Як зшити мереживну сукню

Мереживна сукня (чи весільне вона, вечірня або просто створена модницями для літніх прогулянок) – це завжди по-святковому нарядно. При цьому шити з мережива зовсім не складно. Цей тонкий і ніжний матеріал зовсім не вибагливий, і впоратися з ним може навіть швачка-початківець. Він декоративний сам по собі, тому виріб не потребуватиме додаткової обробки і прикрас. Ваше завдання – підібрати відповідний фасон, правильно зробити викрійку і акуратно пошити мереживну сукню. Якщо наші поради виявляться для Вас занадто складними, Ви завжди можете купити мереживну сукню в Інтернет- магазині.

Щоб зшити мереживну сукню, треба:

  • один або два відрізи мережива;
  • ножиці;
  • олівець;
  • папір;
  • підкладковий матеріал;
  • сантиметр;
  • швацька машинка;
  • оверлок;
  • нитки і голка;
  • праска;
  • трикотажна сітка.

Розрахуйте витрату тканини згідно з вибраним фасоном і малюнком полотна. При розкроюванні сукні важливо показати усю красу мереживного візерунка і підкреслити фактуру матеріалу. При цьому великого запасу тканини не знадобиться, оскільки розташовувати деталі крою на ній можна по-всякому. Основа мережива – сітка (обсипатися при розрізах вона не буде), тому шукати пайову нитку не треба. Проконсультуйтеся з продавцем магазину тканин про особливості догляду за мереживом. Якщо рекомендується тільки хімчистка, то перед пошиттям мереживної сукні відріз можна просто обережно відпрасувати теплою праскою з виворітного боку. Коли прання допустиме, робоче полотно замочують в теплій воді, сушать і прасують. Спробуйте купити два мереживні відрізи різної структури.

Деталі крою, що облягають фігуру, краще зробити з щільного, опуклого полотна. Основна частина сукні простого силуету підкреслить красу структурного переплетення ниток. Для воланів, широкої спідниці або пишних рукавів рекомендується вибрати легше, невагоме мереживо. Кромка з фестонами добре виглядатиме на лінії горловини або внизу спідниці. Зшийте нижню сукню тілесного кольору або підкладковий чохол. Залежно від вашої дизайнерської задумки, він може бути тілесним, одного тону з мереживом або контрастного кольору. Викрійку нижньої сукні можна зробити на основі довгої трикотажної майки, обведеної по контуру. Поміряйте готовий (обметанний вручну) чохол і уточніть розміри виробу, і тільки потім вирізайте мереживні деталі.

Розкроювати їх доведеться тільки начисто! Можна накласти мереживні елементи крою на підкладкову тканину, приметати вручну і відразу зшити двошарову сукню. Якщо ж ви плануєте носити прозору сукню поверх комбінації, рекомендується зшити ескіз вбрання з дешевого матеріалу, а потім, при пошитті мереживного виробу, орієнтуватися за зразком. Обробіть бічні шви, горловину, пройми. Лінію вирізу можна зміцнити фіксувальною смугою трикотажної сітки (2 см завширшки), підігнувши її краї і прострочивши на швацькій машинці.

Інші шви на мереживній сукні виконуйте вручну, на машинці або оверлоку:

  • плечові шви рекомендується робити вручну короткими акуратними стьобаннями;
  • використайте оверлок для обробки припусків;
  • широкому тонкому полотнищу підійде вузький шов;
  • мереживо з великим малюнком можна сточити накладним швом (зріз закритий);
  • мереживні рукави зазвичай ушивають вузьким зигзагом або двома рядками.

Оформіть низ сукні за своїм смаком. Якщо по краю виробу йдуть фестони або вирізаний по контуру візерунок, то обробку готового виробу можна цим завершити. Стилісти не рекомендують переобтяжувати мереживне вбрання декоративними деталями. Допустимо пустити по низу спідниці волан або пришити дрібні малюнки з мережива як аплікації. Зверніть увагу: при пошитті мереживної сукні відпрасовуйте припуски на шви надзвичайно обережно. Підгин на особливо делікатних тканинах (таких, як синтетичне мереживо) краще просто розгладити нігтем або наперстком.

мереживні весільні сукні, мереживні сукні як пошити?, Шви у мережива, як зшити сукню, як зшити чохол до вечірньої сукні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *