Що можна і чого не можна вагітним? [draft]



Вагітність – це таїнство, яке в усі віки було оточене безліччю народних прикмет. Діяв звід правил, який визначав, що вагітним можна, а чого не можна. Деякі із заборон, як виявилося згодом, мають наукове обґрунтування, інші ж є забобонами.

Що можна вагітним?

Є багато повір’їв, пов’язаних з тим, куди можна, а куди не можна ходити вагітним жінкам. Традиційно заборона поширювалася на відвідування церкви і цвинтаря. Сьогодні до них додався ще і страх перед перельотами. Отже:

  • Насправді немає церковної заборони на відвідування храму вагітною жінкою. Більше того, перебування в умиротвореній атмосфері перед ликами святих позитивно впливає на морально-психологічний стан жінки, тобто є корисним для дитини.
  • Що стосується заборони відвідувати цвинтар – це також один із забобонів. Поминання предків в усі часи вважалося благою справою, яка не здатна зашкодити ні матері, ні її дитині.
  • Перельоти на літаку не спроможні зашкодити перебігу вагітності, але на пізніх термінах від них краще відмовитися.


Є повір’я, згідно з яким вагітним не можна лузати насіння. Ті, хто дотримується його, роблять це абсолютно марно, оскільки в цьому продукті міститься велика кількість цінних мікроелементів і вітамінів, корисних як майбутній матері, так і її малюкові. До того ж насіння благотворно позначається на роботі кишківника. Список продуктів харчування, в яких незаслужено відмовляють вагітним, значний: 

  • Кавун. За умови, що Ви впевнені у відсутності в ньому нітратів та інших шкідливих речовин, – це дуже цінна ягода, що дозволяє задовольнити потребу організму у фолієвій кислоті.
  • Диня і виноград. Є дуже корисними продуктами, за умови, звичайно, що при їх вирощуванні не використовувалася велика кількість добрив.
  • Мед. У цій речовині, яку багато хто звинувачує в алергічних реакціях, що виникають у дитини, насправді вирізняється великою кількістю мікроелементів і вітамінів, необхідних для нормального зростання малюка, а також корисних самій вагітній жінці.
  • Шоколад. За умови відсутності алергічних реакцій, невелика кількість улюблених ласощів буде корисною.
  • Морозиво. Це корисний продукт, якщо Ви готуєте його самостійно або впевнені в його якості. Від продукту, що містить барвники і харчові добавки, краще відмовитися.
  • Часник. Цей продукт неймовірно корисний, особливо у тому випадку, якщо наближається сезон вірусних захворювань. Фітонциди, що містяться в ньому, вбивають бактерії та віруси, допомагаючи майбутній мамі залишатися здоровою.
  • Лимон. У невеликих кількостях цей продукт принесе тільки користь. Водночас, при поїданні цитрусових у великих кількостях залишається ризик розвитку у дитини діатезу.
  • Ікра. У цьому продукті міститься велика кількість вітамінів і мінералів, потрібних для нормального зростання плоду. До того ж ікра містить значну кількість заліза і здатна запобігти анемії.

Чого не можна вагітним?

Попри те, що вагітність – не хвороба, є низка обмежень, дотримання яких потрібне для нормального перебігу вагітності. Отже, не можна:

  • Кататися на велосипеді. Це підвищує тонус матки і може спровокувати викидень. Через цю причину на час вагітності необхідно відмовитися від качання пресу та інших спортивних уподобань.
  • Приймати ванну. Гаряча вода здатна викликати приплив до матки крові, що може спровокувати маткову кровотечу.
  • Відвідувати солярій. Ця процедура сама по собі небезпечна, оскільки може спровокувати рак шкіри. До того ж вона чинить на плід канцерогенну дію.
  • Ходити до лазні. Висока температура може спровокувати викидень.
  • Пити каву. Краще цей напій замінити корисним цикорієм.
  • Пити пиво та інші алкогольні напої. Алкоголь навіть у найменших дозах – це отрута для плоду. Якщо вже зовсім несила утриматись, то краще випити безалкогольне пиво, безпечне для майбутнього малюка.
  • Пити газовану воду та напої. Цей напій містить велику кількість барвників, підсолоджувачів та інших хімічних речовин, які негативно позначаються на здоров’ї матері та малюка.
  • Палити. Нікотин – це страшна отрута для дитини.

Є багато рекомендацій, як наукових, так і народних, щодо того, що можна, а чого не можна вагітній жінці. Передусім необхідно керуватися здоровим глуздом і відмовитися від потенційно небезпечного заняття, яке характеризується підвищеною травмонебезпечністю. 
Що стосується продуктів харчування, то один зі знаменитих педіатрів нашого часу доктор Євгеній Комаровський дав універсальну пораду: краще за все їсти те, що могла їсти Ваша бабуся, тобто віддавати перевагу натуральним продуктам, вирощеним у Вашій кліматичній зоні. І не занадто засмучуйтеся, якщо Ви з’їли або зробили щось таке, що належить до категорії забороненого, тільки тому, що Вам дуже цього хотілося. Пам’ятайте: гарний настрій матері важливий для нормального розвитку малятка!


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *