Як продати квартиру, якщо в ній прописані неповнолітні діти? [draft]



Багато хто з нас стикався з операцією продажу або купівлі житла, в якому беруть участь діти. Саме у таких угодах потрібно бути особливо передбачливим і уважним, оскільки виникає багато складнощів. Про те, які нюанси варто підкреслити для себе, як уникнути неприємностей і як укласти вигідну угоду ми розповімо в цій статті.

Зустріч з опікунською радою

Вирішуючи укласти угоду про купівлю або продаж квартири з неповнолітньою дитиною, треба заздалегідь підготуватися до зустрічі з фахівцями з опіки, вердикт яких вплине на результат. Отже, що може переконати фахівців видати дозвіл?
Законодавство регламентує видачу дозволу на угоди з об’єктами майна, співвласниками якого виступають особи, які не досягли повноліття:

  1. Для отримання позитивної відповіді необхідно переконати опікунську раду в тому, що операція не призведе до зниження вартості майна дитини. Зазвичай, батькам треба надати документи, які підтверджують, що у власність дитини перейде інше житло. Це також має бути частка у власності, яка буде оцінена точно так, як і частка дитини в майні, що продається.
  2. Також для отримання дозволу на продаж квартири, де прописана неповнолітня дитина, може згодитися формулювання Закону про те, що допустимо використати майно “у виняткових випадках, якщо цього вимагають інтереси підопічного”. У такому разі батьки не мають жодних обмежень, важливо лише дійсно довести, що продаж цього житла життєво потрібний або вигідний для неповнолітньої особи.
  3. Є також інші винятки, коли допустиме відчуження нерухомості неповнолітнього, серед яких фігурує продаж квартири з часткою дитини. Зокрема, дозволяється угода з квартирою, якщо буде укладений договір міни з вигодою для дитини-власника. Щоб переконати фахівців з органів опіки, Ви можете посилатися на ці права, використовуючи їх як аргументи.

Збираємо потрібні документи

Дізнаючись, чи можна продати квартиру, де прописана дитина, треба розуміти, що конкретний перелік документів для пред’явлення в ТОП законами не визначений. Проте за традиційною практикою з Вас вимагатимуть такі:

  • заява батьків (якщо один з батьків визнаний безвісно відсутнім або позбавлений батьківських прав, його заява не знадобиться);
  • документація, що встановлює право на майно;
  • документи дитини;
  • документація БТІ: оцінка вартості майна, кадастровий паспорт і частка власності дитини;
  • інші документи, які підтверджують необхідність продажу житла і вигідність для дитини-власника.

Також варто зазначити, що дозвіл або відмова від органів ТОП повинні прийти протягом 15 днів. У разі отримання негативної відповіді, її можна оскаржити в судовому порядку.Таким чином, ми розглянули головні аргументи, які можуть бути використані Вами для укладання угоди купівлі-продажу, якщо в квартирі прописана неповнолітня дитина. Треба бути гранично обережним, щоб не потрапити до шахраїв та не повірити їхнім хитрощам.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *