Паління дітей: що робити і як відучити від паління? [draft]



Підлітковий вік – найбільш кризовий і проблемний не лише для самих дітей, але й для їх батьків. Прагнення подорослішати, наслідування друзів спонукає хлопчиків і дівчаток до необдуманих вчинків і набуття шкідливих звичок. Однією з них є паління.

Чому дитина починає палити?

Коли батьки дізнаються про шкідливу пристрасть підлітка до сигарет, перше запитання, яке вони ставлять собі й дитині, стосується причин такої поведінки. Їх можна знайти багато. Найпоширеніші зводяться до наступних:

  1. Авторитети і приклади для наслідування. Часто в підлітковому віці у дітей з’являються кумири і авторитети серед доросліших друзів. І якщо такі діти палять, то підліток захоче наслідувати свій старший авторитет.
  2. Оточення. Якщо в сім’ї у дитини батьки або один з батьків палить, то підліток може взяти за приклад для наслідування. Перейняти звичку можна також у друзів в компанії або школі.
  3. Бажання виглядати дорослим, модним. Багато хто вважає, якщо всі побачать їх із сигаретою, то це створить їм позитивний імідж “крутого” хлопця або дівчини.
  4. Цікавість. Бажання спробувати сигарету, особливо якщо всі забороняють це робити.
  5. Стресові ситуації. Проблеми з навчанням, розбіжності поглядів з батьками або нерозділене кохання – все ранить підлітка і примушує знімати стрес сигаретами.

Дитина палить: як відучити?

Якщо дитина призвичаїлась до сигарет, не варто нехтувати проблемою, вважаючи, що переросте це захоплення, зрозуміє, одумається. Паління затягує, потім відучитися від цієї звички буде набагато важче. Якщо Ви дізналися про згубну звичку дитини, перше, що треба зробити, – подавити в собі бажання виплеснути всю злість і лють на синові або дочці. Тільки стримана поведінка і розуміння дитини допоможуть досягти мети, натомість агресія і крики тільки налаштують чадо проти Вас.
Важливо запастися терпінням. За два-три дні Вам не позбутися цієї звички і не викоренити її у дитини. Відверта розмова потрібна, але це має бути м’яка, спокійна бесіда без тиску, криків, нотацій і ультиматумів. Ви повинні поспілкуватися з дитиною, як з другом. Спершу треба з’ясувати причину, що спонукала до такої пристрасті. Якщо причиною виявилась цікавість або бажання не відставати від однолітків, то варто показати приклади людей, які стали успішними без паління. Краще, щоб це були знайомі, школярі, сусіди – люди, яких дитина добре знає. Можливо, Ваша дитина почала палити, через відчуття самотності, байдужості близьких.  У такому разі варто захопити заняттям, яке подобається, як підліток, безперечно, забуде про сигарети. Це можуть бути танці або курси для дівчинки, спорт або техніка для хлопчика.
Якщо дитина перейняла поведінку батьків, то своїм прикладом треба показати, що кинути палити можна. Варто заманити підлітка грою на парі: хто раніше кине палити – він або матір (батько)?

Дитина палить травичку: що робити?

Паління наркотичних і психотропних сигарет набагато гірше. Спайс і травичка – ось, що популярно серед підлітків. Це серйозніший вид паління, і позбавитися від такої залежності набагато важче. Часто доводиться звертатись по допомогу до медиків і психологів, особливо якщо батьки дізналися про захоплення дитини пізно.
У будь-якому разі, без консультації фахівців краще не діяти.  Своїми неправильними вчинками або словами можна погіршити ситуацію, оскільки людина, яка палить такі речовини, стає агресивною і дратівливою. Все, що можуть зробити батьки, – не тиснути і не кричати, а поговорити з дитиною. Треба вивчити тему, дізнатися якомога більше про цю речовину. Також допоможе відвернення Вашої дитини, перемикання її уваги. Треба обов’язково чимось зацікавити. Краще, щоб це була якась давня мрія або бажання. Стримана поведінка батьків принесе плоди, а необдумані, емоційні вчинки можуть тільки зашкодити і остаточно зруйнувати відносини з підлітком.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *