Як вибрати витяг?

Продовжуємо давати корисні рекомендації для облаштування вашого житла. Цього разу поведемо мову про кухню, а саме про витяг. Усім розуміють, що більшість часу, що проводиться нами удома, ми проводимо саме на кухні. Потрібно, по-перше, готувати їжу, потім поїсти і помити за собою, на це витрачається не одну годину. В процесі готування їжа видає не найприємніший запах, підвищується вологість, також виділяються продукти згорання і інші, чинники, що негативно впливають на здоров’я. Усе це істотно може погіршити не лише сам апетит, але і, загалом, настрій. Також можна погіршити своє самопочуття, яке і без того не найкраще за нинішнього життя. Так, ви можете часто провітрювати кухню, для усунення неприємних запахів, проте для звичайної невеликої кухні, як правило, не досить звичайній кімнатній вентиляції. Для підтримки завжди на належному рівні атмосфери на кухні, слід очищати повітря від різного роду домішок, що містяться в нім. Саме це завдання і виконує кухонний витяг.

Витяг є блоковим пристроєм, який ділиться на основні складові:

– корпус декоративного виду;

– один або більше електричних двигунів з вентилятором;

– система фільтрації для очищення повітря;

– освітлення і блок, що управляє.

Типи конструкцій

Від місця планованої установки і залежить, в якому корпусі витяг буде зроблений, а також декілька інших технологічних особливостей. Усі витяги діляться на декілька типів:

1. Острівні: є кріплення до поверхні стелі прямо над робочою зоною Острівний витяг ставиться тоді, коли плита знаходиться посеред кухні і не торкається жодної із стін. Отже, витяг і є “островом”.

2. Настінні(купольні або камінні): призначаються для настінного монтування і вважаються найбільш розповсюдженим варіантом кухонного витягу. Мають різні форми: прямокутник, купол, піраміда і інші.

3. Кутові: також вважаються настінними витягами. Їх корпуси оптимізовані якраз для установки в кутку приміщень.

4. Вбудовані: можуть встановлюватися в нижню частину шафки над плитою. Зазвичай такі витяги мають висувні панелі, призначені для збільшення огорожі повітря. Так у більшості сучасних будинків кухонні приміщення мають не великі розміри, і з’являється потреба економити простір, що і дає можливість такий тип витягу.

Усі витяги також діляться на 2 категорії, за способом очищення повітря:

витяги потокові і витяги циркулярні. Зараз виготовляють такий вид моделей, який за бажанням хазяїна може працювати в обох режимах.

Циркуляційні витяги можуть очищати повітря за допомогою системи фільтрації, після чого повітря знову потрапляє в приміщення, що дає зберігати в квартирі тепло, а це не маловажний момент в зимову пору року.

Спочатку повітря йде через жироуловлюючий фільтр, який затримує великі частки. Фільтри подібного роду бувають як одноразовими, так і багаторазовими. Зазвичай фільтри одноразові зроблені з паперу, фізеліну або синтепону, після того, як він засмітиться, фільтр викидають. Економічніше використовуватиме металевий або акриловий багаторазовий фільтр. Пройшовши крізь такий фільтр, потім повітря переходить у фільтр вугільний, який теж одноразовий, його необхідно замінити, як тільки він забрудниться.

Переваги:

– немає необхідності влаштовувати у будівлі вентиляцію;

– прості в підключенні;

– тепло зберігається в приміщенні в холодну пору року.

Недоліки:

– невисока ефективність очищення;

– необхідність замінювати вугільний фільтр у міру забруднення. Грунтуючись на усьому вищевикладеному, робимо висновок, що циркуляційні витяги слід підключати лише тоді, коли нема можливості виведення витягу в загальнобудинкову вентиляційну систему.

Як правильно обрати витяг для кухні?

Проточний тип очищення ґрунтується на принципі видалення з приміщення забрудненого повітря. Установка такого роду витягу вважається складнішою, оскільки є необхідність просвердлювати стіни і робити отвори технологічного призначення для підключення до вентиляційної системи. Але також можливо відмітити, що витяги з такою системою очищення значно ефективніші, оскільки забруднене повітря викидається, а на його зміну закачується чисте.

Проточні витяги оснащуються лише одним фільтром – жировловлюючим. Необхідно це для того, щоб лопаті і стінки витягу не накопичували шар жиру, так його наявність може негативно позначитися на роботі усього пристрою і привести його до поломки.

Види фільтрів: їх очищення, заміна

1. Жировловлюючі (фільтри грубого очищення) – це одноразового типу фільтри, які у свою чергу підрозділяються на 3 види :

– паперовий;

– флізеліновий;

– синтепоновий.

На поверхню подібних жировловлюючих фільтрів наносять особливі мітки, які можна побачити крізь захисні грати витягу. Коли мітки більше не проявляються, значить, настала пора міняти фільтр.

2. Алюмінієві фільтри слід відносити до багаторазових. Раз на місяць, у міру їх забруднення, фільтри необхідно очищати спеціальним знежирюючим засобом, після чого мити в посудомийній машині. Зазвичай алюмінієві фільтри складаються з декількох шарів, тому, в уникнення ушкодженнях поверхні, необхідно дуже акуратно поводитися з ними.

3. Ще один вид багаторазового фільтру – акриловий. Акриловий фільтр щомісячно промивається в теплій воді з милом. Фільтр легко пошкодити, отже, не рекомендується його вичавлювати.

4. Фільтри тонкого очищення, тобто, вугільні – зроблені з активованого вугілля. Це одноразові фільтри, замінюють їх приблизно один раз в півроку. Уважно знайомтеся з інструкцією по застосуванню, там обов’язково має бути вказаний точний термін роботи фільтру. Запам’ятайте спостереження вимагають абсолютно усі види фільтрів, оскільки фільтри, що забилися, можуть давати додаткове навантаження, що може привести до швидкого виходу з ладу усього пристрою.

Продуктивність витягу

Досить важливий параметр при виборі витягу для кухні це його продуктивність, тобто, пропускна спроможність. Цей параметр зможе розповісти вам, яку кількість повітря пристрій здатний обробити за певний період часу. Кубометр повітря за годину – саме в цих одиницях вимірюється цей параметр. Для обчислення параметра застосовують цю формулу:

Продуктивність = Кратність самого повітрообміну, помножена на Об’єм приміщення

Отже, помноживши висоту стель на площу своєї кухні, можна отримати об’єм усього приміщення. Якщо хочете вичислити точніший об’єм, то відніміть площу, яку займають предмети кухонних меблів. Кратність повітрообміну – це величина, визначальна, яка кількість замін повітря має місце в цьому приміщенні за одну годину. Для оптимального повітрообміну цей параметр повинен дорівнювати 12. Рекомендується вибрати витяг, чия продуктивність більша, ніж потрібно відповідно до розрахунків, адже якщо витяг постійно функціонуватиме на максимумі своєї потужності, то значно зменшиться термін його служби. Також потрібно врахувати, що витяг, працюючий на максимумі оборотів, може створювати дуже багато шуму. Додаткове навантаження на пристрій лягатиме і в тій ситуації, якщо у повітровідводі є вигини, і у разі, коли фільтри забруднені. Усі ці моменти теж необхідно враховувати обов’язково.

Запам’ятайте, що формула, яку ми приводили вище, має лише рекомендаційний характер. У будь-якому випадку, слід брати в розрахунок особливості кухонного приміщення, а також їжі, яку там готують. Якщо готують в основному їжу, під час приготування якої відбувається виділення великої кількості шкідливих речовин, то при активному режимі дуже виростуть критичні значення. Для уникнення подібної ситуації, звертайте увагу на такі витяги, у яких продуктивність в 1,5-2 рази більше ніж рекомендована.

Рівень шуму і габарити

Загальновідомо, що рівень шуму прийнято міряти в децибелах(дБ). Приміром, шум в 40 дБ це досить тиха мова людини, яку можна почути на відстані лише декілька метрів. Шум в 60 дБ – це мова людини на відстані одного метра. Тому середній шум, що видається працюючим витягом, дорівнює 60-70 дБ. Ось тому, якщо довгий час перебувати на кухні з функціонуючим витягом, може різко знизитися настрій, і погіршати загальне самопочуття.

При виборі розмірів витягу, слід звертати свою увагу на габарити кухонної плити – відштовхуватися слід саме від цього параметра. Витяг по ширині мають дорівнювати ширині плити, або ж бути трохи більшим. Так витяг може захоплювати увесь потік повітря, забрудненого леткими домішками.

Управління витягами

Головним органом, для управління витягом вважається вимикач електричного двигуна, виключення освітлення, а також регулятор темпу всмоктування повітря. Останній вимикач дуже корисний, оскільки не завжди потрібно використати витяг на її повну потужність. Проте при дуже насиченому леткими суспензіями повітрі, можна включити режим “турбо”, який є присутнім далеко не в усіх моделях витягів.

Так само обов’язково слід звертати свою увагу на метод перемикання: кнопковий, електронний або ж сенсорний. Найпростішим і найбільш звичним вважається кнопкове управління. Тут є ціла група вимикачів, розташованих на передній панелі пристрою. Електронне управління – це найдорожчий вид управління витягом. За допомогою спеціального електронного блоку є можливість задавати витягу необхідний режим роботи аж до тимчасових інтервалів. Окрім цього, витяги, що мають електронне управління, мають декілька додаткових функцій, наприклад, автоматичне прискорення роботи при особливо сильному забрудненні повітря, автоматичне включення під час початку приготування їжі, індикатор забрудненості фільтру, включення освітлення і багато що інше. Звичайно ж, перераховані опції, додають зручності в експлуатації, але обійтися без них можна цілком легко.

Сенсорний тип включення. Перевага в тому, що замість кнопок є присутніми тільки невеликого розміру вимикачі, що запускають роботу кухонного витягу при легкому дотику до них. При цьому кнопки розташовуються на рівні самої панелі, що помітно спрощує догляд за поверхнею пристрою. Ще однією перевагою сенсорного типу управління можна сміливо назвати гідний зовнішній вигляд такого витягу.

Можливість залишкового ходу теж дуже корисна: вентилятори можуть продовжувати свою роботу в течію ще 10 хвилин після виключення електричного живлення витягу. Отже, повітря очищається остаточно.

Заслуговує також інтересу опція витягу під назвою “Інтервальний ежим” – у такому режимі витяг може автоматично включатися кожну годину. Вона працює на не дуже великій швидкості в такому режимі. Тим самим забезпечується додаткова вентиляція приміщення кухні.

Вартість кухонних витягів

Дуже важко вказати точну ціну або ж ціновий діапазон, оскільки вартість кухонних витягів практично постійно піддається змінам. Також на ціну може значно впливати продуктивність витягу і назва бренду. Але потрібно зважати на те, що ви платите свої гроші не за імідж, але за ту якість, яку ви повинні отримувати від виробника купленого вами товару. Але частенько відбувається так, що моделі витягів дешевше показують себе значно краще в порівнянні з подібними моделями дорожчих виробників. Краще все ж порадитися з товаришами, дізнатися чи влаштовує їх робота витягів, попросити дати які-небудь рекомендації і подивитися сам витяг в роботі.

Загалом, вимальовується наступна картина: найпростіший витяг для кухні з проточним очищенням повітря і управлінням за допомогою кнопок коштує в інтервалі від 70 до 150 доларів. У середню цінову категорію можна віднести витяги, вартість яких варіюється в діапазоні від 300 до 400 доларів. Тут у вас завжди буде можливість самостійно підібрати те, що вам потрібно. Але бувають і так звані елітні моделі витягів, що мають дуже багато корисних і даремних функцій, ексклюзивний дизайн і коштують вони від 1000 доларів. Але також існують елітні моделі, з потрібними і непотрібними опціями, з ексклюзивним дизайном і вартістю від 1000$. Вибирати завжди вам!

як правильно зазначати ВИТЯГ, витяг

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *