Як порозумітися з чужою дитиною? [draft]



Створення сім’ї, коли є діти від першого шлюбу, – складний процес. Це пов’язано з потребою встановлювати контакт не з рідною дитиною. Часто діти сприймають у багнети “чужака”. Все ж налагодити нормальні відносини можна, якщо дотримуватися простих рекомендацій.

Передусім необхідно обговорити з партнером, якими Ви бачите відносини з Вашими (його) дітьми. Краще відразу обговорити, де житимуть діти від першого шлюбу, щоб це не було сюрпризом. Також бажано обговорити Ваш режим дня і принципи виховання, щоб поява в сім’ї нової людини викликала якомога менше неприйняття чи спротиву у дитини.

Перша зустріч: знайомство

Перше враження має велике значення для того, як далі складуться відносини у Вас з дітьми майбутнього чоловіка (чи у нього з Вашими дітьми). Оптимально, щоб знайомство, якщо це можливо, відбувалося в знайомій дитині обстановці. Так вона почуватиме себе вільно і поводитиметься більш розкуто. Знайомство в кав’ярні не кращий варіант, оскільки там багато відволікаючих чинників і набагато складніше пізнати людину ближче. До того ж, за непередбачених обставин, у дитини вдома завжди є шлях до відступу – своя кімната. Не варто чекати, що чадо з першого погляду полюбить нову людину і впустить її у своє життя, якою б увагою Ви не оточили його. Занадто сильне бажання сподобатися, навпаки, може викликати неприйняття. Тільки поступово можна буде завоювати його довіру: своїми вчинками, турботою про нього і т. ін.

Принципи спілкування з чужою дитиною

Не знаєте, як порозумітися з чужою дитиною? Для цього необхідно дотримуватися наших рекомендацій:

  • спілкуйтеся з дитиною, особливо підлітком, як з дорослим. Цікавтеся його інтересами, проте не нав’язуйте своє товариство, якщо він цього не хоче;
  • дозволяйте спілкуватися чоловікові з дитиною без Вас. Це дасть їм обом необхідний простір. Дитина охочіше впустить Вас у своє життя, якщо не думатиме, що Ви крадете у неї батька. Дотримуйтеся прав дитини на спілкування з батьком!
  • Потурбуйтеся про якість спілкування з дитиною. Зблизитися буде набагато простіше, якщо спілкування з Вами обіцятиме для нього щось цікаве: обговорення прочитаної книги або фільму, захоплюючу гру, похід куди-небудь, а не тільки читання моралі й дорікання. Спільний цікавий відпочинок набагато ефективніше дозволить Вам стати “своєю людиною”, ніж нарікання з приводу низьких оцінок або розкиданих іграшок.

Помилки, яких припускаються дорослі при спілкуванні з чужими дітьми

Ніколи не припускайтесь наведених нижче помилок, якщо не хочете відштовхнути від себе дитину, а заразом її батька:

  • Не поводьтеся як дбайлива матір. Дитина і так постійно порівнюватиме Вас зі своєю матір’ю, причому, будьте впевнені, швидше за все не на Вашу користь. Вихованням повинні займатися батьки навіть у тому випадку, якщо вони розлучені. Це правило актуальне у тому випадку, якщо дитина чоловіка не живе разом з Вами, тому їх побачення є епізодичними. Якщо ж Ви живете під одним дахом, то не варто соромитися встановлювати свої правила (якщо вони, звичайно, не диктаторські). Обов’язки, які Ви взяли на себе, виховуючи дитину від першого шлюбу, дають право вимагати поваги і слухняності з її боку.
  • Ніколи не дозволяйте собі зневажливо говорити про батьків дитини! Якими б вони не були, для неї, все одно вони – найдорожчі та найкращі на світі, бо рідні!
  • Не ревнуйте чоловіка до дитини і ніколи не висловлюйте невдоволення, що він проводить з нею багато часу. Будуючи відносини з чоловіком, у якого є діти, будьте готові до того, що весь його час не належатиме винятково Вам.
  • Не створюйте суперечливих ситуацій. Якщо матір або батько дитини щось заборонили, то підтримуйте їх у цьому виборі. Не варто нехтувати дисципліною заради того, щоб стати дитині другом, тим більше, якщо Ви підете цим шляхом, дитина незабаром навчиться маніпулювати Вами.
  • Не намагайтеся сподобатися. Усі діти помічають фальш у спілкуванні.
  • Не обмежуйте спілкування чоловіка і дитини.


Замислюючись над тим, як порозумітися з чужою дитиною, будьте готові до того, що спочатку Вас сприйматимуть, як сторонню людину. Тільки з часом можливе встановлення довірчих відносин. Проте необхідно пам’ятати, що одружуючись з партнером, у якого є діти, Вам доведеться будувати відносини і з ними. Тільки в цьому випадку Ваша сім’я не перетвориться на поле битви.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *