Відхід за братками [draft]



Братки або віола можуть бути однорічними або багаторічними рослинами, які прекрасно прикрасять будь-яку клумбу, сад або квіткар. Вони досить невибагливі у відході і прекрасно уживаються з іншими рослинами. Деякі види віоли вважаються гібридами трибарвних фіалок, вони ростуть таким же акуратним кущиком і мають безліч барвистих відтінків. Якщо ви вирішили обзавестися такими прекрасними кольорами, наші ради будуть якраз до речі.

Відхід за братками

Братки, як і усі садові рослина потребують відходу. Для їх висадки використовують рихлий родючий грунт, де є хороший дренаж, який перешкоджає застою води. Вони люблять світло, але і в злегка затінених місцях теж прекрасно ростимуть.На зиму їх треба мульчувати, краще всього це робити хвойними гілками, тирсою або листям, оскільки вони бояться морозів. А якщо зима буде без снігу, неприкриті квіти загинуть. Якщо у вашій місцевості зими досить суворі, то краще віолу взагалі на зиму викопати і пересадити в теплицю. Для того, щоб кущі добре розросталися і пишно цвіли треба регулярно вносити в грунт добрива: азот, калій, магній.
Вносити добрива слід акуратно, перший раз підгодівлю треба робити під час бутонізації. Якщо це зробити раніше, то кущ може активно розростатися, добре будуть рости стебла і листя, а цвітіння при цьому можливо і не буде. Тому грунт починають удобрювати після першої появи суцвіть, а потім кожен дві або три тижні. Також для кращого цвітіння, відцвілі братки потрібно прибирати. Рослина досить вологолюбна, тому треба регулярно робити полив під корінь.

Братки: вирощування розсади і посадка

Братки найчастіше розмножуються самосівом. Також їх можна вирощувати за допомогою насіння або розсади. Для збереження видових особливостей іноді використовують живцювання. Для цього використовують дворічні рослини. Треба зрізувати верхівку, на якій є 2-3 листочки, добре обприскати водою і висадити в злегка затінене місце. Після цього упродовж 3-4 тижнів, квіти добре поливають, обприскують і підгортають. Після цього їх можна розсаджувати.Зверніть увагу: квіти дуже добре запилюються один від одного, при цьому вони втрачають особливості забарвлення, розмір квітки, кущі стають значно менше. Це слід обов’язково враховувати, якщо ви посадили на своїй ділянці декілька сортів віоли.
Зазвичай насіння віоли висіває у кінці червня або на початку липня. Після проростання їх пікірують і висаджують на постійне місце вже у кінці літа. Тоді наступного року у вас вже будуть квітучі кущики. Зазвичай такі квіти розквітають досить рано.
Якщо ви хочете, щоб віола порадувала вас цього року, тоді необхідно підготувати розсаду. Для цього на початку весни в дренажні ємності висіваємо насіння, перед цим грунт слід полити слабким розчином марганцівки для знезараження. Потім змочене водою насіння викладаємо на грунт, згори закриваємо поліетиленом і прибираємо в затемнене місце до появи паростків. Після цього виносимо на сонце і стежимо за вологістю грунту. Потім віолу можна пікірувати і висадити окремо. Коли потепліє, починаємо виносити розсаду на вулицю. На початку травня розсаду треба висадити у відкритий грунт. Вже через 30-40 днів у вас вже будуть перші квітучі кущики

Хвороби і шкідники

Найчастіше братки піддаються нападам різних шкідників : червеців, попелюхи, кліщів. Вони не лише шкодять рослині, але і можуть привести до його загибелі. Попелюху і червеця видно відразу. Ви також можете визначити наявність шкідників по липкому нальоту на листі і стеблах квітки. Для боротьби з ними можна використати народні засоби: відвар кропиви, мильний розчин, мідний купорос, настоянку з часнику, розчин з нашатирного спирту і прального порошку. Також добре допомагають такі препарати, як Актофит і інші інсектицидні розчини.
Якщо ж ви помітили, що листя віоли стало, жовтіти, скручуватися і обпадати або з’явилася коренева і стеблова гнилизна, швидше за все, рослина уражена грибковим захворюванням. Боротися з ним треба відразу, інакше рослина загине і заразить інші квіти. Хорошою профілактикою таких захворювань є щорічне пересаджування рослин на нове місце. Уражені квіти краще знищити.Як ви вже помітили, відхід за братками не зажадає від вас особливих зусиль або тимчасових витрат. Зате ці барвисті квіти радуватимуть вас ціле літо. Вони прекрасно виглядають самостійно і відмінно гармоніюють в різних квіткових композиціях з іншими рослинами. А при правильному догляді, вони прикрасять вашу клумбу або сад не один рік.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *