Як перевірити діод тестером?



Діод – простий напівпровідниковий пристрій. Використовується для випрямлення змінного струм в постійний, для блокування і обмеження напруги, а також для освітлення і індикації. Перевіряють працездатність діода мультиметром з функцією перевірки діодів.

Перевіряємо діод тестером?

Перед перевіркою елементу, відімкніть його від електричної схеми, оскільки зовнішні ланцюги можуть спровокувати спотворення замірів. Перед торканням виведень елементу і приладу руками торкніться заземлення, щоб зняти заряд статичної електрики, що накопичився в тілі. Чутливі елементи здатні вийти з ладу навіть від такого заряду. Ввімкніть на мультиметрі (тестері) функцію перевірки справності діодів. Доторкніться щупами тестера до обох виходів елементу. При цьому важливо дотримуватися потрібної полярності.

Червоний щуп тестера підключайте до позитивного виходу діода (аноду), чорний щуп – до негативного виведення (катоду). Щоб знайти катод на діоді, оглянете уважно обидва виходи елементу. Смужка біля одного з них означає катод. Не торкайтеся руками металевих частин щупа тестера і виведень діода. Зніміть покази мультиметра. Потім доторкніться червоним щупом приладу до катода, а чорним до анода, і зафіксуйте дані ще раз. Якщо при першому знятті показників тестер видав значення, близьке до нуля (але не рівне), а при другому зашкалював, діод справний. Якщо тестер зашкалював при обох показах, діод несправний.

Стався розрив усередині елементу. Якщо при обох зняттях показів тестер показав нуль – діод замкнуло. За відсутності цифрового тестера з функцією перевірки діодів, проведіть тестування за допомогою омметра або аналогового (стрілочного) мультиметра. Для цього увімкніть прилад в режим виміру опорів з максимально можливою межею. Під’єднайте червоний щуп тестера до анода, а чорний до катода елементу, що перевіряється. Прилад повинен показати незначний опір. Після зміни виведень місцями тестер повинен показати великий опір. Для світловипромінюючих діодів правильність підключення і перевірку справності виконують візуально. Якщо виявили несправний діод в діодному мосту, замінюйте увесь діодний міст.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як перевірити справність діода, як перевірити діоди

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *