Як сказати НІ і не втратити роботу

Як часто ви говорите щось, а наслідком стають лише проблеми з керівництвом! Тоді ви опиняєтеся в дуже складному становищі. Якщо начальник критикує вас за те, що ви постійно сидите в Інтернеті в робочий час, то ви можете або відмовитися від цієї звички, або довести, що це треба для справи. Але якщо власник компанії просить вказати неправильні дані по зарплатах, щоб уникнути сплати податків, то ви нічого не можете зробити. Таке прохання неетичне і до того ж є прихованою загрозою, адже, якщо ви не виконаєте розпорядження начальства, то ризикуєте втратити роботу. На жаль, це дуже поширена ситуація, щорічно з нею стикаються мільйони працівників. Тут перемога або поразка залежить тільки від вашої тактовності і дипломатичних здібностей. Спершу спробуйте розрядити ситуацію, давши можливість керівникові забрати свої слова назад.

Спробуйте наступні варіанти. Повторіть прохання. Скажіть: “Я вас правильно зрозумів? Ви хочете, щоб я сфальсифікував дані? Але ж це незаконно?” Промовчіть, зробіть вигляд, що не зрозуміли. Скажіть: “Напевно, я недочув”. Скажіть: “Даруйте, можливо, ми пошукаємо інший вихід?” Скажіть: “Пробачте, я вийду попити води, а коли повернуся, ми зможемо почати знову”. Є надія, що після таких маневрів ваш начальник замислиться і, можливо, відкличе прохання. Проте це не завжди діє, і ви можете стати перед вибором: виконати прохання або відмовити і чекати наслідків. Майже завжди у ваших інтересах і інтересах компанії відхилити неетичну пропозицію начальника або співробітника.

Відмовляючись, ви, поза сумнівом, помітите негативне ставлення з боку співрозмовника. Він може звинуватити вас в нелояльності і крайньому індивідуалізмі. Не відповідайте на це. Ваші колеги швидко помітять, що вас переслідують необґрунтовано, і, швидше за все, здогадаються, в чому справа. Після вашої відмови начальник спробує підбити на незаконні дії іншого працівника. Можливо, це вийде, можливо, ні. Але вас не звільнять разом з ним з компанії, коли його махінації розкриються. Адже рано чи пізно так і відбувається! Може статися по-іншому, і ви втратите роботу. Якщо ви цілком залежите від начальника, то не зможете відмовити і залишитися на роботі. У такій непростій ситуації ви або приймете пропозицію, або підете з роботи. годи з совістю нікого не роблять щасливим.

як правильно сказати ні начальнику

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *