Дітям про весну творчо: вірші, оповідання, загадки, пісні, прикмети і прислів’я [draft]



Серед чотирьох пір року весна виділяється своєю свіжістю, зародженням нового життя. Все розквітає, оживає, прокидається після довгих холодів. У такій атмосфері приходить натхнення і хочеться створювати щось нове. Народна і літературна творчість налічує багато пісень і віршів, оповідань і загадок, прислів’їв і приказок, прикмет про весну. Є написані спеціально для дітей.

Вірші про весну для дітей

Будь-яка шкільна або дитсадівська програма будується на порах року. Щойно настає весна, в дошкільних групах і класах шкіл починається підготовка до свят весни. Обов’язковим номером будь-якої програми є вірші про цю пору року. У відомих поетів – Ліни Костенко, Олени Пчілки, Олександра Олеся, Миколи Сингаївського – можна знайти у великій кількості весняні вірші. Дітям, особливо молодшого шкільного віку, подобаються невеликі за розміром тексти. Ось деякі з тих, які легко запам’ятовуються, красивих і відомих віршів про весну.

  1. Ішла весна-красна у синій хустинці. Несла весна-красна у скриньці гостинці. Ягнятам – травицю,
    гусятам – водицю, каченятам – ряску, а малятам – казку. (Т. Коломієць)
  2. Що не днина, По хвилині Довша день, Коротша ніч. Потихеньку, Помаленьку Проганяєм зиму
    Пріч! (В. Берестов)
  3. Дощик теплий, дощик синій Цілий день співав в долині. І під цей весняний спів У долині луг зацвів. В лузі повно квіточок І маленьких діточок. (М. Стельмах)

На основі віршів написані багато пісень, які запали в душу дітям і у вигляді віршів з музикою. Однією з найвідоміших весняних пісень є “А вже красне сонечко”на слова О. Олеся, муз. П. Позицького, “Вінок” на слова І. Чопея, муз. М. Герца.

Оповідання про весну для дітей

На створення красивих рядків весна надихає не лише поетів. Є багато прозових творів, які образно описують цю пору року. Можна навести цілий список оповідань, які будуть цікаві для дітей різного віку:

  • Копиленко О.“Весна іде”, “Сади ідуть”, “Найвеселіший місяць”;
  • Сухомлинський В. “Райдуга в бурульці”;
  • Корсюк М. “Сорочине  щастя”;
  • Трайста М.”Березові сльози”;
  • Буцень О. “Як приходить весна”, “Солодкий дощ”, “Пісня весни”;
  • народна казка “Як весна зиму прогнала”.

Це далеко не повний список весняних оповідань. Почавши ознайомлення з весняною творчістю письменників з цих текстів, можна переходити і до інших.

Народна творчість про весну

Народ не залишався осторонь від теми весни. У скарбничці народної творчості є багато прислів’їв, приказок, прикмет і загадок про цю пору року. Пропонуємо до прочитання з дітьми деяких з них.

Загадки

  1. Де вона проходить – Там травиця сходить, Квіти розцвітають, Солов’ї співають. (Весна)
  2. Зійшли сніги, шумить вода, Земля вже квіти викида. Буяє травка молода, Все мертве оживає. Коли, діти, це буває? (Навесні)
  3. Я найперша зацвітаю Синім цвітом серед гаю. Відгадайте, що за квітка, Бо мене не стане влітку. (Пролісок)
  4. Листочки гілочки вкривають, Щасливо пташечки співають. …і зайчик сонячний сміється, Бо теплий дощик з неба ллється. (Квітень)

Прикмети

Знання прикмет допомагає дітям визначати погоду, розуміти погодні умови і орієнтуватися в них. Серед багатьох прикмет можна виділити такі:

  • купаються горобці ранньою весною — до тепла;
  • побачив шпака — знай: весна біля порога;
  • високо пливуть хмари — до гарної погоди;
  • уранці проти сонця туман — дощу не буде.

Прислів’я

Цікавими для дітей будуть і прислів’я про весну:

  • весна ледачого не любить;
  • весна днем красна;
  • у весняну погоду і смутний веселим буває;
  • від березневих дощів земля квітне;
  • сон на зиму відклади, а діло в квітні зроби.

Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: короткі вірші про весну, прикмети про весну на англійській з перекладом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *