Як визначити розмір диска і шини у колеса?



Розмір колеса – дуже важливий показник при виборі шин для автомобіля. Правильно підібрана гума допомагає машині добре тримати дорогу і посилює безпеку руху. Проте багато автолюбителів просто не знають, як визначати розмір диска і шини на автомобільному колесі. Спершу постарайтеся визначити ширину колеса. Для розрахунку можете скористатися “народною” формулою: якщо від ширини протектора покришки автомобільного колеса відняти 20%, то ви отримаєте ширину диска колеса. Так, наприклад, якщо гума у вас складає 255 мм, то ширина диска буде 255 мм – 20%% = 204 міліметри. Щоб перевести це значення в сантиметри, розділіть отримане число на 10. Вийде 20,4 см.

А потім поділите на 2,54 і отримаєте розмір ширини диска, рівний 8 дюймам (саме в них розраховують розміри для коліс). Якщо ви хочете поставити диск ширший або шини вужчі, то пам’ятаєте, що рекомендована максимальна різниця між ними складає всього 15%. Щоб ви могли визначити розмір свого колеса за наявними параметрами, зверніть увагу на напис безпосередньо на покришці. Як правило, на ній буде вказаний розмір, який позначається таким чином : 6 х 14, 6.5 х 15. Тут перше число означає ширину обода в дюймах, а друге число – діаметр обода, знову ж таки в дюймах. Спираючись на ці показники, ви можете легко визначити, шину якого розміру вам треба придбати. Вибираючи колесо за розміром, пам’ятайте, що за діаметром обода їх показники коливаються в середньому від 10 до 23 дюймів (залежно від типу автомобіля).

Ширина ж профілю шини може варіюватися між 2,3 і 4 дюймами. Найменші з цих показників підходять для мотоциклів, скутерів і моторолерів, а найбільші – для важкого транспорту. Також, якщо ви вирішили замінити диски або гуму на більш високі, то пам’ятаєте, що у зв’язку з цим повинно змінитися ще декілька параметрів, наприклад, виліт. Його розмір при збільшенні діаметру колеса повинен зменшуватися. Причому робити це бажано за формулою: +0,5 дюйма = мінус 6,5 мм від відстані від осі симетрії колеса до посадочної площини кріплення диска до маточини. Тепер вам не складе труднощів визначити розмір гуми або диска колеса, зможете самостійно підібрати шини. А якщо ви трохи сумніваєтеся, то краще перепитати у продавців. Вони точно знають як визначити розмір диска, колеса і шини. Корисні поради завжди допоможуть розібратися в ситуації.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як визначити розмір диска, як визначити розмір колеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *