Коли дозрівають кавуни



Кавуни їстівні (лат. Citrullus lanatus) – ця офіційна назва найвеличезнішої “ягоди” з сімейства гарбузових, яку ми усі дуже любимо за тамуючий спрагу солодкий соковитий м’якуш усього спектру червоних відтінків.

Кавуни представлені численними сортами і різноманітною формою, а також жорсткою поверхнею шкірки різного забарвлення, як однотонного, так і смугастого, а то і із складним графічним малюнком.

Ми можемо бачити кавуни, вирощені практично в усіх країнах світу. Але, якщо це буде Україна, то, найвірогідніше, виробником буде південніший регіон – Кримський півострів та південь України (культові місця вирощування кавунів).

Вирощування кавунів

Кавуни дозрівають з липня до вересня, саме цей час повинен максимально використовуватися, щоб поправляти здоров’я за допомогою цих дуже смачних плодів.
Якщо ваш клімат підходить для вирощування кавунів, то краще це робити самостійно, щоб бути повністю упевненими в їх безпеці. Іноді для того, щоб кавуни дозрівали якомога раніше, недобросовісні баштанники використовують неприпустиму кількість нітратів.

Кавуни беруть свій початок в жаркій Африці, тому ця рослина відрізняється сонцелюбністю, теплолюбністю, жаростійкістю. Для того, щоб отримати ранні плоди, розсада кавуна вирощується в маленьких скляночках (як огірок). При висадці дуже важливо не пошкодити корені рослин і захистити їх від переохолодження, якщо стануться заморозки.

Час для посіву у відкритий ґрунт насіння кавуна починається тоді, коли ґрунтова температура досягне +15-17 градусів на глибині близько 10 см. Основний спосіб посіву – гніздовий (5 або 6 насіння на одно гніздо). Для різних сортів гнізда розміщуються на різній відстані, але найчастіше використовується схема 2м х 0,5м х 1 м.

Після того, як сіянці будуть проріджені, у них повинен утворитися другий справжній листочок. Під час цієї процедури вибирається найсильніша рослина.

Під час прополки і розпушування в уранішні години, коли вже немає роси, маленькі паростки треба підгорнути. Ґрунт має бути рихлий і вологий – це дозволить утворитися додатковим кореням.

Відмінний урожай баштанних культур буває при з використанні спеціальних захисних куліс з соняшнику або кукурудзи.

За два місяці після посіву кавунового насіння почнеться інтенсивне цвітіння спочатку чоловічих, а потім і жіночих квіток. Щоб вони краще запилювалися поряд з кавунами треба саджати медоноси (фацелію, ісоп, змієголовник та ін.). Після того, як жіночі квітки заплідняться, кавуни розвиватимуться і дозріватимуть упродовж тридцяти-сорока днів.

Щоб успішно виростити кавун треба обов’язково робити прищеп верхівкової бруньки у фазі, коли утворюється 5-6 лист. Для отримання раннього і високого урожаю у момент зав’язання плодів треба прищепити усі верхівки і залишити не більше 2-3 плодів на кожному стеблі.

Коли плоди стануть розміром з гусяче яйце, їх треба встановити вгору плодоніжкою.

Зрілість кавунів можна визначити по характерному гучному звуку і потріскуванні при стискуванні. Також це можна упізнати по хвостику, який буде ставати тоншим і з нього обпадатимуть волоски.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: коли дозрівають кавуни, прищеплення кавунів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *