Що робити, якщо дитина лається матом? [draft]



На жаль, нецензурні вирази, що злітають з губ чарівних янголяток, є набагато поширенішим явищем, ніж можна було б припустити. Оскільки дорослі на вулиці, а деякі навіть удома не соромляться їх вживати, то рано чи пізно кожен батько почує їх з вуст свого чада. Чи ввійде лихослів’я у звичку, багато в чому залежить від реакції батьків. Оптимально буде спокійно пояснити, чому вживання ненормативної лексики є неприйнятним.

Лихослів’я дошкільнят

Мабуть, кожен батько стикався із ситуацією, коли мила дитинка, прийшовши із садочка, починала вживати нецензурну лайку. Не варто занадто гостро реагувати на це. Швидше за все, малятко навіть не розуміє значення нового слова. Необхідно спокійно пояснити, що це слово погане, і його вимовляти не варто. Також бажано дати прийнятніший аналог почутого слова, щоб малюк, за змогою, у загальних рисах розумів його значення.
Водночас, якщо він чує нецензурну лайку від рідних, проблема, як відучити дитину від вживання ненормативної лексики, буде практично нерозв’язною.

Що робити, якщо лаються матом молодші школярі?

У цьому віці діти вже усвідомлено вживають слова, що спричиняють шок у дорослих. Робити це вони можуть на знак протесту або з метою провокації. Якщо ж удома дитина часто чує лайку, то вона, швидше за все, також вживатиме її, наслідуючи поведінку дорослих. Дітям у такому віці доцільно буде пояснити, чому вживання лайливих слів є неприпустимим.

Старші школярі

Для школярів старших класів вживання ненормативної лексики є одним зі способів самоствердження. Підлітки між собою часто спілкуються матом, щоб здаватися старше і досвідченіше. Бажано буде у цьому випадку в бесіді з дитиною пояснити, що подібний спосіб самовираження є далеко не кращим. Водночас, не варто звинувачувати в усіх гріхах його однокласників або друзів, оскільки так Ви, швидше за все, доб’єтеся прямо протилежної реакції.

Чого робити однозначно не варто?

Якщо Ви вперше почули непристойні слова від дитини, то в жодному разі не вдавайтесь до застосування п’яти Не можна:

  • сварити  дитину і, тим більше, застосовувати фізичну силу, щоб покарати за використання ненормативної лексики. Ваша бурхлива реакція може послужити стимулом знову і знову вживати нецензурні вирази як спротив. Набагато ефективнішою буде спокійна бесіда;
  • порівнювати дитину з батьком, кажучи, що погані звички було перейнято від нього. Це стане стимулом для дитини ще частіше вживати “міцні” слівця;
  • пускати повз вуха, удаючи, що Ви не почули, не помітили вживання нецензурних слів і виразів. Це переконає  дитину в тому, що її поведінка є нормальною (батьки ж не заперечують), надасть упевненості;
  • застосовувати різноманітні способи ізоляції дитини від поганої, на Вашу думку, компанії. Переводячи її в інший клас або до кращої школи, Ви зовсім не застраховані, що там вона не чутиме ненормативної лексики. Так Ви подасте поганий приклад – не боротися з проблемою, а намагатися обійти її чи сховатися від неї;
  • влаштовувати “допит”, щоб з’ясувати, звідки дитина почула те або інше слово. Набагато важливішим є вироблення негативного ставлення до лайки, неприйняття ненормативної лексики, і тоді дитина не сприйматиме її незалежно від того, де почула.

Найбільш поширені причини лихослів’я

Методи впливу на дитину багато в чому залежать від причин, які спонукали її до вживання ненормативної лексики. Ось деякі з них:

  • дитина почала лаятися тому, що так прийнято в її компанії. Заборонивши спілкування з друзями, Ви доб’єтеся тільки того, що дитина стане приховувати від Вас свої зустрічі. Максимально спокійно донесіть до дитини інформацію про те, чому лайка вважається неприйнятною, і не чекайте, що результати бесіди будуть блискавичними. Швидше за все, зі своїми друзями дитина продовжуватиме спілкуватися матом, проте з дорослими вживання ненормативних виразів припиниться, бо дитина почне контролювати себе;
  • якщо ненормована лексика – спроба здаватися досвідченішим і дорослішим, то необхідно змінити стратегію спілкування з дитиною, щоб у неї були інші можливості проявити самостійність;
  • лайка також може бути вибрана як спосіб привернути увагу батьків, нехай навіть негативну. В цьому випадку найбільш розумним буде не карати дитину, а проводити з нею більше часу в іграх і за цікавим заняттям.

Кращим засобом відучити дитину лаятися матом буде позитивний приклад сім’ї і оточення. Якщо у Вашій сім’ї не прийнято вживати лайливих слів, то дитина, швидше за все, також не візьме собі подібну поведінку як взірець для наслідування. Пам’ятайте, до того, як вимагати щось від дитини, треба придивитися до себе – можливо, саме Вас він і наслідує?


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *