Як продати вексель?

Незважаючи на різні ризики, багато фізичних і юридичних осіб при розрахунку з контрагентами, а також при оплаті різних товарів і послуг, використовують векселі. Продати вексель також можна, заклавши його у банк з метою переведення у готівку або отримання кредиту. Також вексель може брати участь в різних тендерах, конкурсах і аукціонах. Також продати вексель можна і за допомогою обміну цінних паперів одного підприємства на інше. Можна тримати векселі в закритому обігу,а можна продати вексель на ринку цінних паперів, або перевівши у готівку, вексель пустити у вільний обіг. Також вексель можна використати у бартерних обмінах, при оплаті лізингу або іпотеки. Будь-які види операцій з купівлі-продажу або обміну майна, розрахунку за послуги і інші види взаєморозрахунків доступні при забезпеченні векселем. Іншими словами, яких-небудь обмежень в купівлі-продажу векселів не існує.

Що потрібно для того, щоб продати вексель?

Єдине, що потрібно – це наявність договору з пунктом, в якому передбачається придбання векселя однієї із сторін. Так наприклад, при укладенні договору покупець векселя повинен в обов’язковому порядку надати свої реквізити і платіжне доручення для перерахування необхідної суми грошових коштів на вексельний рахунок. Також при придбанні векселів необхідно пам’ятати про те, що вартість усіх векселів, що випускаються, впродовж певного часу може істотно змінюватися. Ці зміни ціни векселя головним чином залежать від фіксованої суми векселя, а також від того, на який термін вексель дійсний. Таким чином, продати вексель можна з вартістю, що значно перевищує його номінальну суму.

Також, щоб купити або продати вексель, слід пам’ятати про те, що ціна векселя може бути нижча його номінальної вартості. Договір купівлі-продажу векселі вмає бути складений не пізніше за один день з моменту перерахування покупцем грошових коштів на вексельний рахунок. Інакше така угода юридично вважатиметься недійсною. Усі умови по векселю, а також сам вексель повинен складатися тільки при виконанні зазначених умов, а саме тільки після того, як на вексельний рахунок надійдуть грошові кошти, перераховані контрагентом як оплата векселя, а також укладений договір. Необхідною умовою при складанні векселя є наявність однієї і тієї ж дати при перерахуванні грошових коштів на вексельний рахунок.

Після укладення договору і перерахування грошових коштів на вексельний рахунок, бланк векселя видається безпосередньо покупцеві, а також особам, уповноваженим здійснювати які-небудь дії від імені покупця, зокрема і з правом підпису під фінансовими документами. Підпис покупця або уповноваженої особи під накладною на векселі має бути поставлений не пізніше, ніж один день після складання векселя. У разі, якщо ви бажаєте продати вексель за договором купівлі-продажу, то покупець такого векселя отримує право власності на нього без права вимоги грошової суми безпосередньо від векселедавця. Оскільки в цьому випадку фактично право володіння векселем переходить до покупця, то вказана в нім фізична або юридична особа матиме низку прав, встановлених на цей вексель.

Таким чином, обидві особи надалі втрачають право пред’явлення вказаного векселя які засобу для оплати. Якщо ж продати вексель згідно з угодою купівлі-продажу, в якому окремим пунктом передбачається також і набуття усіх прав, що засвідчуються цим векселем, то в цьому випадку фактично здійснюються дві паралельні угоди. Одна з них надає покупцеві фактичне право володіння векселем, а друга угода передає покупцеві також усі права вимоги (цесії) згідно з умовами векселя. Обидві ці угоди неможлива розділяти, оскільки набуваючи право, яке гарантуєтся векселем, продавець (векселедержатель) втрачає право володіння цінним папером і зобов’язаний передати її безпосередньо покупцеві.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *