Озеро Синевир в Закарпатті. Як добратися?



За легендою, дуже давно красуня Синь, дочка місцевого графа, закохалася в пастуха Віра. Недовгим було щастя закоханих: за наказом графа слуги убили юнака, скинувши на нього камінь із скелі. Коли Синь дізналася про це, з її синіх очей хлинули сльози, і текли вони доти, поки на місці загибелі Віра не утворилося ціле озеро. І назвали, його, природно, Синевир…

Як дістатися озера Синевир? Можна з Хусту по трасі А 263 до райцентру Межигір’я, далі до озера 32 км по красивій гірській дорозі. Можна їхати з боку Воловецкого перевалу по трасі Е 50, повернувши біля села Нижні Ворота направо і далі вгору через ущелини Синевирского перевалу 800 м), потім вгору до озера пішки або на машині уздовж річки Теребля.

Чим зайнятися на озері Синевир:

  • оглянути озеро Синевир і його околиці;
  • спробувати в колибі страви гуцульської кухні : грибну юшку, крученики;
  • сфотографуватися на тлі озера на оглядовому майданчику;
  • прогулятися навколо водойми екологічною стежкою;
  • подивитися на Морське Око Карпат з вершини гори Озерна (вам доведеться здолати 12 км підйому по гірській стежці, що займе близько 6-7 годин);
  • покататися на дерев’яному плоту по озеру, допливти до острівця, що позначає місце загибелі Віра;
  • покуштувати оригінальні рибні страви зі свіжої форелі.

Національний природний парк “Синевир” знаходиться в Міжгірському районі Закарпатської області і славиться своїми неповторними пейзажами. Озеро Синевир розташоване на висоті 989 м над рівнем моря і утворилося, як вважають учені, в післяльодовиковий період (близько десяти тисяч років тому). Друга назва озера – Морське Око Карпат. Якщо дивитися на Синевир з висоти, наприклад, з вершини гори Озерна (1496 м), то воно виглядає як синє око, з усіх боків оточене густим лісом, а маленький острівець посередині озера нагадує зіницю. Площа поверхні озера Синевир близько 7 гектарів, а максимальна глибина – 22 м. Тут водяться тільки два види риби: голяк і форель.

Вода в озері дуже чиста і незвичайна на смак через підвищений вміст хлоридів; влітку поверхня її прогрівається до 20 градусів, але купатися в заповідних водах заборонено. Від села до озера Синевир можна доїхати і на машині, але краще прогулятися пішки уздовж потоків, що стікають згори по ущелині до річки Тереблі, милуючись прекрасними карпатськими пейзажами – це займе приблизно 30-35 хвилин. На території парку ” Синевир” під охороною знаходяться близько 10 тисяч рослин, 43 види ссавців, 91 видів птахів і інших рідкісних тварин. Тут же розташовані оліготрофні болота з унікальною флорою і фауною. У 1984 році на березі озера Синевир з’явилася скульптурна композиція з дерева, що зображає закоханих Синь і Віра. Вартість проходу в парк символічна – всього 0,5$, вартість проїзду машини – 1,2$.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: озеро синевир як доїхати, озеро синевир як доїхати ЗІ ЛЬВОВА

Коментарі 1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *