Що таке технологія блокчейн простими словами? [draft]



Останнім часом користувачі Інтернету стали все частіше стикатися з новим терміном – “технологія блокчейн”. Багатьом він ні про що не говорить, і лише дехто ознайомений з цим поняттям. Ґрунтовно обізнані з технологією блокчейн майнери, які добувають криптовалюту. У перекладі з англ. blockchain означає “ланцюг блоків”, а що таке блокчейн простими словами? Де використовується ця технологія, як вона працює і в чому полягають її переваги? Це ми з’ясуємо в цій статті.

Що таке блокчейн?

Говорячи простими словами, блокчейн – розподілена база даних, в якій налаштування та зберігання не пов’язані із загальним сервером. У цій базі даних зберігається ланцюг впорядкованих записів, який постійно збільшується. Ці записи набули назви “блоки”. Кожен запис (блок) має посилання на попередній і позначку про час створення.

За рахунок шифрування користувачі мають можливість міняти винятково ті частини ланцюга блоків, якими “володіють”. Іншими словами, вони мають закриті ключі, потрібні для запису у файл. Крім цього, кодування є гарантом синхронізації копій розподіленого ланцюга блоків у кожного користувача.

Простий приклад
Щоб краще зрозуміти технологію блокчейн, варто пояснити її суть простими словами. Для цього можна навести як приклад цифрову історію хвороби. Запис у ній зіставляється з блоком. У записі історії хвороби, як і в блоці за технологією блокчейн, є час і дата внесення. Змінити такий запис не можна, оскільки це заборонено законом. Дата діагностики, лікування та іншого повинні точно відповідати реальним даним. До записів історії хвороби має доступ той, хто їх робить, тобто лікар. Крім того, вони доступні самому пацієнтові.

Те саме відбувається в розподільній базі даних блокчейн. Доступ до блока з ланцюга має його розробник і користувач, у якого буде секретний ключ. Таким чином, можна сказати, що технологія, дуже схожа на блокчейн, використовується навіть у медичній базі даних.

Як працює технологія блокчейн?

Нерідко технологію блокчейн називають “Інтернетом цінностей” і багато хто вважає це влучною метафорою. Будь-який користувач може розмістити інформацію в Інтернеті, а інша людина легко може знайти її і прочитати, тобто у будь-якого користувача є доступ до тієї або іншої інформації, причому у будь-якій точці світу.

Завдяки ланцюгу блоків, можна відправляти файл із системи блокчейн куди завгодно. Щоб отримати доступ до блока, потрібен закритий ключ, створений за криптографічним алгоритмом. Якщо передати цей ключ іншій особі, по суті, віддаються гроші, що зберігаються на певній ділянці ланцюга блоків.

Якщо розглядати технологію блокчейн з точки зору майнінгу криптовалюти, то секретний ключ застосовують, щоб отримати доступ до адрес, де зберігаються біткойни. Так здійснюється функція реєстрації переказу грошових коштів, що при операціях зі звичайною електронною валютою покладені в банки.

Також за допомогою технології блокчейн вдається виконати ще одну важливу функцію, яка полягає в установці довірчих відносин і підтвердженні достовірності особи. Йдеться про те, що ніхто не має права змінити ланцюг блоків без конкретних ключів. Звичайно, їх можуть вкрасти, проте захистити декілька рядків коду в комп’ютері можна без істотних витрат.

До якого висновку можна дійти з приводу роботи технології блокчейн? Головні функції, покладені на банківські організації (перевірка особистих даних клієнта і реєстрація угод) ланцюга блоків на комп’ютері, відтепер виконують точніше і швидше.

Переваги

Якщо розглядати особливості технології blockchain при роботі за комп’ютером, то можна дійти висновку, що вона має ряд переваг, серед яких вирізняються:

  1. Відсутність центрального сервера. База даних розділена на всіх учасників, що означає складність її злому, а якщо це і станеться, інші копії вмить відмовлять у змінах, які внесені в одному або декількох екземплярах.
  2. Кожен користувач має в розпорядженні повну копію бази даних, яка містить увесь ланцюг операцій в закодованому виді.
  3. Кожен користувач може відстежувати будь-які операції, здійснювані з даними за технологією блокчейн, оскільки система характеризується повною прозорістю.
  4. Дані у базу, організовану за технологією блокчейн, додаються у формі нових блоків, а рішення про їх додавання узгоджують з користувачами. Якщо взяти як приклад майнінг (добуток) біткойнів, то нова одиниця криптовалюти (новий блок ланцюга) перевіряється іншими майнерами, а потім додається у базу даних.
  5. Якщо будуть зроблені спроби незаконно внести у базу даних, що ґрунтується на технології блокчейн, зміни, то вони будуть припинені після порівняння з копіями, які зберігаються в інших користувачів системи.

Варто зазначити, що зламати або підробити базу даних, створену за технологією блокчейн, практично неможливо. І в цьому полягає заслуга децентралізації і копіювання інформації велику кількість разів.

Примітка. Розподілена база даних блокчейн схожа з ДНК у клітинах людського організму. Елементів ланцюга багато, кожна ланка несе в собі повноцінну інформацію, а збої в окремих копіях легко виявляються і усуваються.

Приклади використання blockchain

Розподільну базу даних, створену за технологією блокчейн, спочатку порівнювали з банківською системою. Таким чином, розробки з її застосуванням використовуються, як правило, в галузі фінансового обліку.

Крім того, є додаток, який створює цифрові видання, що підтверджують достовірність і авторство. Часто на базі технології blockchain засновують системи для голосування в режимі онлайн. Також блокчейн використовують для створення багатьох соціальних мереж.

В операціях із цінними металами технологія blockchain природно знаходить застосування. Крім того, вона використовується в енергетиці, з метою регулювання і контролю ланцюга постачань. Ця база даних вважається зручною і простою у використанні, тому її хочуть впровадити в державне управління і охорону здоров’я багатьох країн, щоб спростити різні бюрократичні процедури.

У деяких містах Росії засновані компанії, які займаються розробкою програмного забезпечення за технологією blockchain.

Звичайно, технологія блокчейн відносно нова, тому доцільність її використання спричиняє велику кількість спорів. Відразу після появи цієї технології знайшлося багато її супротивників і прибічників. Незважаючи на те, що деякі користувачі відшукали в технології blockchain недоліки, вони все ж не можуть заперечити той факт, що це важливий винахід за останні декілька десятиріч. Таке технологічне нововведення спроможне повністю перетворити фінансову галузь, а також життя людини.

Блокчейн і біткойн

Криптовалюту не можна назвати звичайними грошима. Швидше за все, це аналог золота, тільки на просторах Інтернету. Найпоширенішим видом криптовалюти є біткойн. Користувачі отримують криптовалюту за допомогою майнінгу, тобто добувають у мережі Інтернет. Однак це не так вже і просто. Майнери повинні оснастити свій комп’ютер усім необхідним, придбати потужне устаткування, на яке доведеться витратити немало реальних грошей.

У чому зв’язок біткойна і блокчейна? Ця криптовалюта є продуктом, створеним на основі цієї технології. Добуток біткойнів здійснюється шляхом пошуку і розшифровки блока ланцюга.

Дехто вважає, що криптовалюта є випробувальним полігоном для блокчейна. В даному випадку не має значення, що буде далі з bitcoin. Він є пробним, з його технічною стороною все гаразд. І якщо bitcoin не виправдає довіри, причина буде не в недоліках технології блокчейн, а зовсім в іншому.

Прикладами роботи блокчейна в системі біткойнів є такі:

  • транзакції підписуються блоками;
  • періодично додаються нові блоки відповідно до певного алгоритму – для випуску нового біткойна (блока) необхідно відшукати хеш;
  • майнери можуть генерувати величезну кількість операцій за секунду;
  • операція підтверджується лише після того, як з’являться нові блоки.

На цій же базі створені й інші види криптовалют. Цю технологію можна було б використати навіть у разі визнання віртуальних цифрових монет державою. Якщо це станеться, то не зараз, а в майбутньому. Сьогодні доводиться лише спостерігати, що буде з криптовалютою. Варто зазначити, що біткойн добувати з кожним роком все важче, тому майнери замислюються над добутком іншого виду цифрових грошей.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *