Правила етикету в суспільстві. Як поводитися в магазині, на вулиці, транспорті



Правила етикету в театрі . За поведінкою в громадському місці можна скласти враження про культуру конкретної особи. Її відрізняють: ввічливість і тактовність; запобігливість і доброзичливість; делікатність і уважність; розмова неголосним тоном; відсутність різких рухів, жестів, гримас. Загалом все те, що не бентежить оточення . З’ясуємо , що таке правила етикету в суспільстві. До цього ми вже розглядали, як правильно спілкуватися по телефону, аналізували прості правила поведінки за столом дітей і дорослих.

Як поводитися в магазині. Перш ніж увійти до магазину, треба пропустити тих, що виходять з нього. Якщо поруч є літні люди, вагітні жінки, інваліди, вони увійдуть першими. Брати з собою тварин категорично забороняється. Із запаленою сигаретою чи морозивом до магазину не входять. При відвідуванні магазину чоловіки не знімають головних уборів, але якщо вони затримуються там довше, розмовляючи із завідувачками або продавцем, то зняти капелюх необхідно. За обслуговування в магазині належить дякувати. Якщо запропонований товар не подобається, його бажано повернути з належним поясненням, але без зайвих коментарів. При наявності черги в магазині кожен повинен її дотримуватися, якщо людина вихована і знає, як поводитися в магазині. Якщо до прилавка підходить інвалід, літня людина з поганим самопочуттям, вагітна жінка, жінка з дитиною, то будь-який вихований відвідувач магазину повинен пропустити таких покупців вперед себе. Люди помітять вашу вихованість і культурність, зрозуміють, що ви знаєте, як поводитися в магазині.

Як поводитися на вулиці. На вулиці запобігливість і ввічливість кожного проявляється в прагненні не штовхати один одного, поступатися дорогою. Хлопчики, підлітки, чоловіки допомагають дівчаткам, жінкам або літнім людям нести важкі сумки, а якщо вони не знають, як вести себе на вулиці, то можна пояснити їм це в спокійному і ввічливому тоні. Дотримуватися правил руху для пішоходів – це не лише ввічливість, але необхідність. По тротуару слід ходити по правій стороні. Якщо ви йдете з компанією друзів, то стежте за тим, щоб ви не перекривали ліву половину тротуару, призначену для зустрічних перехожих. При вузькому тротуарі чоловік поступається дорогою жінці, літній людині.

Непристойно на вулиці голосно сякати, чхати, колупати в носі, позіхати в чиїйсь присутності. Якщо хтось чхнув, то краще зробити вигляд, що ви цього не помітили. Не кидайте сміття на тротуар, є спеціальні урни для цього. Голосно сміятися, кричати, співати, заважаючи перехожим на вулиці, не прийнято. Абсолютно природно, що треба уважно ставитися до маленьких дітей, до матерів з дітьми, людей похилого віку, хворих. Якщо ви штовхнули когось, наступили на ногу іншій людині, необхідно тут же вибачитися, показуючи свою вихованість. Людина помітить, що визнаєте як поводитися на вулиці. Якщо перед вами така ж вихована людина, то вона не розсердиться, а скаже у відповідь: ” Будь ласка”, “Не турбуйтеся”. Коли ми вимушені пройти крізь натовп тих, що стоять на тротуарі або, скажімо, на ескалаторі, тоді необхідно користуватися наступними словами: “Дозвольте”, ” Будь ласка”, “З вашого дозволу”. Якщо ви заблукали на вулиці, зверніться до міліціонера, листоноші, водія таксі.

Правила поведінки в транспорті . Правила поведінки в транспорті не надто вже й складні: при вході в метро, трамвай, тролейбус, автобус потрібно дати можливість вийти іншим; не затримуйтеся біля дверей, а проходьте в салон; поступіться обов’язково місцем літнім людям, молодим мамам з дітьми, вагітним; дітям шкільного віку місцем не поступаються, це вони повинні поступатися місце старшим; якщо ви їдете з супутницею, старшою за вас, і їй поступилися місцем, то подякувати за це повинна не лише вона, але і ви; не можна брати з собою в транспорт предмети, що бруднять. Якщо ми хворі на щось інфекційне, наприклад, на грип, то їздити в громадському транспорті не належить, щоб не наражати інших пасажирів на небезпеку заразитися. Якщо ж обставини примушують нас їздити, будучи нездоровим, то, кашляючи або чхаючи, ми зобов’язані прикривати ніс, рот хустинкою.

При поїздці в автомобілі необхідно сідати так, щоб водій не закривав вигляд спереду. Якщо в машину сідає одна персона, то сідає вона на заднє сидіння справа. Під час далекої подорожі можна сісти на переднє сидіння, щоб стежити за дорогою. Коли ми їдемо в потягу, пам’ятайте, що тут ми не одні і маємо бути передбачливі до інших пасажирів. Коли ми входив в купе, необхідно з усіма привітатися і зайняти місця згідно з купленими квитками. Добре поступитися своїм місцем літній людині. Буває, що людина не може їхати спиною вперед, і якщо вам байдуже, як сидіти, поступіться їй місцем. Корисний сайт рекомендує допомагати матерям, що їдуть з маленькими дітьми, вагітним жінкам, адже це прості правила етикету, і як поводитися в транспорті повинен знати кожен. Пасажири потягу повинні домовлятися між собою, в якому порядку вони переодягатимуться, готуючись до сну і встаючи уранці. Перед прибуттям до мети подорожі завчасно упаковуйте свої речі, якщо ви виявили забуті кимось речі, документи – віддайте провідникові.

Як поводитися в театрі і кіно. При поході в театр або кіно необхідно дотримуватися простих правил етикету, зараз ми їх окреслимо. У кіно зазвичай ходять у вуличному одязі, головний убір дівчата і жінки не знімають. У гардеробі юнак допомагає дівчині зняти пальто і здає його в гардероб, залишаючи у себе номер. Входить юнак в театральний, концертний і кінозал першим. Виходить же першою дівчина. Якщо входять дві пари, першим йде юнак, потім дві пані і за ними другий юнак. У такому ж порядку і сідають, дівчата посередині, юнаки – по краях. Якщо місця в середині ряду, треба сісти заздалегідь, не чекаючи останнього сигналу, щоб не тривожити інших глядачів. Якщо ж доводиться турбувати тих, що сидять, необхідно вибачитися. Той, кого потурбували, не робить невдоволеного обличчя і не чекає, поки у нього попросять дозволу пройти, а сам встає заздалегідь, помітивши тих, що йдуть по вузькому проходу. Ввічливим людям, які встали, треба подякувати. Проходьте лицем до тих, хто сидить.

Юнак йде першим. Він допомагає сісти своїй супутниці, опускаючи сидіння крісла, і сідає лише після цього. Юнак зазвичай сидить ліворуч дівчини, але якщо його місце виявиться зручнішим, наприклад, звідти краще видно сцену, то уважний юнак поступиться ним пані. Встаючи і сідаючи, уникають шуму. Сидіння крісла опускають безшумно. Встаючи, притримують рукою, щоб воно не ударилося об спинку крісла. Займати обидва підлокітники – безцеремонно. Не варто спиратися на спинку переднього крісла або упирати в неї ноги. Програму і бінокль кожен придбаває сам, а не позичає у сусіда. Театральним біноклем не роздивляються тих, що знаходяться в залі. Займаючи місце на балконі, не вішайте на бар’єр балкона бінокль, сумочку, програмку і інші предмети. Їх потрібно тримати в руках.

Якщо з якої-небудь причини ви спізнюєтеся, то входити в зал потрібно тихо і сісти безшумно на найближче вільне місце. Під час вистави, звичайно ж, мовчать, а продовжити розмови краще в антракті. Нічим не шарудіть, не відбивайте такт ногою або рукою, не коментуйте вголос акторські помилки. Щирі оплески – краща вдячність. Але оплесками не переривають виконувані музичні твори. Під час концерту треба бути особливо уважним, щоб не почати аплодувати дуже рано. Квіти виконавцеві разом з поздоровленнями або вітанням треба віддати працівникові театру, який віднесе їх на сцену. Публіка може вітати промовця або промовців загальним вставанням. Вихована людина виражає своє невдоволення спектаклем або концертом непомітним виходом із залу. Проходячи під час антракту повз тих, що прогулюються, не роздивляються їх. Якщо ви прийшли в театр не сам, не залишайте на довгий час супутника або супутницю одного. Можна сходити під час антракту у буфет, але не треба їсти у фойє, так само як і в залі. У театрі або концерті дочекайся доки опуститься завіса, а не біжіть заздалегідь в гардероб за пальтом. Ось ми і дізналися прості правила етикету, і тепер при поході в театр ви знаєте, як поводитися в театрі і кіно.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: етикет в магазині, правила делікатної людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *