Чому не можна кричати на дитину? [draft]



Кожна мама хоче бути самою кращою і прагне до ідеалу. На жаль, сучасний ритм життя, робота і домашні справи несуть масу стресів, від яких ніхто не застрахований. І так відбувається, що батьки іноді зриваються на своїх дітях. Нечасто можна почути від кого-небудь: “Я кричу на свою дитину”, – оскільки хвалитися тут нічим, і кожен батько це прекрасно розуміє. Але навряд чи знайдеться хоч одна людина, яка хоча раз би не підвищив голос на своє чадо. Навчитися боротися з роздратуванням непросто, але цілком можливо. У будь-якому разі, кричати на дитину – це не вихід.

Як навчиться стримуватися і не кричати на дітей?

Передусім, треба зрозуміти і засвоїти, що дитина – це вже особа, хоча і маленька. У нього є присутнім характер, свої бажання і переконання. Усе це необхідно поважати. Не забувайте, дитина – не ваша власність. Можливо, він дійсно щиро не розуміє, чому треба зробити так, як хочете ви, а не він. Компроміс потрібно у будь-яких стосунках, а в стосунках з дітьми він грає головну роль. Пояснивши дитині, з якої причини не можна щось робити, ви доб’єтеся більшого результату, ніж просто накричавши на нього.
Не забувайте, що діти копіюють поведінку батьків, а крик – цей прояв агресії. Ви ж не хочете, щоб ваше чадо росло агресивним до людей, що оточували його? Також знижується самооцінка дитини, він почуває себе нікчемним і непотрібним. Надалі, в суспільстві, це може викликати для нього серйозні проблеми. Перш ніж кричати на дитину, подумайте, чим викликано ваше роздратування. Можливо, причина такого настрою криється в чомусь іншому, а зриваєтеся ви на малюку.
Діти до 5-ти років особливо чутливі. Адже не даремно в деяких країнах Сходу прийнято відноситися до дітей такого віку, як до божеств, і виконувати усі їх примхи. Людині з нашим менталітетом це важко прийняти. Ми не станемо вдаватися до крайності, найкраще – це золота середина. Виховання без покарань неможливе, але суворість не повинна затьмарювати батьківську любов і ласку.

Практичне керівництво, як не кричати на дітей:

  • не варто забувати, що батьки – теж люди. Надмірна втома, турботи про сім’ю, повсякденні проблеми даються взнаки. Втомлена людина – дратівлива людина. Тому не забувайте про себе і своє здоров’я, адже від цього безпосередньо залежить здоров’я ваших дітей. Завжди виділяйте час для відпочинку, як би не було це складно. Не забувайте притягати для допомоги родичів;
  • намагайтеся прокидатися завжди у хорошому настрої і з посмішкою. Невідомо, що готує прийдешній день, але ранок має бути добрим. Поділіться радісним настроєм зі своїми близькими;
  • якщо відчуваєте прилив негативу, знайдіть спосіб від нього позбавитися. Можна порізати аркуш паперу, “побити” подушку або ж “відлупляти” стіну. Злічіть до десяти, глибоко вдихаючи, перш ніж почати розмову. Завжди старайтеся, перебуваючи в роздратованому стані, не зриватися на дитину. Діти дуже відчувають несправедливе відношення і запам’ятовують. З часом вони обов’язково нагадають про це, і вам буде соромно;
  • нічого немає ганебного, якщо ви пропіл курсу заспокійливого, іноді це відмінно допомагає;
  • більше читайте книг з дитячої психології. Вони допоможуть замислитися над своєю поведінкою і поведінкою дітей і багато що переосмислити;
  • якщо ви відчуваєте, що вам нічого не допомагає, і ви нездатні контролювати емоції або часто кричите на дитину, то слід звернутися до фахівця. Досвідчений психолог допоможе впоратися з цією проблемою.
    Важливо пам’ятати, що діти – беззахисні істоти, їх захисниками є тільки ми самі.

Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *