Другий день весілля: оригінальні сценарії [draft]



У слов’янській культурі прийнято святкувати весілля протягом двох днів. Згідно зі слов’янською традицією другий день святкування весілля називався “хлібини” та організовувався у будинку нареченої. За традицією теща повинна зустріти на порозі свого дому молодят із хлібом-сіллю, а також пригощати свого зятя млинцями.На сьогодні є багато сценаріїв проведення другого дня весілля. Пропонуємо до Вашої уваги деякі з них.

Традиційний сценарій другого дня весілля

Якщо молодята вирішать відсвяткувати другий день весілля, дотримуючись російських весільних традицій, то їм неодмінно необхідно все ретельно підготувати. За традицією на другий день запрошуються близькі родичі і друзі з обох сторін. Ті з гостей, хто активніший, приходять раніше і перевдягаються в циганів, піратів, бісів або інших казкових персонажів. За традицією другого дня перевдянені гості (ряджені) закривають прохід у двір нареченої і намагаються отримати невеликий викуп з гостей, які після вчорашнього святкування пізно прийшли. Гостям пропонується виконати пісню, прочитати вірші або взяти участь у конкурсі. Тільки після цього їх пропускають у дім нареченої, а з тих, хто відмовляється виконувати умови ряджених, береться плата за прохід у вигляді невеликої суми грошей.
Після того, як усі гості зібралися, наречена, згідно з обрядом, повинна піднести подарунки свекрусі й свекрові, а зять – тестові й тещі. Як правило, на другий день гуляння гості дарували молодятам недорогі подарунки і тільки потім сідали за святковий сніданок. Оскільки другий день весілля призначений для тіснішого знайомства родичів, як зі сторони нареченого, так і з боку нареченої, то проводилися різні активні конкурси і вікторини, в яких були задіяні практично всі гості. Тому сценарій другого весільного дня рекомендується скласти так, щоб застілля чергувалося з різноманітними конкурсними завданнями, наприклад:

  • Хто з молодят буде добувачем, а хто витрачатиме гроші. Для цього молодому подружжю підносили заздалегідь випечений коровай, який вони повинні розламати і поділити між собою. Хто відітнув більший шматок від короваю, той і буде в сім’ї добувачем і хазяїном.
  • Конкурс сватів. Цей конкурс призначений для матерів молодят. Результат визначає, чия матір допомагатиме дітям фінансово, а чия няньчитиме онуків. Для цього на сніданок готують два однакових бутерброди, але в один бутерброд кладуть монету. Якій матері дістанеться бутерброд з монетою, та й підтримуватиме молодих фінансово.
  • Катання. Для цього конкурсу знадобиться середнього розміру візок, у який зять саджає батьків нареченої і везе їх найгіршою дорогою до річки, де повинен вивантажити їх у воду. Якщо ж поблизу немає річки або водойми, то зять перевертав батьків у найближчу калюжу. Суть цього дуже веселого конкурсу полягає в тому, що зятеві дозволяється один раз в житті познущатися над батьками дружини, а потім, решту життя, поважати і терпіти їх характер. У зворотньому напрямі  до воза саджали хресних батьків молодої, і зять віз їх додому тією ж дорогою. Цей конкурс незамінний як для літнього весілля, так і для зимового, тільки замість “водних процедур” батькам можна запропонувати снігові кучугури. Шумна церемонія дуже подобається гостям і завжди супроводжується сміхом, жартами і випивкою.

  • Продаж ложок. Після катань на возі гості повертаються до будинку, де їх із холодником зустрічає молода дружина. У жартівливій формі за знущання з її батьків, вона відмовляється годувати безкоштовно гостей. За кожну тарілку з холодником вона просить купити у неї ложки. Гості за символічну плату купують смачний холодник.
  • Випробування для молодої. Після пригощання холодником, гості, у свою чергу, влаштовують випробування молодій дружині. Вони примушують її почистити картоплю або моркву, а також кухлем перелити воду з одного відра в інше. Якщо наречена не укладається у відведений час, то процедуру повторюють.
  • “Хлопчикдівчинка“. На весіллі багато родичів і друзі сперечаються і пророкують, хто ж народиться в сім’ї першим – хлопчик чи дівчинка. Для цього конкурсу Вам знадобляться повзунки блакитного кольору – це символ хлопчика, і рожеві – дівочий символ. Свідки молодих проводять голосування – для цього вони обходять усіх гостей, які опускають гроші в повзунки. Якщо в рожевих повзунках виявиться грошей більше, то першою народиться дівчинка, і навпаки.
  • Господарочка. Проводять цей конкурс для того, щоб перевірити чи гарною хазяйкою буде молода. Для цього молодій дружині й дружці дають в руки по вінику і совку. Гості кидають на підлогу монети. І по команді дівчата повинні за одну або дві хвилини за допомогою віника і совка зібрати з підлоги якомога більше монет. Після закінчення випробування гості повинні підрахувати кількість зібраних монет і якщо наречена виявляється переможницею конкурсу, то вона отримує “приз” у вигляді поцілунку свого чоловіка, а якщо ж дружка виявиться моторніша, то наречена вручає їй заздалегідь підготовлений приз.

Цікаво! Якщо другий день весілля святкується у приватному домі, то молодих на честь одруження просять посадити у дворі дерево, якщо ж молоді після весілля житимуть у квартирі, то в заздалегідь підготовлений квітковий горщик висаджується декоративне деревце, за яким повинні будуть доглядати молодята.
Наступний “смачний” етап святкування другого дня весілля – пригощання гостей млинцями. За традицією наречена повинна з вечора приготувати млинці з начинкою, але, як правило, це робить хтось із родичів або знайомих. Молода дружина не просто пригощає гостей млинцями, а продає їх утридорога.За традицією на другий день весілля батькам молодих вручають почесні грамоти, медалі або посвідчення, згідно з якими їм надаються звання тещі, тестя, свекрухи і свекра. Завершальним етапом є подяка молодих. Молоде подружжя висловлює подяку всім гостям, які прийшли до них на свято. Гості стають у коло і запалюють свічку, а молодята, дбайливо тримаючи запалену свічку, що символізує сімейне вогнище, танцюють перед гостями.

Креативні ідеї проведення другого дня весілля

Багато молодят живуть у міських квартирах, і проводити різного роду конкурси не дозволяє площа. Тому святкування другого дня весілля залежно від бажання, фантазії та фінансової спроможності молодят проводять оригінально і відмінно від класичного, наприклад:

  • Романтична подорож. Це може бути поїздка в інше місто або країну. Найчастіше молодята, щоб відпочити від весільної метушні й клопотів вибирають курортний тур. Залежно від переваг відпочинок може бути на узбережжі теплого моря, в лісі або в горах.
  • Відвідування розважального центру. Це може бути аквапарк або боулінг, де молодята, батьки і друзі можуть від душі повеселитися, згадати яскраві епізоди весілля і отримати позитивні емоції від спілкування і спільної гри.

В аквапарку є просторі басейни, в яких можна організувати водні конкурси, наприклад, командні естафети між гостями. У будь-якому аквапарку є невелика кав’ярня, де можна влаштувати імпровізований стіл для гостей. Якщо Ви вирішили продовжити весілля у боулінгу, то необхідно заздалегідь забронювати на певний час декілька доріжок. Із запрошених гостей можна сформувати, наприклад, три команди – молодіжну, команду сватів і збірну з гостей, а також установити символічний призовий фонд для кожного зайнятого місця і розіграти його.

  • Туристичний похід. Для походу знадобляться намети для молодих, батьків і друзів, а також відповідний одяг, взуття, і предмети для походу. Похід не має бути тривалим і стомливим, головне – заздалегідь вибрати відповідне безпечне місце для відпочинку. Кращий час для святкування другого дня весілля в поході – вечір біля багаття. Це надасть таємничності й загадковості.

  • Нічний клуб. Цей варіант чудово підійде для невеликої молодіжної компанії.

  • Спа-салон. Прийнятний для невеликої весільної компанії, а замовлені заздалегідь спа-процедури чудово відновлять сили, як молодят, так і їх гостей.

Ви можете звернутися до професіоналів для того, щоб вони розробили сценарій другого весільного дня з урахуванням Ваших переваг або вибрати вподобаний варіант із запропонованих агентством. 


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *