Як поводитися, якщо запізнилася на роботу? [draft]



Навіть найпунктуальніші люди можуть порушити режим роботи, що жорстко карається практично кожним роботодавцем, – запізнитися. Як чинити в такому разі, грамотно пояснивши свій пізній прихід і при цьому, не зашкодивши власній кар’єрі?

Що буде, якщо Ви спізнитеся на роботу?

Розплющивши очі й усвідомивши, що будильник не спрацював (як це, загалом, часто і відбувається), Ви розумієте, що треба терміново придумати план дій, щоб знайти вихід із ситуації, що склалася.

  1. Не панікуйте. Так, звичайно, Ви запізнилися на роботу. Проте від Ваших безладних метань по квартирі мало що зміниться. Збиратися швидше Ви не зможете, натомість більше рознервуєтеся. Краще продовжуйте збори на роботу в звичайному темпі.
  2. Не давайте про себе знати суворому начальству, якщо у Вас немає об’єктивної причини запізнення або Ви ще не придумали її. Безладна розповідь про трубу, що прорвалася, викличе сумніви у Вашій чесності.
  3. Приведіть себе в порядок. Краще прийти “на килим” нафарбованою і причесаною, ніж засмиканою і кошлатою. Так Ви зведете до мінімуму неприємність від майбутньої розмови.
  4. Відмовтесь від громадського транспорту і викличте таксі. Доведеться витратити більшу суму на проїзд, ніж зазвичай. Однак і втрачати роботу через будильник або іншу дрібничку також не хочеться.
  5. Приїхавши на роботу, відразу йдіть порозумітися з начальством. Можливий варіант, що Вашої відсутності не помітили. Спробуйте уточнити цю деталь у когось з надійних колег. Проте краще самій з’явитися з повинною, ніж чекати, поки шеф закінчить перевіряти Вас на чесність.

Чому Ви могли запізнитися?

Поки Ви їдете на роботу, у Вас буде достатньо часу придумати вагому причину свого запізнення. Тут враховуйте свій стан, відносини з начальником, особливості його темпераменту і стиль управління підлеглими. Можливо, Ваш керівник не дуже суворий і варто просто сказати правду: Ви проспали.

Можуть бути також інші варіанти пояснення причини:

    • зламався громадський транспорт (якщо Ви запізнилися не надовго);
    • затори на автошляхах. Переконайтесь, що начальник їздить іншою дорогою.
    • ДТП, крадіжка гаманця або інша подібна подія вважається форс-мажором і начальник не каратиме Вас за це;
    • неприємні несподіванки вдома. Можна розповісти, що Вас затопили сусіди згори, які на два тижні полетіли до Бразилії, і Ви самотужки намагалися впоратися з потопом і шукали можливість перекрити воду в сусідній квартирі. В принципі, тут можна застосувати всю фантазію і покластися на довірливість начальника.

Підійде навіть варіант зі злим собакою біля виходу з під’їзду, зламався ліфт, забули вдома гаманець і т. д. Із жінкою-начальником може бути простіше. До того ж, належний зовнішній вигляд жінок потребує значно більше часу, ніж для чоловіка і тут є, де розгулятися фантазії: порвала колготки, зламала підбір у єдиних чобітках, облив брудом з голови до ніг автомобіль, що  проїжджав повз Вас на великій швидкості, і Ви ходили перевдягатися.

Інші пояснення, наприклад, “ні з ким було залишити дитину” або “я відчула погіршення стану здоров’я“, можуть не подіяти. У такому випадку постає закономірне запитання: “Якщо Ви почували себе погано або захворіла дитина, тому Вам довелося залишитися з нею вдома, чому Ви не попередили керівника відразу?”. У будь-якому разі, навіть якщо Ваших словесних аргументів не вистачає, і за регламентом компанії Ви просто зобов’язані написати пояснювальну записку про причину запізнення, текст її має бути гранично простим і лаконічним. Головне – Ваше письмове пояснення має збігатися з усною розповіддю. Вдаватися до подробиць Ваших, нехай навіть і реальних ранкових пригод, перед керівником не варто. По-перше, маєте зрозуміти, що навряд чи його цікавлять деталі Вашої епопеї запізнення. По-друге, Ви вже на робочому місці, тому довели, що не ледар і не прогульник.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *