Коптильня холодного копчення своїми руками [draft]



Якісно прокопчену рибу або м’ясо купити в супермаркеті майже нереально. Щоб радувати свою сім’ю і друзів справжніми делікатесами, варто зробити на своїй заміській ділянці коптильню холодного копчення. Узявши на озброєння готові схеми, креслення, корисні рекомендації і використовуючи покрокові інструкції, виконати своїми руками каганець цілком реально. Також в роботі над коптильнею допоможуть наочні фото і відео. Головне – співвіднести усі підказки з наявними умовами і правильно визначити розміри конструкції.

Необхідні матеріали і інструменти

Щоб самостійно зробити генератор диму, знадобляться найпростіші матеріали і інструменти, які можна вільно придбати у будь-якому будівельному магазині. В першу чергу потрібно буде визначитися з матеріалом. Коптильня холодного копчення може бути побудована з:

  • дерева;
  • цеглини;
  • старого холодильника;
  • дерев’яної або металевої бочки.

Варіантів маса! Проте найдоцільніше робити коптильню холодного копчення з цеглини або дощок. Це найбільш грунтовні, довговічні і бюджетні варіанти коптильні.

У роботі знадобляться труби і прутки для виготовлення коптильної камери, де і розташовуватимуться продукти.

Креслення коптильні холодного копчення

Перед спорудженням коптильні холодного копчення варто зробити схему і креслення конструкції. Заздалегідь треба зайнятися розміткою розташування усіх фрагментів споруди на околодомовом ділянці. При цьому необхідно врахувати, що від коптильні паливнева камера, в якій оброблятимуться димом продукти, не має бути видалена більш ніж на 2.5 метра.Пристрій рекомендується розташувати на піднесеності. Топку краще обладнати трохи під ухилом.Існує безліч креслень коптильні, наприклад:Проте важливі не лише розміри, але і взаємне розташування частин коптильні. Креслення, представлене нижче, дозволить, змайструвати своїми руками коптильню холодного копчення за усіма правилами.
Димар слід робити в землі. Він прокапивается до місця, де розташовуватиметься камера під продукти. Оптимальні параметри димаря складають 25 х 25 см в перерізі. Готовий димар коптильні слід захистити від негоди. Для цього чудово підходять:

  • листове залізо;
  • азбестоцементний шифер;
  • інший негорючий матеріал.

Коптильня холодного копчення розташовується на краю димаря. У точці, де стикатимуться коптильна камера і димар, необхідно поставити фільтр. Його основою можуть бути грати або сітка з маленькими осередками. Що стосується самої камери для м’яса, риби і інших продуктів, то її можна сформувати із звичайної металевої бочки або дерев’яного ящика.
На схемі позначена і багниста. Цей елемент конструкції створюється на основі ями. Її оптимальні розміри 50 х 50 см Можна зробити топку ще більше (до 1 метра). Глибина повинна складати 1 метр. Днище топки коптильні холодного копчення часто викладається цеглиною або каменем. При цьому треба працювати насухо, відмовившись від використання розчину. Поверх вогнетривкої цеглини або каменю викладається лист заліза. Стінки топки теж можуть бути зроблені з цеглини, посадженої на глиняний розчин.

Покрокова інструкція по створенню коптильні холодного копчення

Коли місце на ділянці під коптильню вибране і створено креслення пристрою, можна приступати до роботи. Якісна коптильня холодного копчення своїми руками виконується в декілька кроків. Уникнути грубих помилок в процесі виготовлення генератора диму для копчення м’яса і інших продуктів допоможе покрокова інструкція з фото.

Крок 1 – Почати виготовлення коптильні треба із створення траншеї. Її глибина повинна складати 1.5-2 багнети лопати. При цьому траншея для димаря повинна розташовуватися дещо вищий за камеру топки.
Крок 2 – При створенні ями під камеру каганця треба враховувати, що дим в ній трохи затримуватиметься. Вже дещо очищений дим просуватиметься вгору і поступати в камеру з продуктами. Щоб копчення було правильним, необхідно зацементувати в топці підлогу. У траншею димаря для генератора диму треба закласти труби. Діаметр труби має бути досить великим. Це дозволить дещо очистити дим, що поступає з вогнища. Не варто забувати, що саме дим буває насиченим канцерогенними речовинами, які при недотриманні технології переносяться в камеру коптильні холодного копчення.
Крок 3 – Тепер вогнетривкою цеглиною потрібно буде викласти верх і стіни паливневої камери.Ось яке виходить пристрій, який служитиме багнистої коптильні холодного копчення. Саме звідси дим поступатиме по димарю до продуктів.Крок 4 – Тепер під коптильною камерою цеглиною викладаються стіни. В результаті конструкція повинна трохи виступати над грунтом. На топку треба прикріпити дверці, і залишається тільки зарити трубу димаря, по якому поступає дим від вогнища до продуктів. Земля над трубою щільно трамбується.
Крок 5 – Далі треба зайнятися виготовленням самого остову камери коптильні холодного копчення, де оброблятимуться димом, що поступає, продукти. Каркас можна зробити з дерев’яних брусків.Крок 6 – На отриману основу під майбутню коптильню слід максимально щільно набити дощечки. Це дозволить не йти тому, що поступає сюди через трубу диму.Крок 7 – Далі необхідно зробити похилий дах для майбутньої коптильні холодного копчення.
Крок 8 – На конструкцію, що служить заготівлею для майбутньої коптильні холодного копчення, навішуються двері. Також слід встановити на неї великий і надійний засув. Не варто забувати, що в даху треба встановити трубу невеликого діаметру. З її допомогою відпрацьовані гази виводитимуться назовні. Якщо цього не зробити, що продукти вийдуть не лише несмачними, але і дуже шкідливими.В результаті вийшов маленький будиночок – коптильня холодного копчення, в якій можна зробити самі різні продукти за допомогою тріски і диму.

Декілька слів про коптильню з цеглини або бетонних блоків

Якщо каркас коптильні вирішено звести з цеглини або бетонних блоків, то пильну увагу потрібно буде приділити створенню покрівлі, щоб дим не йшов і виконував своє завдання.При створенні коптильні холодного копчення з цеглини покрівлю краще зробити м’якою. Цей варіант є легенею у виконанні і бюджетним. Для реалізації такого рішення потрібний брус невеликого перерізу. З нього потрібно буде спорудити кроквяну систему. На неї викладається відповідний листовий матеріал.

На замітку! Відмінним рішенням є плити ОСБ або вологостійка фанера, поверх яких монтуватиметься гнучка черепиця.

Відео: як зробити коптильню холодного копчення своїми руками

Зробити якісну і функціональну коптильню холодного копчення, в якій би дим злегка просочував м’ясо, рибу або інші продукти, на своїй присадибній території не так складно, як іноді здається. Для копчення ласощів спорудити коптильню можна за допомогою запропонованих роликів. У форматі відео викладені усі рекомендації по зведенню коптильні холодного копчения:Вариант з дерев’яним каркасом:Модель на основі бочки з нержавіючої сталі:Каганець з каркасом з цеглини:


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *