Риси обличчя – характер і психологія



Вважається, що обличчя людини відбиває три світи. Лоб відносяться до світу божественного. Світ фізичний представляють ніс і очі, а світ матеріальний – рот, щелепи і підборіддя. Можна визначити характер людини по рисах обличчя, адже психологія людини всередині, а риси обличчя і поведінка зовні. Обличчя наші зазвичай асиметричні. Права сторона у чоловіків вказує на щасливі події, інша – на невдачі. У жінок навпаки. Зараз ми і розберемося за що відповідають окремі риси людського обличчя – губи, брови, очі, лоб, вуха і підборіддя.

Соціальна риса обличчя – лоб. У психології прийнято вважати, що нижня частина лоба представляє людське “я”, а верхня – суспільство. Якщо він гармонійний, то людина успішно знаходить своє місце серед людей. Висока верхня частина свідчить про уміння керувати. Але це лише можливість, а щоб судити про те, як буде насправді, треба дивитися на ніс і підборіддя, тому що без завзятості і волі керівника не вийде. Якщо лоб розділений на верхню і нижню частини, то може йтися про елітарність, протиставленні себе і свого обраного суспільства іншим людям. Прямий, чотирикутний лоб вказує на великодушність. Лоб круглий, опуклий в середині, виражає високий, серйозний розум. Проте занадто опуклий лоб швидше властивий натурі недалекій. Похилий при сильних надбрівних дугах дає основу припускати, що вищий авторитет для такої людини – він сам. Людина з похилим лобом трохи анархіст, насилу підкоряється чужій волі. Це виведення підтверджує і поглиблення між лобом і носом. Якщо ж його немає, то можна говорити про внутрішню дисципліну.

Сильні надбрів’я, вказують на відому розхлябаність. Круглий лоб вказує на поступливість, такі люди з усіма знаходять спільну мову. За формою лоба можна судити і про стихії людини. Нагадаємо, що з вогнем пов’язано творче начало, із землею – практичність, з повітрям – здатність до сприйняття, спілкування, а з водою – внутрішня пластичність, світ почуттів людини. Представники повітряної стихії зазвичай мають круглий лоб, вогняні знаки відрізняють залисини з мисом посередині. Квадратний або такий, що розширюється догори лоб характерний для земних знаків, а у водних лоб звужений, причому його межа з коренями волосся – нерівна. Таким чином, розпізнавати стихію можна не лише за формою лоба, але і по його межі з волоссям. Люди вогняних знаків, особливо з сильним Юпітером і Сонцем в гороскопі, схильні до облисіння; волосся у них зазвичай жорстке, хвилясте, з рудим відтінком. У земних знаків волосся жорстке і пряме. Якщо ж воно в’ється і м’яке, то це – вода, м’яке і шовковисте волосся мають представники повітряної стихії.

Лоб низький із зигзагоподібною межею волосся – натура енергійна, жорстока. Широкий і опуклий в кутах лоб – багата уява, розум. За формою нагадує півмісяць – недалека, консервативна натура. Вузький, низький, такий, що подався назад – натура дріб’язкова і хитра, брехлива, егоїстична. Занадто опуклий лоб – приземлена, недалека натура. Прямий лоб характеризує людину добру, великодушну.

Середина лоба, носу, підборіддя представляють головні риси свого світу. При цьому ніс, очі і вуха знаходяться на службі у розуму. Вартовий риси обличчя – брови. Брови – це застава між країною мозку і країною почуттів. Прямі горизонтальні свідчать про мужність і мудрість. Проте такі риси вимагають ще відомої незалежності і критичності в судженнях, що виражається в чіткій формі краю брів з боку скронь.

Енергетична риса обличчя – ніс. По ньому судять про енергію людини і про те, куди він її направляє. Справа не в розмірах. Ніс може бути великим, а людина – безініціативною. І навпаки, маленький ніс з міцною і широкою основою говорить про внутрішню силу, завзятість. І. К. Лафатер, швейцарський письменник, віддавав перевагу носам з широкою основою, особливо звертаючи увагу на їх форму. У горбовинці біля основи він вбачав ознаку наказового твердого характеру, тоді як западина в цьому місці свідчить про слабкість, боязкість. Горбовинка – ознака агресивності, дещо злої волі, якщо, звичайно, цьому не суперечать інші частини лиця. Такі носи, як “римський”, “орлиний”, властиві цілим народам, і, наприклад, історія Древнього Риму дає привід для роздумів на цю тему.

Проте невелика горбовинка у поєднанні з іншими ознаками може вказувати і на поетичність натури. Ліве крило носа присвячене Венері, праве – Марсу, т. е. поруч уживаються любов і ненависть. Окультисти говорять із цього приводу, що любов і гнів однаково роздувають ніздрі. Великий, прямий ніс – гордість, спокій, енергія, творчість. Орлиний – честолюбство, владність. Яструбиний, загострений на кінці – витривалість. Продовження лоба – марнославство. Довгий – егоїзм, ганебність. Нахилений до рота – чуттєвість, запальність. Поглиблений при основі, на кінці тонкий і кирпатий, як у старої Шапокляк – упертість, заздрість, цікавість, лицемірство. Кирпатий – безпечність, легковажність, норовливість. Товстий і м’ясистий ніс вказує на любителя застілля, а при зайвій пристрасті до алкоголю видає цю якість ще і багровим кольором.

Красива риса обличчя – очі. Праве око у чоловіків пов’язане з Сонцем, ліве – з Місяцем. У жінок – навпаки. Їх порівняння допомагає робити висновки про жіночі і чоловічі якості в людині, активні і пасивні. Очі відбивають духовну сторону людини, недаремно говорять, що це дзеркало душі. Щоб в нього заглянути, треба порівнювати позитивне око (у чоловіків праве, у жінок – ліве) з негативним. Якщо розвиненіше позитивне, то людина здатна до альтруїзму, самовіддачі. Фізіономісти віддають перевагу живим і прозорим очам, вважаючи, що чорні і блискучі характеризують підступних і користолюбних. Це пояснюється тим, що іноді Сатурн спотворює вплив Місяця, і тоді око називають поганим. Ідеальною формою ока вважається антична – овальна, відбиваюча гармонію духу. Глибоко посаджені очі зазвичай належать нешвидким в прояві своєї внутрішньої суті, але глибокій натурі. Згадаємо Григорія Распутіна, фаворита царської сім’ї: глибоко посаджені очі, нижня повіка більша за верхню (т. е. більше віддавав, чим брав), сильний ніс.

Близько розташовані одне до одного очі означають, що у їх власника розмита межа між добром і злом, на відміну від людини з широко посадженими очима, для якої такої проблеми не існує. Але це говорить не про те, що останні часто-густо служать добру, а лише про те, що вони добре знають, чому служать.

Очі великі, круглі, дещо випуклі (про такі говорять “витріщені”), вії короткі, брова високо над оком, волоски настовбурчуються – дратівлива, запальна людина, але в хвилини гарного настрою весела і сентиментальна.

Повіки часто звужуються, що справляє враження короткозорості. Зіниця з гострим поглядом, вії короткі, густі. Брова підведена до скроні – натура спостережлива, недурна, хитра, з великою витримкою і необмеженим егоїзмом. Очі вузькі, верхня повіка напівопущена, брова – правильною дугою, вії рідкі – це характеризує людину безпристрасну, але проникливу, непідкупну і справедливу до жорстокості.

Сонні очі як би в опухлих повіках, густі і довгі брови – натура м’яка, досить пасивна і ледача. Око широко розплющене, брова із зламом посередині, вії загнуті догори – натура енергійна, самостійна, владна і правдива до різкості. Маленькі, накриті важкими повіками очі – натура дріб’язково-хитра і практична доброта швидше обачлива, ніж щира.

Сильна риса обличчя – вилиці. Вилиці показують, як дух, відбитий в очах, виражає себе в житті. Ними управляє Меркурій, і по них судять про контактність людини, здатність засвоювати і передавати інформацію. Тому деякі східні нації, що мають яскраво виражені вилиці, прекрасно об’єднуються. З вилицями пов’язані і такі якості, як хитрість, жвавість, адаптованість. Тому старовинні трактати рекомендують уникати людей, у яких куточки очей опущені вниз, а вилиці сильно виражені при нерозвиненій лобовій частині. Опуклі вилиці – ознака егоїзму і, часто злості.

Запам’ятайте ці корисні поради, визначатимете характер людини, знаючи про що говорять його риси обличчя.

Вуха і щоки. Щоки, які худорляві і запалі – ознака душевної незначності. Проте, в м’ясистих теж мало хорошого, вони видають надмірну чуттєвість.

Вуха. За формою вухо нагадує ембріон людини, і фізіономісти вбачають в цій рисі обличчя глибокий сенс. Так, в давнину відвислу мочку розглядали як показник свободи людського духу. Чим сильніше вона прилягає до тіла, тим більше він скутий і залежний. Вважається, що ті, у кого мочки відсутні, заздрісні і мстиві. У статуї Будди, наприклад, величезні мочки; а в деяких африканських племенах їх навіть спеціально відтягують, бачачи в цьому магічний обряд надання людині стійкості і незалежності.

Верхня частина вуха показує здатність до адаптації і сприйняття. Якщо вона сильно прилягає до голови, то така людина зазвичай тугодум, йому нелегко засвоїти нове, та зате вже якщо що вивчить, то надовго. Відстаючі верхівки вух – показник швидкої реакції, хорошого сприйняття. Недаремно Меркурія, бога торгівлі, зазвичай зображували капловухим. Причому межа між обманом і комерцією проходить по мочці вуха. Якщо вона відвисає, то у людини вистачає і духовного начала, якщо ж ні, то у фінансових справах краще триматися від нього чим далі. Велика вушна раковина свідчить про “магнетичну силу” або, як тепер говорять, екстрасенсорні здібності. У поєднанні з великою потужністю, як, наприклад, у того ж Распутіна, це може бути показником сильної дії на оточенні. Але це не означає, що зробивши собі таку рису обличчя, Ви набудете цих здібностей. Зате ця риса обличчя допоможе зрозуміти психологію людини і заглянути одним оком в його внутрішній світ, виділити його характер.

Але “хороша” мочка на правому (у чоловіків) вусі, яка свідчить про духовність, розумові здібності, на лівому може обернутися егоїзмом і марнославством. У таких жорстоких людей, як, наприклад, Гітлер і Сталін, були добре виражені відвислі мочки, але при цьому ліве вухо порівняно більше за праве. Фізіономісти вбачають в цьому переважання негативних якостей. Великі вуха з добре вираженими раковинами вказують на обдарованість їх володаря, у тому числі і на хороші музичні здібності. Загострені догори – помірність, розум. Маленькі характерні для людей чуттєвих, м’ясисті – для похмурих і жорстоких. Відкопилені, великі – хитрість, дурість. Притиснуті – обережність, холоднокровність, лицемірство.

Рот і губи – чуттєві риси обличчя. Рот пов’язаний з красномовством і любов’ю і присвячений Меркурію. Якщо верхня губа видається вперед, то це ознака доброї натури. Тонкі губи і маленький рот свідчать про любов до порядку і точності. А якщо губи стислі – і про егоїзм. Фізіономісти вважають, що у чоловіка верхня губа має бути трохи більше за нижню, відбиваючи тим самим його чоловіче начало. Якщо губи пропорційні, однаково опуклі і правильні за формою, то вони виражають чесний, твердий характер, схильний до роздуму. Товсті губи, особливо нижня, говорять про обжерливість, чуттєвість, лінь. “Дивися на лоб людини – дізнаєшся, ким він стане; розглядай рот – зрозумієш, ким він став”, – свідчить китайське прислів’я.

Правильно закруглені, пухлі губи – доброта, щирість, відкритість, веселість. Тонкі – хитрість, егоїзм, сарказм, жорстокість. Товсті – чуттєвість, схильність до низьких інстинктів. “Дитячі” – довірливість, відвертість.

Ніс – рот (Марс – Меркурій). По цій парі судять про розподіл енергії людини, його смак, здатність до любові. Ніс з горбинкою посередині говорить про енергійну, напористу натуру, і якщо додати до цього сильні, добре виражені ніздрі, то отримаємо свідчення відваги і холоднокровності. Вольовий рот, гармонійний цьому характеру, витягнутий у вигляді прямої лінії, причому розміри губ однакові.

Сильний, вигнутий ніс, опуклі вилиці і широкі щелепи виражають честолюбство, гордість, егоїзм. Верхня губа вказує на чуттєвість, наявність смаку, а також вищих здібностей; нижня – на схильність до насолод, задоволень.

Зверніть увагу на осіб римських патриціїв часів занепаду імперії: переконливий ніс і відвисла нижня губа. Інакше кажучи, неабияка енергія, що йде на низинні цілі. Ось Вам і підтвердження відповідності характеру людини по рисах обличчя.

Невтомний італієць Казанова, що двісті років тому прославився своїми любовними авантюрами, теж мав “римський” ніс з різкими ніздрями, нижня губа більша за верхню. Фіксовані куточки рота свідчать про бажання наполягти на своєму за всяку ціну. У черниць, навпаки, часто зустрічається маленький підібганий рот.

Підборіддя – риса внутрішнього стержня. Підборіддя – символ витримки, витривалості. Йому протегує Сатурн, представляючи як би внутрішній фундамент людини, його здатність до самоствердження, ґрунтовність. Такі якості, як стійкість в екстремальних ситуаціях визначаються по підборіддю. Довге і широке підборіддя означає холоднокровність, розсудливість, а опукле і кругле – практичність. Загострений – властивий натурі хитрій, прихованій. Те і інше, на думку Лафатера, є наслідок слабкості, тому що недовіра до інших відбувається через невпевненість в собі. Якщо ж таке підборіддя видається вперед, то людина повільно і наполегливо йтиме до мети.

Ямка на підборідді і його роздвоєність – показник впертості, зарозумілості, скритності. М’яке м’ясисте, а то і двоповерхове підборіддя видає людей чуттєвих, а, навпроти, кістлявий і сухий – людей, висушеним пристрастями честолюбства або жадності. У занадто схильних до якої-небудь “полум’яної пристрасті”, що іноді доходить до фанатизму, центральна частина підборіддя відзначається горбком. Якщо вона трохи зміщена до негативної сторони, то це може вказувати на алкоголіка, наркомана або людину, схильну до деякої манії. Підборіддя вважається гармонійним, якщо в профіль воно знаходиться на рівні нижньої губи. У хорошої людини підборіддя кругле, в міру опукле і видає практичність, що знаходиться під контролем розуму.

Видатне вперед підборіддя – енергія, сила волі, самостійність, благородство, але і впертість, жорстокість. Зрізане підборіддя – м’яка, нерішуча натура. М’ясисте – розум, чуттєвість, егоїзм. Довге і гостре – проникливий розум, сарказм. Роздвоєне – непостійність.

Ніс – підборіддя. Ця пара (Марс-Сатурн) свідчить про стійкість людини. Якщо при сильному носі не розвинене підборіддя, то людина може бути енергійна, але енергії вистачить ненадовго. Якщо ж при вольовому масивному підборідді невиразний ніс, то це може обернутися лише впертістю. Зрізане підборіддя говорить про нестачу витримки, і навіть хорошої енергії вистачає лише на недовгі імпульси. У поєднанні з сильним носом це може обернутися потоком слів і відсутністю справ. Згадаємо профіль давньоримського імператора Веспазіана: ніс з горбовинкою і розгорнуте, потужне підборіддя. Ця людина знала, чого хотіла і вміла домагатися своєї мети. Широкі щелепи виражають пожадливість, що йде на поводі у інстинктів. У поєднанні з приплюснутим черепом і міцним носом вони не провіщають нічого хорошого.

Нам можуть докоряти, що в нашій галереї портретів переважають монстри або лиходії. Де ж нормальні симпатичні люди? Там, де все гармонійно, все в міру. Ми ж свідомо загострюємо характерні риси, доводимо їх до крайності заради наочності. Вивчивши риси обличчя і зрозумівши як це пов’язано з характером і психологією людини Ви зможете з великою часткою впевненості розбиратися в людях. 


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: роздвоєне підборіддя, Що означають залисини на голові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *