Весільні традиції світу [draft]



Наша планета населена величезною кількістю народів, які відрізняються один від одного за національністю, культурою, рівнем інтелектуального розвитку, віросповіданням і т. ін. Проте незалежно від цього організація і проведення весільної церемонії у представників  будь-якого народу є одним з найяскравіших свят, що запам’ятовуються надовго. Загалом, весільні традиції і звичаї різних народів світу дуже схожі за своєю побудовою, але водночас різняться, навіть мають незвичайні особливості, завдяки яким весільні церемонії в різних країнах набувають свого колориту і самобутності.

Європейські весільні традиції

Європа багатонаціональна і, звичайно ж, кожен народ шанує свої національні весільні традиції і обряди. Перед Вами деякі з них.

Англія

В Англії до підготовки і проведення весільної церемонії ставляться дуже серйозно і приділяють багато часу та уваги підготовці до урочистості. Будь-яке англійське весілля захоплює своєю урочистістю та організованістю, тому що на весіллі чітко і ясно розподілені ролі та обов’язки учасників. Також в Англії прийнято в запрошенні на весілля чітко вказувати, що саме бажають отримати в подарунок молодята – це дозволяє уникнути повторення весільних подарунків. Традиційно на англійському весіллі прийнято дотримуватись єдиної колірної гами, наприклад: колір суконь дружок нареченої має збігатися з кольором краватки нареченого.

Німеччина

У Німеччині великою популярністю користується традиція розбивання посуду напередодні весілля. Згідно з цим звичаєм близькі й друзі нареченої ввечері перед весіллям приносять різний керамічний посуд, зазвичай тарілки або терелі, й розбивають їх об поріг. Німці вважають, що розбитий посуд принесе нареченій удачу. Після цього обряду наречена запрошує друзів до господи і пригощає їх вином або солодощами. На весільній церемонії наречена повинна була  мати при собі хліб і сіль, які символізували достаток, а наречений, у свою чергу, за традицією приносив зерно. У Німеччині як у багатьох інших культурах зерно ототожнюють з багатством і удачею в сімейному житті.

Після офіційної частини одруження гості ялинковими гілками устилають дорогу для проходження молодих. Німці вірять: якщо молодята пройдуть по ялинкових гілках, то їх сімейне життя буде щасливим і багатим. Усім гостям, запрошеним на весілля, молодята дарують носові хусточки, в які загортають їжу, що залишилася від весільного столу.

Росія

Як правило, весільні церемонії проходять театрально, яскраво і хлібосольно. Напередодні вінчання у батьків нареченого прийнято випікати весільний коровай, який символізує зародження нової сім’ї. Російський весільний обряд складається з таких етапів: сватання, оглядини, заручини, вінчання і, звичайно ж, щедрий святковий стіл. Як правило, весілля святкують два дні.
За давньоруською традицією на весіллі було прийнято кричати “гірко”. Згідно з цим звичаєм наречена під час святкування обходила з тацею всіх гостей, які повинні були на неї покласти гроші, після чого гостю підносили чарку горілки, а гість, у свою чергу, повинен пригубити горілку і голосно крикнути “гірко”, у такий спосіб підтверджуючи, що в чарці саме горілка, а не вода. Потім гість цілував наречену. Сьогодні ця традиція трохи видозмінилася і після слів “гірко” молоді повинні поцілувати один одного у присутності гостей.

Чечня

На перший погляд, традиції чеченського весілля нічим не відрізняються від європейських. Також проводяться схожі обряди зі сватання, заручин і реєстрації офіційного шлюбу, звичайно ж, святкування самого весілля. Однак чеченське весілля має свої обряди. Традиційно, до укладання шлюбу, в дім нареченої приходить священник – мулла, який  веде перемовини з батьком нареченої щодо майбутнього заміжжя його дочки. Якщо батько дає згоду на шлюб, то мулла розмовляє з дівчиною. При цьому обов’язково мають бути присутніми заміжні жінки,  які виступають у ролі свідків. Якщо дівчина дає згоду на шлюб, то мулла читає сури з Корану і дівчина повинна вголос повторити їх. Потім мулла вирушає у будинок нареченого і повторює процедуру.

За чеченською традицією весілля святкується три дні й три ночі. Під час святкування наречений повинен перебувати разом з друзями в окремій кімнаті й не показуватися гостям, а наречена протягом усього святкування повинна стояти в кутку, де з нею знайомляться родичі нареченого. Сісти вона може тільки з дозволу свекрухи або зовиць.

Азербайджан

Весільні традиції Азербайджану багатоступінчасті й мають відносно складну структуру весільних обрядів, виконання яких є обов’язковим. Процедура азербайджанського весілля складається з трьох етапів: довесільний період, весілля і післявесільний період. У середньому святкування весілля тривало близько тижня.
За традицією на азербайджанське весілля потрібно було запросити всіх родичів з обох сторін, і якщо про когось забували, то це сприймалося як дуже серйозна образа. Молодятам на весіллі відводилася другорядна роль, вони були лише символом урочистості. Раніше чоловіки святкували весілля окремо від жінок: під час святкування весілля чоловіки проводили різні спортивні змагання, основним видом яких була національна боротьба, як правило, чоловіче весілля проходило дуже весело і шумно. Жіноче, навпаки: на жіночому весіллі згідно з традицією було прийнято співати сумні пісні, а наречена повинна обов’язково плакати, тим самим показуючи всім, як вона сумує за батьківським домом. Цікаво, що всі витрати з проведення та організації весільних урочистостей в Азербайджані покладаються на родичів нареченої.

Східні весільні традиції

Сучасна східна молодь нерідко організовує весілля за європейськими традиціями, але більшість молодих людей свято шанують і дотримуються весільних традицій свого народу. Східна культура різноманітна й охоплює практично третину населення земної кулі. Будь-яка східна весільна церемонія істотно відрізняється від європейської, передусім своїм розмахом і багатством, оскільки на Сході прийнято організовувати і проводити розкішні весільні свята, починаючи від весільного вбрання і закінчуючи посагом нареченої.
У східних країнах весільні традиції часто ґрунтуються на шануванні покійних членів сім’ї, разом з живими. Це пояснюється тим, що на Сході дуже розвинений культ батька і сім’ї, в цілому немає людини за значущістю вище від батька і голови сім’ї.

Підготовка до весілля на Сході

У всіх східних країнах обов’язковим є обряд сватання, який проводиться перед весіллям. Дві сім’ї збираються на раду і вирішують, чи потрібні їх діти одне одному. Раніше неодмінною умовою укладання шлюбу була згода віщуна, якого батьки молодих просили проаналізувати дати народження молодят, і на цій підставі дати дозвіл на весілля. Якщо віщун давав негативну відповідь, то весілля найчастіше скасовували. Іншим обов’язковим весільним обрядом у східних країнах є взаємне приношення обома сім’ями подарунків. У Китаї таким подарунком найчастіше були дорогий шовк і сака. Подарунки в дім нареченої зазвичай приносив молодший брат нареченого. Отриманий подарунок відносили в храм предків і читали спеціальну молитву. В Японії весільні подарунки виражаються в грошовій формі. Під наглядом батьків молодята обмінюються грошовими купюрами.

Вбрання східної нареченої

Весільне вбрання наречених у країнах Сходу різниться, але колоритне і зовсім неєвропейське. Так, у Китаї наречену одягали в червоний халат, розшитий золотими візерунками; у Японії весільною сукнею служило білосніжне кімоно, а в Кореї наречена в день весілля надівала різноколірний наряд – спідницю, блузу і халат різних кольорів. Загальний елемент у всіх країнах – це макіяж нареченої – в день весілля обличчя обов’язково приховувалось під щільним шаром пудри.

Американські весільні традиції

В Америці кожна наречена стежить, що б у день весілля на ній було щось нове,  уникаючи старого, позиченого і вбрання блакитного кольору (something old, something new, something borrowed, something blue) – за переказами, дотримання цього обряду – гарантія щасливого довгого життя подружжя. Гості заздалегідь обговорюють подарунки з молодятами. Обов’язком молодят є надсилання через кілька днів після церемонії листівок-подяк усім гостям, які були присутніми на весіллі.

До речі, американські молодята дуже відповідально ставляться до медового місяця: заздалегідь вибирають маршрут подорожі, замовляють тематичні вечори у вибраних готелях і, нерідко, запрошують із собою фотографа. Цікаво, що американська весільна традиція припускає так звану “репетицію весілля” – попередній святковий обід за декілька днів до самої урочистості. Обов’язковими весільними обрядами в Америці є також заручини, на які запрошують велику кількість гостей, а веселий дівич-вечір/ парубочий вечір, який традиційно влаштовує свідок нареченої/свідок нареченого. Докладно ознайомитись із весільними обрядами Ви можете, переглянувши відео “Весільні традиції народів світу”.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: що дарують на весілля в німеччині

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *