Як знайти гальмівний шлях: фізика



Уникнути неприємних ситуацій на дорозі простіше, якщо знати, який шлях долає Ваш автомобіль до повного гальмування. Приміром, гальмівний шлях легкового автомобіля при, здавалося б, невеликій швидкості в шістдесят кілометрів на годину складає вісімнадцять метрів на сухій трасі, а на вологій – всі тридцять.

Фізика гальмівного шляху автомобіля. Гальмівний шлях – ця та відстань, яку автомобіль проходить під час гальмування. Початком гальмівного шляху називається момент спрацьовування гальмівної системи автомобіля, а його кінцем – момент повної зупинки машини. Довжина гальмівного шляху залежить не лише від того, з якою швидкістю рухається автомобіль, але і від його маси, якості і зносу шин, стану автодорожнього полотна і погодних умов. Існує декілька формул розрахунку гальмівного шляху автомобіля. У їх основі лежить другий закон Ньютона. Для того, щоб розрахувати по цих формулах гальмівний шлях, необхідно знати прискорення, масу автомобіля і силу тертя (або прискорення вільного падіння і коефіцієнт тертя).

Існує і універсальна формула розрахунку гальмівного шляху автомобіля, яка використовує фіксовані коефіцієнти, тому вона набагато зручніша у використанні, ніж інші. Вона виглядає таким чином: гальмівний шлях = швидкість руху автомобіля в квадраті, помножена на коефіцієнт гальмування, ділена на коефіцієнт зчеплення з дорогою, помножений на 254.

Коефіцієнт гальмування для легкових автомобілів складає 1 і збільшується пропорційно габаритам транспортного засобу. Так, для вантажного автомобіля цей коефіцієнт дорівнюватиме максимальному значенню – 1,2. Коефіцієнт зчеплення з дорогою залежить від погодних умов (чим гірше дорога, тим нижче буде коефіцієнт) і складає: 0,7 – для сухої дороги, 0,4 – для мокрої дороги, 0,2 – для засніженої дороги, 0,1 – для обмерзлого асфальту. Користуючись універсальною формулою для розрахунку гальмівного шляху машини, необхідно мати на увазі, що вона не враховує такі важливі чинники, як точну масу транспортного засобу, знос шин і гальмівної системи автомобіля, тому результат, що вийшов, може мати погрішність до декількох метрів.

Тепер Ви можете спробувати знайти гальмівний шлях автомобіля по формулах. Чиста фізика.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: гальмівний шлях формула, гальмівний шлях формула фізика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *