Як придбати бізнес

Для тих, хто хоче мати свій бізнес, але не готовий створювати його з нуля, придбання бізнесу є кращим рішенням. Адже ви зможете отримати вже готову працюючу компанію з командою професіоналів, що сформувалася, і клієнтською базою. Щоб купити прибутковий бізнес, важливо пам’ятати певні правила його купівлі.

Правила купівлі бізнесу

Першим кроком до придбання бізнесу буде знаходження підприємства, яке вам з тих або інших причин подобається. Якщо ви купуєте бізнес для того, щоб його вести, а не перепродавати, то краще вибирати ту компанію, яка займається тим, що вам цікаве, в чому ви розбираєтеся. Для придбання бізнесу важливо знайти бізнес-брокера, який допоможе належним чином оформити угоду. Зазвичай наймають цілу компанію, яка робить послуги як юридичного характеру(перевірка бізнесу), так і займається безпосереднім продажем.

Дізнайтеся у бізнес-брокера або у власника бізнесу, що купується, чому ця компанія продається. Якщо їх відповіді вас не влаштують, переговоріть з працівниками. Можливо, цей бізнес нерентабельний. Зберіть усі дані про продавця і постарайтеся зрозуміти, що саме примушує його продавати справу.

З’ясуйте усі інші значимі для роботи бізнесу питання. Важливо, щоб вам було надано не лише усе майно компанії, але і права на торгову марку, емблему і так далі

Після з’ясування усіх спірних моментів відносно бізнесу необхідно буде укласти договір на його купівлю. У договорі мають бути наступні умови:

  • предмет договору – сам бізнес, його точний опис;
  • спосіб оплати і терміни;
  • можливі зміни в ціні;
  • гарантії і вказівки продавця;
  • обмеження можливості продавця конкурувати з бізнесом, що продається, після здійснення угоди;
  • штрафні санкції в випадку недотримання умов договору.

Для тих, хто хоче максимально понизити риски при купівлі бізнесу, вигідно використати франчайзинг. Це означає, що ви придбаваєте право створити бізнес по певній формулі (тобто тій, яка вже є – McDonald’s, Starbucks і так далі). Таким чином ви братимете участь у вже відомій бізнес-схемі, у вас спочатку будуть клієнти. Але в той же час ви не будете повністю незалежні, оскільки вас зобов’яжуть щомісячно відраховувати певну суму франчайзеру(тому, у кого ви купили бізнес). 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *