Час, коли дозрівають абрикоси, знаходиться в прямій залежності не лише від сорту, але також і від регіону зростання абрикосових дерев з їх круглими бархатистими жовто-помаранчевими плодами (латинська назва Plunus armeniaca, або Armeniaca vulgaris).
Це кісточкові плоди з солодким, не занадто соковитим м’якушем і їстівним ядерцем, яке може використовуватися як ароматизатор в абрикосовому конфітюрі.
Абрикосове дерево було культивоване в Китаї. Але латинська назва дає і друге припущення про те, що його батьківщиною могла бути і Вірменія (пер. “вірменська слива”). Вирощувалися ці дерева і древніми персами, і індусами, а в Європу були завезені древніми греками вже два тисячоліття тому.
Зараз це плодове дерево має широке поширення в таких країнах пострадянського простору, як Азербайджан, Україна, Абхазія і інші.
Крим відомий своїми самими ранніми сортами, по яких була створена найбільша наукова база даних в Нікітському ботанічному саду.
Абрикоса може достигати досить рано: в країнах Середземномор’я це відбувається у березні. А для півдня України звичайним місяцем дозрівання перших плодів абрикоси є червень.
Увесь період по дозріванню базових сортів (це застосовано і до середньоазіатських, і до закавказьких сортів) в кримських умовах займає близько сорока днів. Основні сорти, виходячи з термінів дозрівання, можна розділити на чотири базові групи:
1. Ранні сорти, з першою чергою дозрівання (почало 25 июня- 5 липня). У першу групу входять тільки столові сорти.
2. Раньо-середніх сортів – дозрівання в другій черзі сезону (6-15 липня). До них зараховують, в основній масі, тільки столові і трохи консервних сортів. Наприклад, більшість видів сорту Червонощокий.
3. Середньострокові сорти – дозрівання в третій черзі (15-25 липня). До цієї групи відноситься, наприклад, сорт Ананасний.
4. Пізні сорти – дозрівання в четвертій черзі (з 25 липня).
За цим списком ви зможете дізнатися, коли дозрівають абрикоси в Краснодарі, оскільки кліматична різниця з Кримським півостровом, особливо в зоні його активного землеробства і садівництва, незначна.
А для умов Середньої Азії такі терміни наступлять майже на місяць раніше, ніж в Криму, на півдні України, Північному Кавказі або у Вірменії. Для гірських районів характерний розподіл дозрівання на дві зони: верхню (на місяць пізніше проходить дозрівання) і нижню ( у долинах абрикоса достигає раніше).
Час, коли дозрівають плоди тих або інших сортів також знаходиться в прямій залежності від різних зовнішніх чинників, наприклад, таких як:
- географічне положення;
- метеорологічний стан;
- грунт;
- зрошувальні системи;
- добрива.
І внутрішніх чинників – по конкретному дереву:
- вік;
- здоров’я;
- сила росту;
- сила урожаю.
Європейське слово “абрикоса” прийшло з каталанської мови, потрапивши в неї з арабської, що трансформувалося з латині: “praecoquus” означає “скоростиглий”.
Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.
Теги: коли достигають абрикоси, коли спіють абрикоси