Складання ферми для майнінгу своїми руками [draft]



У червні поточного року біткойн у черговий раз став найбіш затребуваною криптовалютою, оскільки його курс виріс до 3000 дол. І хоча на цій позначці він утримався недовго і швидко знизився до 2700, багато користувачів зацікавилися майнінгом віртуальних монет. А як інакше? Адже ідея, яка працює без докладання значних фізичних і розумових зусиль, доволі принадна. Чи настільки все просто, як здається на перший погляд? Можна зібрати ферму для майнінгу криптовалюти самостійно? Давайте розбиратися!

Вибір комплектуючих

Щоб зібрати ферму для майнінгу криптовалюти з нуля, знадобляться наступні комплектуючі:

  • материнська плата – часто для складання mining-ферми використовують AsRock FM2A88X+ BTC або іншу модель, в якій є декілька PCI, – E слотів (вони необхідні для установки відеокарт);

  • жорсткий диск – досить 60 Гб, але практичний вибрати від 160 Гб і вище (віртуальний гаманець для зберігання Etherum потребує 25 Гб, а біткойн важить близько 50 Гб);

  • процесор – щоб зібрати ферму для майнінгу біткойнов, цілком достатньо облаштування середньої потужності (підходить Celeron G1840), але важливо брати до уваги відповідність його роз’єму з материнською платою;

  • оперативна пам’ять – особливих вимог немає, але потрібно, щоб ОСУ підходила слотом (достатньо об’єму в 4 Гб);

  • відеокарти – потрібно потужні пристрої, від 2 Гб і вище, підходить модель Radeon R9 390x 8gb;

  • блок живлення (від 750 W і вище) – блока живлення повинно вистачати для підтримки 3 відеокарт відповідного рівня (підходить блок живлення Corsair CX 750w, для живлення 6 відеокарт знадобиться 2 таких блоки);

  • перехідники Razer – вони потрібні з однієї простої причини: відеокарти кріпляться не безпосередньо (краще купувати перехідники з додатковим живленням).

  • Крім того, знадобиться кнопка для запуску системи. Краще придбати додатковий кулер, оскільки є висока вірогідність того, що знадобиться більше охолодження.

Примітка. Для складання майнінг-ферми знадобляться такі інструменти, як заклепник, рулетка, свердло під клепки, ножиці по металу. При використанні дерев’яних елементів додатково знадобляться саморізи по дереву або можна використати електричний лобзик.

Складання ферми для майнінгу

Щоб правильно зібрати ферму для майнінгу, необхідно слідувати покроковій інструкції:

  1.  Передусім, необхідно зібрати каркас, на який кріпитиметься устаткування. Він може бути виготовлений з металевих куточків або дерев’яних брусів. Дно виготовляють з фанери. Елементи каркаса з’єднують між собою за допомогою саморізів із заклепками.

Примітка. При складанні каркаса для майнінг-ферми передбачається використати елементи наступних параметрів: ширина – 42 см, висота – 35 см, довжина – 60 см. Планка під відеокарту має висоту 23 см.

2. Приблизно по центру фанери, яка буде дном, треба встановити материнську плату з декількома PCI-E слотами. Вона міцно фіксується на невеликій відстані від поверхні. Завдяки такій своєрідній повітряній подушці материнська плата з PCI-E слотами зможе охолоджуватися, що убезпечить її від перегрівання. Щоб підвести пристрій над поверхнею, достатньо закріпити по кутах 4 шматочки пластика або іншого матеріалу.

3. Установка на материнській платі процесора з кулером. Потім необхідно зафіксувати блок живлення за допомогою шурупів. Його кріплять до металевого кутка, що забезпечить пристрою надійність. Важливо, щоб з’єднання блока живлення було міцним, саме це дасть змогу уникнути іскри в контакті.

4. Після цього необхідно приєднати кнопку для включення майнінг-ферми. Також слід встановити діоди індикатори. Користувачам-початківцям необхідно спочатку ознайомитися з мануалом, який йде разом з материнською платою.

5. Встановлювати жорсткий диск саме на поверхні небажано. Краще спочатку прикріпити якусь основу.

6. Жорсткий диск потрібно буде під’єднати до блоку живлення або материнської плати. Для цього використовують кабель.

7. Наступний етап складання ферми для майнінгу – підключення відеокарти за допомогою використання перехідника razer і додаткового живлення. Карту встановлюють в PCI – E слот.

Отже, ферма для майнінгу зібрана своїми руками. Тепер залишається налаштувати її, а потім  можна починати процес добутку bitcoin.

Необхідний софтвер

Передусім, потрібно буде встановити операційну систему на комп’ютер. Будь-якому користувачеві відомо, що без цього не вийде не лише майнити криптовалюту, але й взагалі використати ПК. Фахівці встановлюють ОС Ubuntu, але підходить і Windows. Для більшості майнерів це ідеальний варіант, оскільки дана операційна система самостійно ставить драйвери для взаємодії комплектуючих один з одним.Щоб добувати криптовалюту за допомогою майнінг-ферми, можна скачати EthOs. Цей софтвер спеціально створений для того, щоб майнити віртуальні монети.

Витрати на устаткування і обслуговування

Щоб зрозуміти, наскільки вигідна ферма для майнінгу біткойнов, слід спочатку розрахувати майбутні витрати. Для придбання комплектуючих знадобиться:

  • материнська плата – 7000 руб.;
  • відеокарта – 30 000 руб.;
  • процесор – 2000 руб.;
  • блок живлення – 9000 руб.;
  • оперативна пам’ять – 2000 руб.

Усі ціни приблизні, оскільки вартість залежить від моделі устаткування, місця придбання та інших чинників. Крім того, необхідно розуміти, що для складання майнінг-ферми знадобиться не менше 3 відеокарт, краще 6. Причому кожна відеокарта має бути відповідної потужності. Ідеальний варіант – придбати обладнання однакової моделі.
Таким чином, потрібно понад 100 тис. руб., а при купівлі 6 відеокарт ця сума збільшується ще на 90 тис. Витрати вражають. Кожен користувач, який вирішив зібрати ферму для майнінгу біткойнів, повинен кілька разів подумати, чи треба вкладати такі гроші. Тим більше, розрахована сума – це тільки купівля комплектуючих. У даному випадку не взяті до уваги витрати на електроенергію, які, варто врахувати, вони будуть чималі, зважаючи на потребу в облаштуваннях високої потужності.

Дохідність основних криптовалют

Оскільки біткойни є найпопулярнішою криптовалютою, то вони мають найвищий попит. Це означає, що їх майнити стало вже не вигідно. У системі велика кількість учасників, тому потрібні найвищі потужності для добутку віртуальних монет. Відеокарти перестають справлятися з поставленими завданнями, потрібно нове сучасне устаткування. На сьогодні оптимальний варіант добувати біткойни за допомогою процесорів ASIC. Ферма з цією установкою коштує великих грошей, а також споживає багато енергії. Виходячи з цього, стає зрозуміло, що такий майнінг не окупиться.
У січні 2017 р. вартість біткойна становила 970 дол. Проте курс нестримно підвищувався і вже до червня склав 3000. Потім трохи впав, до 2700 дол. Таким чином, курс біткойна схильний до стрибків, тому складно передбачити, в яку сторону він поверне – підніметься або піде на спад. Можливо, ситуація змінилася на краще для майнерів унаслідок визнання криптовалюти Японією. Однак завжди треба бути готовим до того, що більшість країн введуть заборону на біткойн і оформлять це на законодавчому рівні. На сьогодні вигідніше майнити Ethereum, який називають “ефіром”. Цю криптовалюту можна обміняти на інший вид віртуальних монет, навіть біткойни. Ефір вирізняється високим курсом, що становить 339 дол. До того ж, як стверджують експерти, цей вид криптовалюти відносно стабільний.

Примітка. З правильно підібраними відеокартами при добутку ефіру можна окупити витрати через 90 днів, у тому числі витрати на електроенергію.

Прибутковість ферми для майнінгу

Щоб приблизно розрахувати, який прибуток можна отримати з ферми для майнінгу, як приклад варто узяти установку з 6 відеокарт моделі Radeon RX 550. Середня ціна за електроенергію становить 4 руб. за кВт *год. Отже, добувати ефір на фермі для майнінгу можна за наступних умов:

  • продуктивність устаткування – 60 Mh/s;
  • оплата електрики – 6 дол./тижд.;
  • прибуток чистий – 70 дол./тижд.;
  • вартість устаткування (блок живлення, відеокарти та ін.) – 900 дол. (якщо купити все вигідно, за знижкою);
  • термін окупності – близько 4 міс.

Таким чином, окупити витрати вдасться тільки через 4 міс., але за умови стабільності курсу. Важливо розуміти, що за цей час може статися все, що завгодно.Що стосується майнінгу на фермі таких криптвоалют, як біткойн або лайткойн, доходи будуть значно меншими, а в деяких випадках система і зовсім виявиться збитковою.

Потенційні ризики

Експерти розходяться в думках, намагаючись передбачити курси криптовалют в майбутньому. Особливо важко робити прогнози, враховуючи відсутність регулювання на державному рівні. Навіть витративши великі гроші на складання ферми для майнінгу, все може обвалитися воднораз, якщо вийде закон про заборону такого виду діяльності.
Фахівці стверджують, що біткойн – високоризиковий актив. На ньому можна багато заробити, але, в той же час, є стільки ж ризику все втратити. Деякі майнери серйозно вважають, що скоро біткойни замінять справжні гроші. Проте досвідчені фахівці з цим категорично не згодні. На їх думку, у криптовалюти є шанси охопити 3 % фінансового ринку.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *