Як правильно вчити з дитиною вірш на ранок? [draft]



Новий рік є одним з небагатьох напрочуд казкових і прекрасних свят. Загадують бажання, дарують подарунки, Дід Мороз вітає малюків і дорослих. Традиційними є новорічні вірші від улюблених дітей.

У більшості випадків перший Новий рік, що запам’ятовується, у малюка буває після дворічного віку. До цього він практично нічого не розуміє у святковому сум’ятті, розвішуванні гірлянд та іграшок. Тому батькам треба приділити час, щоб поступово пояснити своєму чаду суть святкової символіки, читати новорічні вірші дітям. А після досягнення віку 2-3 років можна вчити новорічні вірші з дітьми до різних ранків, святкувань у дитячому садку, гостин.

Вибираючи і розучуючи вірші, слід пам’ятати про вік дитини. Йдучи на громадські ялинки (чи інше святкування зі скупченням незнайомих людей), вивчіть з дитиною декілька нескладних і коротких віршів на випадок, якщо син або дочка розгубиться або соромитиметься декламувати.

Можна організувати чудове святкування Нового року в колі сім’ї, родичів і знайомих. Переодягнуті в Діда Мороза і Снігуроньку родичі допоможуть створити потрібну казкову атмосферу. Буде добре, якщо репліки всіх дійових осіб складатимуться з чотиривіршів. Це допоможе розвитку творчих нахилів і тренуватиме пам’ять дитини.

Як підібрати новорічний вірш для дітей?

Тут треба дотримуватися декількох простих правил. Вірш має бути з простими римами (парні, перехресні), легким для запам’ятовування і не дуже довгим (краще катрен). Щоб Вам не довелося пояснювати синові або доньці значення того або іншого слова, адже так можна втратити інтерес до цього творчого заняття.

Давайте прослуховувати дітям новорічні пісні: з музикою слова вчаться швидше. До того ж, такі пісеньки часто співають під час святкових хороводів. Привчайте дитину розповідати Вам вірші виразно, це поволі підготує її до публічних виступів.

Новорічні вірші для дітей будуть корисними вихователям і вчителям початкової школи. Адже трапляється, що своє перше святкування Нового року з нарядним Дідом Морозом, Снігуронькою, барвистим маскарадом і хороводами припадає на дитячі навчальні установи. Грамотно продуманий сценарій можна представити як виставу, в якій будуть задіяні дітки, так і у вигляді урочистого ранку з віршами, різними конкурсами, номерами танцювальної або музичної спрямованості. В ході складання сценарію таких свят повинен враховуватися вік кожної дитини, що виконуватиме ту або іншу роль. Таке свято запам’ятається малюкові надовго саме позитивними емоціями.

Підбираючи новорічний вірш можна і не звертатися до класичних авторів літератури. Зрозуміло, батьки і вихователі мають свої переваги, але на сьогодні численні друковані видання та Інтернет нададуть Вам широкий вибір різних за тематикою святкових віршів. Рифмовані рядки, вірші різної довжини можна використати вдома і в дитячому садку як репліки героїв, виступ між танцювальними номерами і конкурсами.

Роблячи підбірку віршів, треба усвідомлювати кінцеву мету. Саме вона визначить розмір, форму і тематику вірша. Підготувати новорічну виставу не так і складно, адже це урочисте і світле свято, від якого у дітей повинні блищати очі.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *