Коли можна і не можна ходити на кладовищі [draft]



Напевно, у кожної людини є хоч би один родич або друг, якого вже поховали. Люди завжди приділяють максимум уваги своїм близьким. Навіть після смерті людини є присутнім бажання відвідувати його гробницю і піклуватися про його спокій. Але багато хто не знає, як відвідувати кладовище правильно. Існують дні, коли йти на кладовищі можна, і навіть треба. І, навпаки, коли провідувати померлих краще не потрібно. Коли можна ходити на кладовищі:

  • в день похоронів;
  • на 3-й, 9-й і 40-й день після смерті;
  • щороку в день відходу людини з життя;
  • у поминальні дні – понеділок і вівторок того тижня, який йде за Пасхальною;
  • Мясопустная субота, передуюча за тиждень Великому посту;
  • 2-а, 3-а і 4-а суботи Великого посту;
  • Троїцька субота – день перед святом Святої Трійці;
  • Дмитровская субота – перша субота листопада.

Коли не можна ходити на кладовищі:

  • православ’я не вітає відвідувати могили рідних в такі християнські свята, як Пасха, Благовіщення і Різдво Христово;
  • Трійця на кладовищі теж не відзначається. На Трійцю ходять в церкву;
  • вважається, що не треба йти на цвинтар після заходу сонця;
  • жінкам не радять відвідувати місце мертвих під час вагітності або місячних. Але це особистий вибір кожної представниці прекрасної статі.

Деякі джерела повідомляють про те, що неправильно буде йти в день народження покійника на його гробницю. Можна просто згадати його добрим словом. Але є і інша думка, що такі пам’ятні дати, як день народження або день Ангела, теж служать приводом для поминання того, що пішов з життя. У ці дні можна ще і священика на могилу запросити. Існують також деякі забобони і правила поведінки на цвинтарі.

Як поводитися на кладовище

Якщо ви запланували поїздку на кладовище, не варто надівати одяг яскравих кольорів. Самими відповідними буде чорний або білий. Також можна підібрати зі свого гардеробу речі заглушених тонів. Ноги мають бути закриті: одягайте штани або довгу спідницю. Взуття теж має бути закритим. Голову бажано покрити головним убором або накинути хустку. Коли ходять на кладовищі, поводяться спокійно, без зайвих емоцій. Уникайте сміху або гучного плачу. Не лайтеся.Не плюйте і не смітіть. А якщо вам захочеться по нужді, знайдіть відповідне для цього місце за територією кладовища.По приходу на могилу позитивною дією буде запалити свічку, згадати померлого. Не варто пити і є біля надгробья. Влаштуйте поминальний обід будинку.
Не наступайте на могили і не перестрибуйте через них.Не треба чіпати чужі поховання, наводити там лад, якщо вас про це не попросили родичі похованої там людини.У разі коли ви щось упустили на мертву землю, краще цю річ вже не забирати. Якщо ж предмет, що впав, для вас дуже важливий, піднімаючи його, покладете що-небудь натомість (цукерки, печиво, квіти).Йдучи з кладовища, не обертайтеся, і, тим більше, не повертайтеся. Прийшовши додому, ретельно вимийте руки (а краще це зробити ще на кладовищі), обов’язково змийте зі взуття кладовищенську землю, вимийте інструмент, яким прибирали на могилі.
Коли відвідувати кладовище, кожна людина визначає для себе сам. Звичайно, ходити в такі місця мало не щодня не рекомендується. Але і забувати про своїх близьких теж не треба. Поступайте так, як підказує вам ваше серце. У ситуації коли ви живете далеко від могили ваших рідних або просто не маєте можливості відвідувати їх, але є присутнім бажання приділити увагу і згадати, сходьте в церкву і поставте свічку за упокой. Ставити цю свічку треба в середній частині храму з лівого боку.
Необхідно знати, що такі свічки не ставлять в дні Пристрасного тижня і дні Світлої седмиці. Також в храмі є можливість замовити у батюшки панахиду (моління про померлих) або літію (посилене моління). Можна молитися і самим: читати Псалтир або чин літії, здійснюваною мирянином. За будь-яких обставин пам’ятаєте про своїх близьких, що померли, а прийшовши на їх могили, поводьтеся належно, адже кладовище – це священна земля, місце спокою покійних.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: чи можна ходити на кладовище в день народження померлого, коли не можна ходити на кладовище

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *