Опік медузи


Перед початком сезону відпусток значно зростає необхідність знати і вміти безпечно поводитися у водоймах. Щоб відпочинок не виявився зіпсованим, необхідно навчитися надавати першу допомогою до приїзду лікарів в різноманітних екстрених ситуаціях. Наприклад, після отруєння або ж укусу небезпечної морської тварини або комахи. Саме морські тварини найбільше шкодять відпочивальникам. Тепла вода морів таїть в собі чимало небезпек, таких, наприклад, як морські їжаки або медузи. Кожен, принаймні один раз бачив, велику кількість “парасольок”, яких прибило після шторму до берега.

Перша допомога після опіку медузи

Якщо ви постраждали від опіку медузи, то постарайтеся якнайшвидше вийти на берег. Адже отрута медузи має властивість паралізувати людську нервову систему, і в результаті можуть відмовити кінцівки. У такому разі є ризик потонути. Постарайтеся запам’ятати зовнішній вигляд медузи, від якої ви отримали опік. Це допоможе лікареві прописати вам найбільш ефективний варіант лікування. У жодному разі не варто покладатися на класичне російське “може”, навіть якщо здається, що опік не дає ніяких наслідків. Річ у тому, що больові симптоми можуть проявитися навіть через декілька днів, тому не полінуйтеся і зверніться по допомогу до кваліфікованого лікаря.

Тепер слід поговорити про те, як ви можете самі собі допомогти, якщо ви отримали опік від медузи. По-перше, обов’язково відірвіть щупальця, що залишилися на шкірі. Заздалегідь загорніть руки паперовим рушником або серветкою. Промийте морською водою рану, що утворилася. Продезінфікуйте уражену ділянку, наприклад алкоголем, яким-небудь парфумерним засобом або будь-якою іншою спиртовою рідиною. Також для цього цілком підійде оцтова кислота. Видаліть залишки клітин. Це можна зробити, якщо нанести мокрий пісок і зішкребти його через декілька хвилин паличкою. Цей народний і ефективний спосіб частенько використовують досвідчені туристи. На уражену ділянку накладіть не дуже тугу, але стерильну пов’язку, і негайно вирушайте в найближчий медичний пункт. Неухильно виконайте усі вказівки медичних фахівців, щоб не було ускладнень.

Як запобігти опікам медуз?

Згідно з відомою приказкою, кращим лікуванням є профілактика. У ситуації з опіком медузи вона полягатиме в умінні розпізнавати небезпечні різновиди цих істот і намагатися уникати контакту з ними. Тому, вирушаючи в поїздку до моря, обов’язково проглянете інформацію про ті види медуз, зустрічі з якими вам краще уникати.

Відносно безпечні види медуз

Медуза-ціанея.

Буде досить складно не побачити цей вид медуз і випадково на неї наштовхнутися. Річ у тім, що ціанея є справжнім гігантом не лише серед медуз, але і серед багатьох інших морських мешканців. Розмір дорослої такої медузи може в діаметрі сягати двох метрів. Деякі учені запевняють, що бувають деякі особини ціанеї, чиї розміри можуть перевищувати навіть довжину синього кита! Вам вирішувати, фантастика це чи правда. Зустрітися з велетенською медузою ви можете у водах Тихого або Атлантичного океанів або побачити на екрані ЖК телевізора. Деякі екземпляри медуз можуть бути фіолетовими і синіми, а деякі помаранчевими і жовтими. Але, на щастя, опіки ціанеї не є дуже небезпечними. Здебільшого на ділянках ураженої шкіри можуть з’являтися пухирі або просте почервоніння. При належному лікуванні вони зникають приблизно через 5-7 днів. Проте все ж краще уникати зустрічі з медузою-ціанеєю, щоб ваша довгождана відпустка не виявилася зіпсованою.

Медуза-корнерот

Ця медуза, що є нашою “землячкою”, широко розповсюджена у водах Балтійського і Чорного морів. Вона є майже повністю прозорою, проте має обрамлення із синіх і фіолетових ліній. Цікаво те, що у цього виду медуз відсутні щупальця. Проте це зовсім не означає, що за них можна братися голими руками і не побоюватися отримати опіки. На тілі корнерота є велика кількість жалячих клітин, які цих тварин від інших морських хижаків. Постійними супутниками цього виду медуз будуть косяки дрібних риб, які також не бажають бути обідом для морських акул або барракуд, тому живуть в цілковитій безпеці недалеко від медуз-корнеротів. Отримавши опік від медузы-корнерота, на поверхні шкіри з’являється подразнення, запалення і безліч пухирів. Проте смертельних випадків після опіку такої медузи не було зафіксовано. Медуза-хрестовик

Це найбільш впізнаваний різновид медуз. У цих тварин прозоре тіло, але на верхній частині їх парасольки є яскравий хрестоподібний малюнок. Легко здогадатися, що подібну назву ця медуза отримала завдяки своєму зовнішньому вигляду. Натрапити на особини цього виду ви можете в теплих водах Тихого і Атлантичного океанів. Не можна сказати, що хрестовик є вкрай небезпечним для людини. Опік такої медузи не зможе призвести до смерті, проте має також не дуже приємні наслідки. Це і ураження ділянки шкіри, біль в місці опіку або в суглобах, ускладнене дихання і кашель. Після такої не дуже приємної зустрічі обов’язково необхідно звернутися до медика.

Медузи, опік яких небезпечний для життя

Уже було сказано про ті різновиди медуз, чиї опіки викликають лише незначні ускладнення, які виявляються болями і подразненням на шкірі. Проте бувають і такі медузи, зустріч з якими є реальною загрозою для життя. Про таких медуз необхідно знати і уникати з ними контакту усіма можливими способами. Отже, найбільш небезпечні види медуз.

Медуза іруканджі

Розповідають, отрута кобри може убити навіть слона. Але не лише змії можуть мати найсильнішу отруту, яка за 20 хвилин може звалити з ніг величезну тварину. Медуза іруканджі є вбивцею безлічі туристів, учених і мандрівників, що вивчали її спосіб життя. Одним з перших був лікар Джек Барнс. Він на своєму прикладі довів дію отрути цієї медузи, проте, на щастя, йому вдалося уникнути смерті. Опік медузи іруканджі здатний викликати серцевий напад і навіть повністю паралізувати людину за якихось 15-20 хвилин! І за умови, що доросла особина за розміром не більша за людський ніготь. Цей небезпечний вид медуз мешкає у водах біля Австралії.

Португальський кораблик

Ще один небезпечний різновид медуз, який має найсильнішу отруту. Цю медузу легко розпізнати по специфічному гребеню на парасольці. Португальський кораблик мешкає у водах біля Латинської Америки і Австралії. Опік цієї медузи здатний викликати дуже сильні болі, задуху, судоми і серцевий напад.

Щоб убезпечити не лише самого себе, але і своїх близьких від опіку медузи, намагайтеся обирати місце відпочинку, де не мешкають небезпечні види цих тварин або ж вони там з’являються дуже рідко. І також не варто легковажно ігнорувати написи із заборонами купання після закінчення шторму, коли велика кількість медуз прибивається до берега. Не відпускайте на глибину маленьких дітей. Приємного вам відпочинку, і хай його ніщо не затьмарить!


Теги: корнерот лікування, як ще можна назватимедузу, медузи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *