Коли ж можна починати їсти? Тільки після того, як почав їсти хазяїн. Ви навіть не можете зробити ковток води! Знаходячись на банкеті або подібному заході, почекайте, поки не розставлять першу зміну страв. Якщо зміна страв складається з декількох складових, то слід почекати, поки страви не покладуть усім гостям. Іноді хазяїн може сказати: “Будь ласка, пригощайтесь, не чекайте!”. У цьому разі можна починати їсти. Але якщо хочете – можете і почекати. Перед початком їжі хазяїн пропонує тост. Він має бути зрозумілим і коротким. Іноді доречно просто сказати: “Як приємно обідати з такими шанованими людьми” . Для того, щоб упевнено почувати себе на банкеті або званому обіді, треба знати призначення основних столових приладів, а також уміти користуватися додатковими столовими приладами і китайськими паличками.
Звичайний набір посуду для одного гостя складається з тарілки, серветки, ножа, виделки і столової ложки і, принаймні одного келиха. Іноді додають тарілку для хліба і масла, а також виделку для салату. Тарілка для салату може або вже стояти на столі, або її принесуть разом з салатом. Після обіду можуть з’явитися прибори для десерту, десертна тарілка, кавові або чайні чашки з ложечками. Окрім звичайного сервірування столу, на великих важливих заходах застосовують варіант повного (офіційного) сервірування. Як ви вже здогадалися, цей варіант відрізняється великою кількістю різних приборів. Перед кожним місцем в центрі стоїть основна тарілка. На офіційних обідах під тарілку ставлять ще і великий плаский таріль. Ліворуч, трохи вище за виделку, знаходиться тарілка для хліба. На ній зазвичай лежить маленький ніж для масла. Якщо перша страва – суп, то тарілку з супом ставлять на основну тарілку. Якщо обід розпочинається з салату, то його також ставлять на основну тарілку, а потім прибирають. Ближче до кінця обіду на основну тарілку ставлять маленьку десертну тарілочку з серветкою і невелику миску для ополіскування пальців. На краю тарілки можуть знаходитися маленька десертна виделка і ложка.
як запросити спробувати страву