Як доглядати за кактусом правильно

Після сухої зимівлі корені часом не можуть нормально функціонувати, спочатку раз на декілька днів обприскуємо кактуси, перш ніж розпочати звичайний полив. В одних кактусів корені переважно розпростерті на поверхні землі. Тому кактусам не зовсім підходять дуже маленькі горщики. Адже корені повинні служити для запасу води, а у деяких вони аж репаються. Такі види особливо чутливі до надлишку вологи і легко загнивають . Таким кактусам треба для правильного догляду давати земляну суміш з великою кількістю грубих водопроникних частин. Такі ґрунти мають не занадто велику вологість, в них менше застоюється вода. У зв’язку з цим у початкуючих любителів кактусів нерідко виникають проблеми з поливом. Але це не так вже складно, треба тільки привчитися уважно спостерігати за рослинами.

Під час росту кактуси можуть отримувати досить води. Поливати в цьому випадку треба тоді, коли уся земля , а не тільки її поверхня, підсихає, але не повністю пересохла. Якщо субстрат на якийсь час повністю пересохне, то ніжні і тонкі кореневі волосини відімруть. Звичайно, кактуси зможуть дуже швидко утворити нові кореневі волокна, але ріст буде уповільнено. Найзначніша інтенсивність росту відзначається навесні або ж восени, а всередині літа вона слабшає. Якщо ознак росту не простежується, треба згадати правило: в сумнівних випадках не поливати! Завжди не безпечнішим є надлишок води, ніж її брак. Це головне правило правильного догляду за кактусами!

Особливо це важливо для зими, коли більшість кактусів потребують сухості. Низькі температури для багатьох кактусів потрібні, щоб вони зацвіли в наступний вегетаційний період. Утримання взимку кактусів у холодному і сухому місці є часом найбільшою трудністю в кімнатній культурі кактусів. Холодне, але темне приміщення тут не годиться. Багато кактусів, що цвітуть навесні, і під час відпочинку вимагають максимальної освітленості. Незважаючи на холодну зиму, іноді не вдається добитися цвітіння кактусів. Причина в тому, що видів маємо справу з молодими рослинами, які ще не дозріли до стадії цвітіння. Певні кактуси, наприклад, як мелокактуси, цефалоцереус, еспостоа утворюють квітки тільки в певній зоні цвітіння, вона називається цефалій.

Ця зона вкрита густими, переважно жовтими або коричневими волосинами або щетинками, які сидять, як чіпець, на верхівці або ж збоку. Квітки можуть утворюватися або в ділянці верхівки, або біля основи стебла кактуса, це важлива ознака при визначенні. Вони недовго зберігаються на рослині, іноді всього декілька годин. Деякі кактуси мають своєрідну особливість – цвісти вночі, оскільки в умовах батьківщини запилюються нічними метеликами або ж кажанами. Квітки випаровують багато вологи, так що надовго рослина не може собі дозволити таку розкіш. Завдяки колючкам багато кактусів дуже привабливі навіть тоді, коли не цвітуть. Вони не занадто вимогливі. Досить згадати, в яких умовах мешкають кактуси, наприклад в горах. Багатьом видам корисні значні перепади нічних і денних температур, вони дають сильніші колючки і щедріше цвітіння. При покупці рослин рекомендується вибирати види з особливо красивими колючками. Бажаємо успіху!

кактуси і догляд за ними, спостереження за кактусом на пидвиконни, чому кактус схожий на зірку

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *