Як зробити бизиборд для дитини своїми руками [draft]



Чи часто вам доводилося помічати, що вашу дитину все більше цікавлять не іграшки, які ви йому регулярно купуєте в дитячих магазинах, а ті предмети, які оточують його у будинку? На превеликий жаль, свою цікавість дитина намагається задовольнити вивченням розеток, дверних замків, вмикачів на побутовій техніці, що змушує батьків буквально не спускати око з малюка, що пізнає навколишній світ і піддає себе різним рискам. Адже ця повсюдна проблема була розв’язана фахівцями більше століття тому!
На початку XX століття італійський педагог Марія Монтессори розробила унікальну методику пізнання дітьми суті їх речей, що цікавлять. Геніальне рішення розмістити усі такі елементи на одному невеликому стенді миттєво було підтримане батьками, які стали активно створювати своїм чадам бизиборди (busyboard). Сьогодні подібні іграшки також можуть носити назву бизикуба, бизибокса або дошки Мантессори.
Головна ідея створення бизиборда – запропонувати малюкові усі ті цікаві елементи і механізми, які так часто привертають його увагу. Це може бути і розетка з штепселем (звичайно, абсолютно безпечна), і дверна клямка, і замок-блискавка, і телефонний циферблат. Окрім розвитку дрібної моторики рук тут малюкові буде запропоновано випробувати самі різні тактильні відчуття, адже серед запропонованих елементів завжди можуть бути деталі з різних матеріалів: дерева, тканини, гуми, скла. Не сумнівайтеся, така розвага припаде до душі дитині будь-якого дошкільного віку!Де узяти бизиборд? Чим відрізняються розвиваючі іграшки, спеціально зроблені для хлопчиків або дівчаток? Як зробити бизиборд своїми руками? Пропонуємо вам покрокову інструкцію створення розвиваючої дошки для дітей, після вивчення якої ви самі зможете давати майстер-класи по створенню подібних іграшок!

Як зробити бизиборд для дітей своїми руками

Купити бизиборд для своєї дитини зазвичай можна в магазині дитячих іграшок. В той же час, практика показує, що у більшості випадків таку розвиваючу дошку батьки з успіхом виготовляють самостійно. Все тому, що зробити бизиборд дуже просто: досить лише листа фанери відповідного розміру і набору старих непотрібних предметів!

  1. Насамперед підбираємо основу для нашого бизиборда. Кращий варіант – добре відполірований лист фанери, що ламінує ДСП або пластика. Не забуваємо, що руки дитини не повинні отримати занозу або будь-яку іншу травму, тому готуємо основу особливо ретельно.
  2. Наступний етап – підбір елементів розвиваючої дошки. Проведіть у своєму домі масштабну ревізію і зберіть все те, що може послужити елементами для майбутньої гри малюка. Які предмети можна розмістити на бизиборде? Віддавайте перевагу предметам, які допомагають розвивати дрібну моторику рук :
  • шпінгалети, засуви, клямки, дверні гачки, навісні замки;
  • тумблери, вимикачі, кнопки (можна і непрацюючі);
  • гудзики, блискавки, ланцюжки, петельки;
  • коліщатка, шнурки;
  • годинні і телефонні циферблати, окремі великі цифри і т. п.

Підключіть до роботи своїх друзів, знайомих, сусідів і запропонуйте їм позбавитися від непотрібних дрібних предметів!

  1. Після того, як майбутні елементи бизиборда зібрані, спробуйте рівномірно розмістити їх на заздалегідь підготовленій дошці.
  2. Останній етап – кріплення предметів. Для цього використайте невеликі саморези і цвяхи, але обов’язково стежте, щоб їх гострі кінці не виглядали з дошки навіть із зворотного боку (вістря можна сточити напилком).

Будь-яка дошка з множиною закріплених на ній елементів, викличе непідробний захват і цікавість у дитини і посприяє його розвитку. Зробити цікавий бизиборд вам допоможе фантазія, а також численні фото готових розвиваючих дощок Монтессори, які можна знайти на нашому сайті!

Бизиборд для дівчаток

Роблячи бизиборд своїми руками, при виборі дизайну дошки і набору тих або інших її елементів завжди можна зробити акцент на підлогу дитини. Що більше підійде дівчинці? Слід зазначити, що будь-якій маленькій дитині цікаво вивчатиме дрібні предмети, незалежно від їх типу, але батьки часто прагнуть оформити бизиборд в стилі, більше “відповідному” для свого малюка.Так, розвиваюча дошка для дівчинки може включати яскраві сердечка, зроблені з різних матеріалів, шнурочки, квіти, прищіпки, елементи дитячого посуду і ін. Безпрограшним варіантом стане і фотографія малятка, схована, наприклад, за дверцями намальованого будиночка, що відкриваються. Як приклад пропонуємо наступні фото вдалих бизибордов :

Бизиборд для хлопчика

Зробити бизиборд для хлопчика набагато простіше, оскільки цих малюків точно зацікавить абсолютно будь-яка незнайома їм дрібниця. Не сумнівайтеся, як би ви не оформили дошку, і які б елементи не використали для її наповнення, хлопчик захоплено вивчатиме кожен предмет, будь то дверна клямка або нитка з нанизаним на неї великим різноколірним бісером. Фото бизибордов для хлопчиків:

Відео: як зробити бизиборд своїми руками

Основна суть нашого майстер класу – показати, що успішному створенню бизиборда вам допоможе тільки ваша безмежна фантазія. Якщо в нашій покроковій інструкції ви не знайшли відповідних ідей, пропонуємо вам почерпнути багато інших, які пропонує наступний відео ролик:


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *