Сценарій проведення 1 вересня в школі



Сценарій заходу 1 вересня в школі в першу чергу залежить від того, для якого класу ви проводитимете це свято. Те, що добре для початкової школи, не годиться для старших класів, а першокласники завжди стоять окремо – адже вони вперше приходять на День знань і повинні познайомитися зі школою і її звичаями.

Сценарій для лінійки 1 вересня

Лінійка на 1 вересня займає зазвичай від 10 до 25 хвилин часу. За день до свята треба розкреслити шкільний двір (крейдою) так, щоб для кожного класу був виділений свій сектор.

В цілому, це залежить від планування двору, але першокласників розміщують зазвичай прямо навпроти трибуни або, частіше, ганку, який її замінює (але не впритул), середня школа стоїть в середині з боків, старша далі за усіх. Майже біля виходу має бути зроблений сектор для батьків.

До 9:00 школярі збираються на лінійку і займають місця, грає музика (звичайно це тематичні пісні до Дня знань). Під урочисту музику (але не військову!) виходить директор, їй/йому необхідно прочитати коротку промову з приводу нового навчального року. У ній, зазвичай, не відмічають стан шкільних справ – це “загальна”, святкова промова, в якій говориться про те, що школа рада колишнім учням і новачкам-першокласникам.

Далі одна з першокласниць дзвенить в спеціальний дзвоник (“перший дзвінок”), а одинадцятикласник, піднявши її на плече, обходить ганок. Це символізує спадкоємність. Потім діти розходяться по класах на класну годину.

Проведення 1 вересня в школі для першокласників і початкових класів

Після лінійки і першого дзвінка (який, по звичаю, дає одна з першокласниць), для дітей проводиться класна година. В цей час класний керівник розповідає їм про школу, шкільні предмети, про те, як потрібно поводитися на уроках і чим можна зайнятися на перервах.

Одна з вдалих ідей – загадки про шкільні предмети (щоденник, ручки, олівці, зошити) – які відгадуватиме увесь клас. Можна провести і короткі ігри, що дозволяють дітям краще познайомитися один з одним (наприклад, розбити їх на команди). Багато хто віддає перевагу невеликій виставі. Звичайні герої такої вистави – шкільні речі і типажі (той же щоденник, хуліган, учитель і тому подібне або предмети, що персоналізуються: українська мова, математика, природознавство і тому подібне).

Для початкової школи гри-знайомства проводити вже не має сенсу, їх можна замінити сценками, загадками і іграми, спрямованими на те, щоб “налаштувати” дітей на навчальний рік, отримання знань і роботу в колективі.

Сценарій свята 1 вересня для середньої школи і старшокласників

Цього дня старші класи, як і середня школа, зазвичай вже вчаться відразу після класної години, що займає не більше сорока п’яти хвилин. Ігри і сценки найчастіше сприймаються старшими школярами скептично – у них вже багато інших турбот. Краще обмежитися загальною лінійкою і бесідою про майбутній навчальний рік в класі.

Готуємося до 1 вересня: поради батькам

Простежте за тим, щоб одяг дитини був би і нарядним, і комфортним – зайве хвилювання через незручності в одязі першокласникові ні до чого. Ваше хвилювання теж зрозуміле – в перший клас ваша дитина йде тільки раз в житті. Але не забувайте про правила школи. У багатьох школах сьогодні дорослих людей (не персонал) не пускають всередину до певного часу – це зроблено заради безпеки.

Не наполягайте на тому, щоб сидіти в класі в перший день поряд з дитиною або чекати його в коридорі; на лінійці ви будете, швидше за все, теж стояти не поряд, а в спеціальному секторі для батьків, ззаду усіх учнів. Це нормально. Не заважайте дитині адаптуватися і заводити нові знайомства; у будь-якому випадку, свято першого вересня для першокласників найчастіше займає не більше двох годин.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: сценарій до 1 вересня, сценарій Дня знань у середній школі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *