Як розрахувати відсоток від суми? [draft]



Багато хто з нас, вивчаючи выдсоткові співвідношення за шкільною програмою, помилково вважали, що ці знання не згодяться в подальшому житті. Проте в нашому житті є багато побутових ситуацій, коли необхідно точно знати, як розраховуються відсотки. Це можуть бути обчислення націнки на товари під час шопінгу, необхідні чайові, розрахунок платежів за кредитами, податкові виплати і т. ін. Ми розберемо декілька простих і дієвих способів, як виконати відсотковий розрахунок.

Спосіб 1. Розрахунки подумки

Найпростішим методом як рахувати відсотки від суми є усне обчислення. Все, що Вам знадобиться, – це Ваш розум і декілька простих правил обчислення. Для отримання достовірного результату треба виконати такі маніпуляції:

  • Суму, від якої необхідно знайти відсоткову величину, необхідно поділити на 100.
  • Отриманий результат слід помножити на кількість %.

Наприклад, якщо Вам потрібно розрахувати 30% від грошової суми 935 грн, тоді розрахунок буде таким: 935:100х30 = 280,8. Можна спростити завдання: 935х0,30 = 280,8.

Спосіб 2. Розрахунок через пропорцію

Пропорція – це співвідношення між числами, яке дає змогу обчислити невідому величину, маючи інші дані. Якщо згадати короткий курс теорії, тоді стає очевидним, що % – це сота частка від цілого. Іншими словами, щоб обчислити відсоток від будь-якого числа, треба пам’ятати, що це 0,01 або 1/100 частка. Таким чином, якщо Ви волієте відобразити співвідношення натуральною величиною, то необхідно поділити знак відсотка на 100.На практиці обчислення відбуваються в такій послідовності:

  • Припустимо, що Вам необхідно розрахувати % від суми. Отже, за умовою Ви маєте 820 грн і від них треба знайти 15%.
  • Складаємо пропорцію:
    • 820 – 100%;
    • х – 15%, де х – невідома величина, що означає обчислювану суму грошей.
  • Виконуємо розрахунок: х = 820х15:100 = 123 грн.

Спосіб 3. Розрахунок на калькуляторі

Ще одним способом, який допоможе розрахувати відсотки онлайн, є обчислення на калькуляторі за допомогою Вашого ПК. Отже, Вам потрібно буде виконати такі дії:

  • Відкрийте стандартну програму “Калькулятор” в ОС Windows. Це можна зробити у такий спосіб: натиснути внизу екрана кнопку “Пуск”, відкрити у випадному меню “Усі програми”, де відкрити розділ “Стандартні” і клікнути на опцію “Калькулятор”. Можна зробити ще простіше: натисніть комбінацію клавіш “WIN + R” і введіть позначення “calc”, після чого натисніть кнопку Enter.
  • Потім слід ввести в порожнє поле еквівалент грошової суми.
  • Далі Вам треба знайти соту частку від числа. Для цього необхідно задіяти кнопку “/” на клавіатурі, а після цього ввести число “100”.
  • Помножте на необхідну кількість відсотків соту частку величини. Для цього потрібно натиснути на клавіатурі кнопку “х” і ввести кількість відсотків.
  • На завершення розрахунків натисніть на клавішу “=”.
  • Калькулятор виведе Вам готовий результат.

Таким чином, ми розглянули декілька простих і оперативних способів, які допоможуть обчислити відсоткове співвідношення від заданої суми. Ви можете використати як машинні розрахунки, за допомогою калькулятора і програм на комп’ютері, так і розраховувати подумки. Вибирайте оптимальний для себе варіант.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як вирахувати книгозабезпечення, як порахувати відсотки вручну

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *