Як організувати застілля

Ось декілька видів застілля

Легкий сніданок (вечеря) “аля фуршет”

На такий прийом можна запросити і десять чоловік, і сто. Він дозволяє зібрати велику кількість запрошених і створити приємну, неформальну атмосферу. Фуршет може носити як офіційний, так і неофіційний характер, залежно від різноманітності закусок і від того, є стільці або ні. Якщо жінки будуть одягнені в сукні і ділові костюми, то стільці обов’язкові.
Поставте на стіл блюда із закусками і тарілки. Нехай гості усі беруть самі. Організовуйте бар безпосередньо в залі, щоб не бігати на кухню за кожним келихом.

Бар відмінна ідея, тільки потрібно заздалегідь все передбачити. Ось декілька порад.
Поставте бар чимдалі від столу із закусками, щоб гості не юрбилися все в одному місці.  Зробіть так, щоб гості могли вільно подходить до бару з будь-якого боку.

Поставте додаткові столи для посуду. Поставте келихи і напої на столи. Складіть стандартне меню: основні блюда спочатку, десерт у кінці. Для кожної зміни блюд подавайте чисті тарілки. Переконайтеся, що стільців усім вистачає (для цього заздалегідь позичите потрібну кількість столів і стільців, якщо бракує своїх). На неофіційних прийомах можна розсадити гостей на підлозі на подушках або на лужку. Якщо ви впоралися з декількома прийомами “а-ля фуршет”, то сміливо приступайте до масштабніших офіційних заходів.

Обід – це невеликий прийом, не більше ніж на дванадцять персон. Мета обіду створення приємної атмосфери для формування ділових стосунків. За столом ведеться загальна бесіда, жива і дотепна (про це повинен потурбуватися хазяїн). Обід припускає декілька змін блюд не менше трьох, але не більше п’яти.
Обід – відмінний привід витягнути на світ Божий ваше столове срібло, фарфор і кришталь. Якщо тарілок і приладів бракує, візьміть напрокат. Якщо ви не пам’ятаєте, як виглядає продуктовий магазин зсередини, замовте окремий зал в хорошому ресторані або готелі нехай ваші гості самі виберуть все, що їм подобається.

Ви хазяїн, значить, ви головний. Коли підійде час обіду, запрошуйте гостей в їдальню і ідіть першим. Займіть своє місце, показуючи гостям, що вони можуть зробити те ж саме. Коли усі гості розсядуться, покладіть на коліна серветку це буде сигналом, що обід почався.

Як тільки розлили вино, відразу ж запропонуєте тост, наприклад: “За зустріч старих друзів!” Якщо обід влаштовується по особливому випадку, то перший тост приурочте до цієї події: “За нашого нового віце-президента!”

Гостей обслуговують завжди з лівого боку, а блюда подають з правого (якщо дозволяє розташування столів і стільців).
Для кожного блюда має бути своя тарілка. Якщо після закінчення десерту ви встаєте з-за столу, ваш приклад наслідуватимуть гості. Тому не виходите з-за столу, не переконавшись, що усі вже поїли. Після закінчення обіду запросіть гостей в зал або іншу кімнату, де можна поговорити. Після їжі постарайтеся приділити трохи уваги кожному гостю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *