Секрети професіонала: як запам’ятовувати імена

Просто вражаюче, скільки імен і звань іноді доводиться запам’ятовувати! При цьому ви повинні демонструвати упевненість і невимушеність… Побоювання забути ім’я – одне з найбільш нав’язливих при спілкуванні. Без паніки! Мистецтво запам’ятовування імена підвладне кожному. Кілька разів повторіть про себе ім’я людини, з якою ви тільки що познайомилися. Обов’язково називайте співрозмовника по імені. Негайно познайомте нову людину з кимось, кого ви добре знаєте. Якщо такої можливості немає, постарайтеся знайти які-небудь асоціації з його ім’ям. Наприклад, “Костянтин – до – коричневі черевики”. Запишіть нове ім’я, якщо у вас є блокнот і ручка.

Слухайте, слухайте і ще раз слухайте! Уміння уважно слухати і зосередитися – ключовий момент при запам’ятовуванні імен. Якщо ви не розчули ім’я, просто попросіть повторити його. Якщо ви переплутали чиєсь ім’я, вибачіться і перепитайте. Можна попросити візитну картку – уважно прочитайте її, як тільки отримаєте. Існує безліч книг, в яких описані способи тренування пам’яті. Купіть одну або декілька. Чим краще ви засвоїте прийоми запам’ятовування імен, тим простіше вам застосовуватиметься їх на практиці.

Що робити, якщо вас не правильно відрекомендували? Не варто засмучуватися, якщо людина, що представляє вас, переплутала ваше ім’я. Посміхніться і скажіть приблизно так: “Дякую вам, але мене звуть Василь Михайлович, а не Василь Іванович”. Не робіть трагедії з того, що вас не упізнав хтось, кому ви були відрекомендовані раніше. Просто представтеся ще раз. Ніколи не вітайтеся на ходу. Це неприпустимо! Обов’язково зупиніться і ввічливо привітайте знайомого. Якщо ви не можете згадати його ім’я, скажіть що-небудь на кшталт: “Пам’ятається, ми з вами нещодавно зустрічалися, здається, це було в штаб-квартирі компанії?” Людині буде приємно, що його запам’ятали, навіть якщо ви не назвали його по імені.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *