Коли можна починати купатися в річці, озері та ставку: народні прикмети і прогнози гідрометцентру. У якому місяці починають купатися в Сочі, Криму і на Середземноморських курортах? [draft]



Ще 100 років тому люди дізнавалися про те, коли можна починати купатися в озерах, річках і ставках із церковного календаря. Він рекомендував відкривати сезон водних процедур у Духів день, що настає відразу після свята Трійці. Проте сьогодні священики рекомендують прихожанам орієнтуватися передусім на реальні погодні умови і прогноз гідрометцентру, а не на традиції. Синоптики стверджують, що літо розпочнеться з помірно теплої погоди, тому далеко не в усіх регіонах водойми встигнуть прогрітися до комфортної температури вже до початку червня. Навіть у Криму і Сочі наприкінці травня і в першій декаді червня Чорне море ще буде таким, що бадьорить, і туристам доведеться чекати 15-20 чисел, щоб удосталь насолодитися теплою морською водою.

Чи можна купатися в травні на Кіпрі й Кріті, в Іспанії, Греції та Тунісі: детальний огляд температури води біля берегів курортів

У багатьох країнах, розташованих в теплих середземноморських кліматичних зонах, у травні стартує повноцінний пляжний сезон. Повітря на початку місяця прогрівається до комфортних показників (+22-23°C), а до друго-третьої декад стовпчик термометра нерідко піднімається до позначки +28°C. Не відстає і морська вода, що омиває береги найпопулярніших курортів. І якщо в перших числах травня купатися ризикують тільки найзагартованіші туристи, то до кінця місяця в морські хвилі наважуються заходити і звичайні відпочивальники.

Де можна купатися в травні: прогноз синоптиків для Кіпру, Кріта, Греції, Іспанії і Тунісу

  • Найтеплішою і ласкавішою в усьому Середземномор’ї вважається вода біля берегів Кіпру. До середини травня її температура досягає +21-22°C, а наприкінці місяця термометри фіксують +24°C. Найбільше море прогрівається в Пафосі, Кіренії і Айя-Напі. На один-два градуси від них відстають Ларнака і Лімасол.
  • На Кріті в травні вже тепло, але ще не спекотно. Середня денна температура повітря вкрай рідко перевищує +24°C, а ось вода на початку місяця не дуже радує (не більше +18°C). Трохи краще ситуація стає в 20 числах, тому тим, хто неодмінно хоче насолоджуватися пляжними процедурами в повному обсязі, варто розпочати свою відпустку на Кріті з кінця травня.
  • Іспанські курорти складно назвати відповідними для повноцінного пляжного відпочинку в травні. Помірно тепле сонечко просто не встигає прогріти морські хвилі до кінця весни, і температура води все ще не сприяє тривалому купанню. І якщо біля Малаги і Тенеріфе до останніх чисел місяця ще можна насолоджуватись морською водою +20°C, то в усіх інших містах на показники температури води вище +17-18°C не варто навіть розраховувати.
  • Травнева погода в Греції дуже приємна і ніжна. Середньоденна температура становить +22-26°C (залежно від регіону), а вночі вже не опускається нижче +15-17°C. Проте побалувати себе морськими ваннами ще не виходить. Море в цей період рідко прогрівається вище +18-19°C, тому туристи обмежуються красивою і практично безпечною засмагою, а за купальними враженнями вирушають в аква-парк або басейн при готелях і спа-центрах.
  • Туніс у травні комфортний для відпочинку, проте ідеальних умов для купання не надає. Море біля берегів курорту на початку місяця розігрівається до +16-17°C, а в останні травневі дні досягає +19°C. Короткочасні грозові дощі, характерні для середини і кінця місяця, просто не дають воді потепліти сильніше і стати комфортнішою для відпочивальників.

Коли можна починати купатися влітку в озері, річці та ставку: прогнози синоптиків і народні прикмети


Народні прикмети радять відкривати сезон активного купання у Духів день. Це свято, згідно з церковним календарем, йде відразу ж за Великою Трійцею.  Проте навіть священнослужителі настійно рекомендують своїм прихожанам не сприймати цю інформацію буквально і обов’язково враховувати погодні умови і реальну температуру води у відкритих водоймах.
Попередній прогноз синоптиків говорить, що літо розпочнеться з помірно теплої погоди і у більшості регіонів, середньоденна температура не підніметься вище +18-20°C. Вода озерах, річках і ставках імовірно прогріється до +15-16°C, а до  кінця місяця ледве досягне +18°C. На півдні ситуація буде кращою і гарячі сонячні промені змусять водойми потепліти до +20°C вже до середини червня. Наприкінці місяця температура стане оптимістичніше, а з липня до середини серпня, не ризикуючи замерзнути, у воді зможуть довго перебувати навіть діти.

Коли можна починати купатися в Сочі й Криму? Яка температура води влітку в Чорному морі?


Офіційно курортний сезон на Чорноморському узбережжі розпочинається вже з 1 травня. Крім приємних погодних умов, це пов’язано ще і з травневими святами, які росіяни прагнуть провести в теплих південних містах. Однак якщо температура повітря в останній весняний місяць вже радує цілком літніми показниками, про воду цього сказати не можна. За зиму Чорне море дуже сильно охолоджується, і, щоб прогріти його до комфортних показників, потрібен час.
Біля берегів Сочі на початку травня температура води коливається  +15-16°C. Не сприяють підвищенню і регулярні короткочасні дощі, дуже характерні для останнього весняного місяця. У перші дні червня море біля сочинських берегів рідко прогрівається до +19°C, але вже до середини місяця ці показники нестримно підвищуються до +21-23°C, а наприкінці місяця іноді досягають +25°C. Така приємна тенденція зберігається до початку серпня і дає можливість усім приїжджим купатися досхочу.
У Криму схожа ситуація. Травень радує ласкавим теплим повітрям (+19-23°C залежно від розташування курорту), а температура води становить близько +15-16°C на початку і до +18-20°C наприкінці місяця. Традиційно швидше прогрівається море в Євпаторії, а довше вода залишається холодною на північному заході півострова. Комфортним майже для кожного туриста Чорне море стає тільки із середини червня, коли по всьому узбережжю термометри фіксують +22-24°C. У липні й на початку серпня ці показники стають ще вище і з води вже неможливо виманити ні дорослих, ні дітлахів.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: до якого периоду можна купатися на річці, якого числа можна йти на річку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *