменитих брендів. Серед безлічі моделей мийок повітря у вас з’явиться можливість вибрати не просто звичайний прилад, але і модель, що працює на пульті управління, має нічний режим, функцію іонізації, а також функцію використання срібних часток.

Різновиди фільтрів

Фільтр – ця найголовніше, центрально ланка в усьому приладі по очищенню повітря. Знайте, що міра очищення навколишнього повітря знаходиться залежно від того, який фільтр в очиснику повітря встановлений, тобто залежить і ефективність всього агрегату в цілому.

Пропонуємо детальніше розглянути різновиди фільтрів і можливості їх застосування, які з них кращі, а які все-таки гірші. Наш опис пропонується розпочати з найгрубіших видів фільтрів, що здійснюють очищення повітря від більших забруднень механічного типу.

Фільтром грубого очищення є найзвичайніша сітка. Такий фільтр здатний затримувати такі типи забруднень, як наприклад тополиний пух, пісок, пил і шерсть домашніх тварин. Окрім очищення повітря сітка може оберігати прилад від забруднення. По мірі її забруднення сітку можна промити або продути, оскільки такий фільтр використовується багаторазово. Для безперебійної і ефективної роботи приладу сітка очищається не менше 2-3 раз на місяць.

Вугільний тип фільтрів якраз призначений для очищення повітря від чужорідних запахів і різноманітних газових домішок у великій кількості наявних в повітрі. У цьому шарі як фільтр використовують активоване вугілля, що є дуже відомою речовиною для очищення від токсинів. Але вугілля досить погано може справлятися з такого роду сучасними забрудненнями як, наприклад оксид азоту і іншого роду легких сполук, досить характерних для міської атмосфери. Тому саме вугільні фільтри не можна використати як основні фільтри, а лише як додаткові. Усі ті домішки, які потрапляють у вугілля, там накопичуються, так, що такого роду фільтр міняється регулярно. Коштує подібний фільтр 30-40 доларів, термін служби його складає від 3 місяців до 1 року.

Фільтр-іонізатор, так званий електростатичний фільтр є фільтром тоншого очищення повітря. Необхідне для очищення повітря йде крізь позитивно заряджений електрод, і частинки домішок, що забруднюють повітря, прилипатимуть до негативних елементів. Цей вид фільтрів призначається для багатократного застосування, тому він промивається і встановлюється знову. Але у електростатичного фільтру є недолік – в процесі роботи він виділяє газ озон. І, попри те, що цей газ лікувальний і знезаражувальний, він усе таки досить токсичний. Отже, не можна допускати великих концентрацій цього газу.

Також в очисниках повітря побутового типу і в очисниках в установах медицини, лабораторіях і інших подібного роду місцях, використовуються фільтри з ефектом високоефективної затримки часток. Такого роду фільтри здатні уловити 98% всіляких речовини-алергенів, а також здатні затримати забруднені частки, чиї розміри більше 0,3 мкм. Подібні фільтри є одноразовими, міняються вони один раз в 12 місяців, коштує подібний фільтр в середньому 30 доларів.

Фотокаталітичний фільтр – це представник останнього покоління елементів, що фільтрують, для очисників повітря. І в даний момент саме такий фільтр вважається найефективнішим, але і найбільш дорогим. Принцип роботи такого фільтру ґрунтується на ефекті розщеплювання домішок, які проходять крізь фільтр, до безпечних компонентів. В даному випадку застосовується УФ-випромінювання. Такі фільтри призначені для видалення найдрібніших частинок, чий розмір 0,001мкм. З часом ефективність подібних фільтрів не зменшується. Фотокаталітичні фільтри служать до 6 років – це найдовговічніший вид фільтру з наявних, і ціна його приблизно 80-120 доларів. Важливі додаткові функції різних очисників повітря

Перше, що слід зазначити, так це досить малу потужність, яка споживається очисником повітря, – причому максимальна кількість споживаної потужності у моделей, що знаходяться в середньому діапазоні цін, не перевищуватиме 50-60 Вт, частенько цей показник не підніматиметься навіть вище чим 20-35 Вт. Таким чином, робимо висновок, що цей вид фільтрів буде, дуже економічним.

При роботі очисників повітря рівень шуму дуже низький. Слід також відмітити, що цей показник дуже важливий, оскільки такого роду прилади, як очисник повітря працюють як правило, цілодобово, а в нічний час шум в спальні дуже заважає. Оскільки основні шуми можуть походити від кулера очисника повітря, то робота вентилятора в нічний час перемикатиметься в “нічний режим”, обороти зменшуватимуться, тобто до мінімуму зменшуватиметься і шум. Моделі від більшості виробників роблячи шум на рівні біля 37 дБ, а цьому саме те саме значення, при якому звичайна людина може досить спокійно спати, не відволікаючись на шум. Також необхідно відмітити, що міра шуму, який створює очисник повітря, дуже сильно залежить від того який тип фільтрів використовується в конкретній моделі.

Слід приділити увагу тому, що для продування повітря через фільтр типу НЕРА обов’язкова установка вентилятора з більшою потужністю, тобто більш шумного. Проте, навіть в цьому випадку, по обіцянках виробників, рівень шумів не стане перевищувати вказану норму. В наші дні, можливо, вибрати навіть модель, що створює в “тихому режимі” шум, який не перевищує 16 дБ.

Зараз позначимо ті види функцій, як основні, так і додаткові, здатні допомогти зробити щоденну експлуатацію очисників повітря приємним доповненням до чистісінького повітря:

– таймер, що дозволяє задати планований час включення або відключення приладу;

– пульт віддаленого управління – цей дуже корисний пристрій, особливо коли прилад встановили в дуже важкодоступному для регулярного використання місці;

– детектор забруднення

– такий пристрій є лише у деяких моделей. Дозволяє застосовувати ІЧ-детектор, який здатний відстежувати кількість забруднень, які є присутніми у складі повітря. Якщо рівень забруднення повітря перевищує значення, яке було задано спочатку, то очисник повітря буде включений автоматично. Окрім цього, можна вказати здатність детектора не лише лише включати прилад, але і управляти їм, зменшуючи або збільшуючи швидкість обертання кулера, регулюючи, таким чином, роботу приладу;

– регулятор темпу обертання кулера

– потрібний для перекладу приладу в наступний режим, наприклад з нічного в денній. Ряд моделей дає можливість використання таких режимів як “turbo”, “sleep” і деяких інших. – дисплей. Зазвичай новітні моделі очисників повітря мають рідкокристалічні дисплеї, які призначені для показу інформації про час функціонування агрегату, працюючому режимі і іншого роду інформації;

– різні індикатори – вони можуть вказувати додаткову інформацію, наприклад інформацію про стан навколишнього повітря або міри забруднення фільтрів. Такого роду індикатори, зазвичай, є не в звичайних моделях очисників повітря, а в так званих кліматичних комплексах тих, що відносяться до преміум-класу;

– ароматизація – ця функція є в різних моделях, як бюджетних, так і преміум класу. У такому разі очисники повітря оснащені додатковими пристроями для ароматизації. Однак, частенько відбувається, що по інструкції можна самостійно у воду додавати деякі ароматизатори, наприклад, в митті повітря.

Особливості використання

Фірми виробники, радять своїм клієнтам уважно відстежувати стан фільтрів і регулярно робити їх заміну і очищення. Також рекомендують робити заміну фільтру при виникненні неприємного запаху, навіть якщо термін придатності фільтру ще не добіг кінця. Запам’ятайте, заміна, і миття фільтрів робити слід настільки частіше, наскільки більше число домішок містить навколишнє повітря.

Для підтримки повітря в приміщенні в ідеальній чистоті, слід уважно стежити, щоб пристрій міг обробляти повітря як мінімум один раз в 30 хвилин.

Також необхідно пам’ятати, що, все-таки жоден очисник повітря, навіть найкращий і найбільш дорогий, ніколи не наситить киснем, тому навіть при застосуванні очиснику повітря обов’язково рекомендують провітрювати приміщення.   

очисник повітря, дерева як очисник повітря, нера очісник повітря інструкція, найкращі дерева-очисники повітря, як вибрати очисник повітря

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *