Як правильно ставити цілі?



В цій статті підкажемо вам декілька правил стосовно того, як правильно окреслювати собі цілі і досягати їх.

Перший крок

Правильне формування цілей є запорукою успіху. Щоб навчитися правильно ставити перед собою цілі, необхідно чітко усвідомлювати, для чого Ви ставите ці цілі, іншими словами, що Ви намагаєтеся в результаті досягти. Якщо до цього така мета не була перед Вами поставлена, значить, в житті сталися якісь події, які змусили Вас сформувати ці цілі. Окрім цього, постарайтеся передбачити, як необхідно формулювати свої цілі, щоб вони були максимально ефективними.

Другий крок

Тепер Вам необхідно використати ручку і папір. Уявіть, що Ви перенеслися у Ваше недалеке майбутнє, років так на 10 вперед. Постарайтеся якнайдетальніше описати Ваше життя в майбутньому. Уявіть, де Ви живете, як Ви живете, з ким Ви живете, як проводите дозвілля, як заробляєте на життя, чому присвячуєте свій час. Чим точніше і детальніше Ви складете опис, тим легше Вам буде формулювати цілі на наступних етапах. Обов’язково описувати все в деталях, при цьому розмір Вашого життєпису може перевищувати дві, а то і три сторінки. Невелика примітка: створюючи свій образ, Ви формуєте верхню планку свого життєвого успіху, вище за яку Ви вже не зможете стрибнути, тому, якщо Вам здається, що Ви можете жити краще, вибирайте ширші можливості.

Короткий список тих сфер, які необхідно описати при формуванні своїх цілей.

Бізнес: чим Ви заробляєте на життя; яка сума місячного прибутку; яка відповідальність на Вас покладається; скільки людей знаходиться у Вас в підпорядкуванні; наскільки Ви престижні і значимі в цій галузі; як багато часу протягом доби Ви віддаєте своїй роботі; скільки джерел матеріального доходу Ви маєте; перелічіть усі джерела прибутку.

Сім’я: де Ви з сім’єю мешкаєте; які взаємини складаються між членами сім’ї; якого стилю життя для Вашої сім’ї Ви дотримуєтеся; у якому житлі Ви мешкаєте; як Ви проводите вільний час; де Ви проводите вільний час; скільки свого часу Ви можете присвячувати сім’ї; які авто знаходяться у Вас в гаражі.

Соціалізація: до якої соціальної групи Вас можна зарахувати; які у Вас друзі; чи приносите Ви користь суспільству; чи впливаєте Ви на світ і якщо так, то як.

Третій крок

Цей етап полягає в перетворенні написаного тексту в список цілей. Усього лише нескладне перетворення забезпечить Вас чітким описом Ваших цілей. Ви вже знаєте, які Ваші цілі стосовно Вашого житла, бізнесу, сім’ї, відпочинку, розваг, автомобілів і подорожей.

Четвертий крок

Ретельно пропрацюйте кожну з поставлених цілей, перевірте, чи відповідає вона тим характеристикам, які характеризують ефективну мету. Якщо відповідь негативна, то необхідно знову попрацювати над описом і формуванням цілей, оскільки в результаті Ви повинні отримати список ефективних цілей.

П’ятий крок 

На цьому етапі Ви повинні сформувати максимально чіткий образ поставленої мети. Необхідно додати конкретики у Ваші цілі. Якщо йдеться про автомобіль, то слід точно знати, якої марки і моделі цей автомобіль, якого кольору і якого року випуску, а також, який у нього тип кузова. Суть деталізації – формування якнайповнішого образу бажаного у Вашій свідомості. Бажано візуалізувати Ваші цілі, тобто роздрукувати зображення будинку або машини і розмістити на найвиднішому місці.

Шостий крок

Тепер необхідно ранжирувати Ваші цілі. Які з поставлених цілей найважливіші для Вас? Якби Вам було дано три бажання, які б цілі Ви захотіли реалізувати насамперед? Саме на цих цілях і слід зосередити усю Вашу увагу, приділяючи цьому максимально можливу кількість часу.

 Сьомий крок

Щодня приділяйте трохи часу для обдумування того, чого Ви хочете досягти. Спробуйте імплантуватися у Ваші цілі, відчуєте себе людиною, яка вже володіє усім задуманим. Цей етап – етап самонавіяння. Використайте основні методи самонавіяння. Займайтеся регулярно, щоб досягти ефекту. Тільки Ви самі здатні сформувати свій успіх, тому що перший крок до успіху зроблено. Не лінуйтеся, адже тільки той, хто діє, отримує результат.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як правильно ставити ціль, Чи потрібно в житті ставити перед собою цілі

Коментарі 2 коментарі

  • Детальніше про формування цілей можна прочитати у №7 першого україномовного журналу “Експеримент” (spe.org.ua/experyment/)

  • як ставити і досягати своїх цілей, гарно вчать книги Романа Кушніра (“Створюй!”, “Дій!”, “Досягай!”)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *