Весільна традиція: коровай [draft]



З давніх часів у різних культурах було прийнято на весілля підносити молодятам весільний коровай, який обов’язково повинен був мати круглу форму, оскільки коло – це символ Сонця, а, як відомо, богові Сонця у давнину поклонялися практично всі народи. Традиція підношення молодятам короваю була дуже популярною ще в давньоєгипетській культурі, потім її перейняли греки і римляни, які розповсюдили її практично по всьому світу. На Русі ця традиція також стала популярною і коровай вважався одним з головних атрибутів будь-якого весілля.

Що символізує коровай?

Є багато традицій пов’язаних як з приготуванням, так і з підношенням весільного короваю. З особливостями цієї традиції в різних країнах Ви можете ознайомитися самостійно. Суть цього весільного символу в усіх народів однакова – передача молодятам позитивної енергетики, яка допомагатиме їм у сімейному житті. Особлива увага приділялася розміру і декоруванню короваю. Так, якщо коровай вийшов великий і пухкий, то сімейне життя буде щасливим і багатим. Значення декору на короваї:

  • кільця – символ шлюбу;
  • колоски – добробут;
  • голуби або лебеді – подружня вірність;
  • гілки калини – багатодітність.

Готовий коровай обов’язково слід було покласти на красивий, прикрашений національним орнаментом, рушник. Фото весільного короваю.
У наш час підношення весільного короваю молодятам не втратило популярності, без короваю не обходиться жодна весільна церемонія. Часто весільний коровай випікається на замовлення. Проте якщо батьки молодят вирішать самотужки випекти коровай, то можна скористатися рецептами приготування святкового короваю.

Як зустріти молодят з короваєм?

Спочатку коровай підносився молодятам відразу після вінчання: при виході з храму батьки благословляли своїх дітей на довге і щасливе подружнє життя. Молоде подружжя тричі цілувало його і зберігало як символ батьківського благословення. Їсти весільний коровай було не прийнято.Сьогодні зустріч молодят після РАЦСу з короваєм означає початок святкування весілля. Традиційний сценарій зустрічі молодят:

  • Як правило, весільний коровай, згідно з традицією підносять матері молодят: матір нареченого тримає весільний коровай на вишитому рушнику. У центрі короваю зазвичай розташовують сільничку із сіллю. Матір нареченої для благословення молодят, тримає в руках ікони Пресвятої Богородиці й Миколи Чудотворця, оскільки вони в християнстві вважаються покровителями сім’ї.
  • Гості розташовуються з обох сторін, створюючи прохід для молодят. Коли молоде подружжя прямує до батьків, запрошені на весілля гості мають обсипати їх пелюстками троянд, грошима і побажаннями любові та щастя.
  • За звичаєм, спочатку молодят вітає свекруха, а потім теща. Вони благословляють їх союз і зичать своїм дітям тепла і любові, благополуччя і здоров’я, а також, швидкої появи дітей. Враховуючи хвилювання і переживання батьків у цей момент, рекомендується заздалегідь підготувати тексти для привітання, які прийнято закінчувати традиційною фразою: “Згоди Вам та любові!”. Поширеними є побажання: “Завжди живіть у злагоді і поважайте один одного!”, “Живіть у мирі та дружбі, любові і згоді, собі на щастя, людям на радість!”.
  • Після привітань молодята приймають коровай з рук батьків і запрошують гостей до святкового столу. Оскільки з часом традиції змінилися, то на багатьох сучасних весіллях можна побачити, як після привітання молодята надкушують коровай і відламують шматочки, які рясно солять і годують ними один одного, а частину короваю, що залишилася, ріжуть на шматки і пригощають гостей.

Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *