Усиновлення дитини [draft]



Кожен з нас мріє про спадкоємця, бажаючи продовжити свій рід. Проте, на жаль, далеко не в усіх це виходить. Якщо із зачаттям власних дітей виникають складнощі, молода пара приймає рішення про усиновлення (удочеріння) дитини. Ми розповімо, як проходить цей процес, і які варіанти усиновлення є. 

Усиновлення російських дітей

Процес усиновлення російських дітей розглядається в судовому порядку. Основні етапи цього процесу:

  1. Подання заяви про можливість бути усиновлювачами в територіальний орган опіки. До заяви додається необхідний пакет документів. Орган опіки обстежує умови проживання усиновлювачів, за результатами складає акт і при позитивному рішенні ставить на облік охочих як кандидатів на усиновлення.
  2. Після цього органи опіки надають інформацію про дітей і дають можливість вибору. Якщо усиновлювач вибрав дитину, йому видається направлення на відвідування в місці проживання протягом 10 днів. Після відвідування усиновлювач повинен письмово поінформувати орган опіки про відповідне рішення.
  3. Коли усиновлювач вибере дитину, документи передаються до суду на розгляд.
  4. Після судового рішення здійснюється процес післясудового оформлення документів.
  5. Коли всі документи будуть оформлені, усиновлювачі повинні особисто забрати дитину, за умови пред’явлення документів, що засвідчують особу.

Особливості усиновлення іноземної дитини

Частими є випадки, коли громадяни Росії приймають рішення про усиновлення дитини – громадянина іншої держави. Проте в міжнародному усиновленні є свої правила:

  • Пара, яка воліє усиновити іноземну дитину, повинна перебувати в шлюбі протягом не менше трьох років.
  • Пара, термін офіційного сімейного життя якої не перевищує трьох років, також має право усиновити дитину, якщо до цього жила разом.
  • Кожен кандидат, який воліє стати усиновлювачем, повинен мати відповідні моральні якості й достатню матеріальну базу.

Обов’язковою умовою усиновлення є різниця у віці між усиновлювачем і дитиною, яка повинна становити мінімум 18 років.Після подання заяви на усиновлення пара повинна пройти перевірку соціальних інстанцій і отримати відповідний документ про придатність бути усиновлювачами. Після цього організовується пошук-зустріч дитини, а також оформляються всі необхідні документи.

Усиновлення дітей іноземними громадянами

Іноземний громадянин може усиновити дитину тільки в тому випадку, якщо неможлива передача дитини росіянинові або родичеві – громадянинові Росії. Усиновити у такому разі дитину можна тільки через півроку після надходження до федеральної бази даних про дітей, які залишилися без опіки.
Для цього необхідно за місцем знаходження усиновлюваного подати заяву до суду. Процес усиновлення можливий після винесення територіальним органом опіки ухвали про усиновлення. Також іноземний громадянин повинен надати документ відповідного органу своєї держави про стан та умови проживання, дозвіл на в’їзд і проживання усиновлюваного. Всі необхідні документи мають бути нотаріально завіреними і надаватися російською мовою. При цьому усиновлювач повинен підготувати пакет документів:

  • довідку з місця роботи;
  • підтвердження наявності житла;
  • довідку про свій фінансовий стан;
  • автобіографію;
  • документальні докази про відсутність судимості;
  • свідоцтво про шлюб;
  • медичне підтвердження стану здоров’я;
  • документ, що посвідчує особу.

Особливості усиновлення дитини дружини

У ситуаціях, коли після розлучення батьків мати виходить заміж, чоловік стає для дитини вітчимом. Часто вітчим займається вихованням дитини, піклується про неї і забезпечує, але жодних прав на неї не має. Якщо є бажання усиновити дитину дружини, підставою для цього слугують:

  • згода дружини;
  • згода біологічного батька;
  • бажання вітчима.

Крім цього, вітчим повинен відповідати всім вимогам законодавства до усиновлювачів.
Якщо біологічний батько відмовляється давати згоду на усиновлення дитини, але при цьому виплачує аліменти і відвідує дитину, процес усиновлення стає неможливим. У разі, коли батько не бере участі в житті дитини і не сплачує аліменти, а також не з’являється на засідання суду, цю процедуру можна провести і без його згоди. Процес усиновлення здійснюється в судовому порядку з наданням усіх необхідних документів. Якщо суд виніс ухвалу на користь усиновлювача, слід врахувати, що це рішення може бути оскаржене біологічним батьком або органом опіки протягом 30 днів.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *