Як відремонтувати стелю

Усім відомо, що ремонт – складний і довгий процес. Як правило, починається він з ремонту стелі. При плануванні зовнішнього вигляду майбутньої стелі, необхідно врахувати стан самого будинку, нерівності стелі, а також можливості ваших фінансів. Розрізняють основні і підвісні стелі. Основними називаються стелі, які обробляються штукатуркою, фарбуванням або обклеюванням стельовими шпалерами.

Підвісні стелі бувають натяжними, рейковими, самоклеючими, гіпсокартонними і панельними. Перед тим, як почати ремонт, треба оцінити стан будинку і стель. У відносно нових цегляних будинках деформація стельових плит буде незначна, тому можна буде обмежитися усуненням дрібних тріщин і нерівностей. Якщо вік будинку 20-30 років, то доведеться вже використати армовану сітку, суміш ґрунтівки і інші спеціальні матеріали. Окрім цього, у будинках старших за 30 років може знадобитися навіть капітальне вирівнювання стель. У панельних будинках стельові плити не так піддаються деформації, тому перепади висоти будуть незначні, і процес підготовки стель буде не такий трудомісткий.

Підготовка поверхні стелі. Не залежно від способу ремонту стелі, її поверхню необхідно підготувати. Тут можна виділити декілька етапів підготовчих робіт. Насамперед поверхню стелі треба очистити від старого покриття, бруду і іншого сміття. Після цього вирівнюють поверхню стелі. Якщо ви вирішили зробити рейкову або натяжну стелю, то вирівнювання необов’язкове, оскільки стеля вирівнюється вже в процесі його установки. Вирівнювання стель розпочинають з того, що встановлюють нульовий рівень, по якому оцінюють наявність деформацій. При перепадах, що перевищують 3 см, використовують для ремонту гіпсокартонні стелі. Для вирівнювання стель спочатку наносять шпаклювання, а після повного висихання шпаклівки її покриття вирівнюють і ґрунтують. При фарбуванні стелі рекомендуємо ще після ґрунтівки покрити поверхню фінішною шпаклівкою, а потім зачистити наждачним папером. Так поверхню готують до фарбування, обклеювання шпалерами або плитами пінопластів.

Установка підвісної стелі своїми руками. Якщо ви вибрали для обробки підвісні стелі, то необхідно спочатку розібратися в їх різноманітті. Самоклеючі стелі роблять з плоских або рельєфних плит пінопластів квадратної форми. Їх установка відбувається шляхом наклеювання плит на підготовлену поверхню стелі. Зазвичай в комплекті з плитами продається і спеціальний клей. Різноманітність кольорів, візерунків, малюнків дозволяють використати такі стелі у будь-якому інтер’єрі. Шви між плитами після їх установки закладаються спеціальним силіконом, а краї стелі прикрашаються декоративним бордюром. Установка таких стель займає трохи часу, навіть якщо ви робите це вперше і своїми руками. Але, окрім довговічності, такий вид стель відрізняється ще й дуже вигідною ціною.

Дорожче обійдеться використання панельних стель. Це своєрідні рейки з прикріпленими на них панелями з пресованого матеріалу. Кріплять рейки до поверхні стелі на відстані 50 см одну від одної. До рейок прикріплюють панелі або замиканням на профілях, що несуть конструкцію, або кріпленням на рухливих петлях або торцевих профілях. Здебільшого панельні стелі використовуються в офісах, коридорах або господарських приміщеннях, хоча можуть використовуватися і в житлових приміщеннях. Панельну стелю можна пофарбувати після установки.

Рейкова стеля по конструкції нагадує панельну, оскільки теж складається з рейок і панелей. Їх відмінність полягає у розмірі панелей. Встановити рейкові стелі можна швидко і просто, треба лише спочатку установки правильно і рівно встановити перший кут. При занадто великих нерівностях стелі найбільш вигідним варіантом обробки стане установка гіпсокартонного полотна. Гіпсокартон має низку переваг, оскільки він екологічно безпечний, водостійкий і не занадто дорогий. Після того, як гіпсокартонні листи встановлять, починають фарбування стелі або обклеювання її шпалерами. Фарбування поверхні стелі відбувається шляхом нанесення двох шарів водоемульсійної фарби. Обклеювання шпалерами проводиться після попередньої ґрунтівки поверхні.

Найбільш дорогим способом відремонтувати стелю є використання натяжних поверхонь . Це плівка ПВХ, яку кріплять на спеціальному каркасі. Спочатку її нагрівають до високої температури, а після охолодження плівка стискається і натягається, подібно до полотна на барабані. Натяжні стелі різноманітні за кольором, формою і фактурою, тому їх можна використати практично в усіх приміщеннях, створюючи унікальний дизайн. Натяжні стелі, крім того, дуже довговічні, гарантія їх експлуатації близько 20 років.

Таким чином, якщо проаналізувати вартість ремонту стель, то найдешевші – це самоклеючі стелі, потім – оброблені штукатуркою і панельні стелі. Дорожчими будуть стелі рейкові і гіпсокартонні. Найдорожчими сьогодні є натяжні стелі. Тому ви завжди зможете вибрати більше прийнятний варіант, зваживши ваші фінансові можливості.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *