Коли прибирати часник, картоплю, моркву збирати

Вересень – найурожайніша пора на городі. Коли починати збір овочів і як це правильно робити, щоб плоди ваших праць зберігалися довго і не псувалися? Скористайтеся нашими радами і заощадьте час і сили!
Городня культура №1 в наших краях – поза сумнівом, картопля. Дуже важливо правильно вибрати час для прибирання картоплі: викопаєте бульби завчасно – вони не встигнуть набрати максимальну вагу (щоденний приріст урожаю у кінці вегетаційного періоду складає 10-20 кг на сотку) і погано зберігатимуться, запізнитеся – можуть початися дощі, і підвищиться вірогідність ураження картоплі хворобами. Як же визначитися з термінами? Потрібні сигнали нам подають самі рослини. По-перше, картоплиння повинне померхнути і вилягти. По-друге, бульби повинні “наростити” щільну шкірку, яка не знімається, якщо потерти її пальцем. Якщо погода стоїть суха і тепла, квапитися зі збиранням не треба. Чим більше крохмалистою і менш водянистою стане картопля, тим краще він зберігатиметься. А ось якщо метеорологи обіцяють затяжні дощі, або кожен ранок у вас на городі випадають щедрі роси, а нічна температура опускається нижче 10 градусів(обидва чинники підвищують ризик розвитку фітофтороза), можна скористатися одним з наступних агротехнічних прийомів:

– за 5-7 днів до прибирання картоплі, скосити і прибрати бадилля – це різко прискорить дозрівання бульб і підвищить їх збереження за рахунок ущільнення шкірки в 1.5 разу;

– за 7-10 днів до прибирання картоплі, провести десикацію – підсушування бадилля хімічними препаратами, наприклад, розчином мідного купоросу (50 г на літр води); при цьому бадилля жовтітиме і засихатиме поступово, впродовж декількох днів продовжуючи віддавати бульбам накопичені поживні речовини;

– за 2-3 тижні до збирання врожаю провести сеникацію – обробку бадилля розчином суперфосфату(2 кг на відро води), яка сприяє перерозподілу крохмалю і білків між бадиллям і бульбами, знижує концентрацію нітратів у бульбах і підвищує урожай приблизно на 15-20%.

Коли збирати картоплю

Прибирати картоплю треба в ясну суху погоду, при температурі не нижче 7-8 градусів, намагаючись не нанести механічних ушкоджень бульбам (наприклад, не кидати у відра з великої відстані). Викопаний урожай викладете в один шар на поліетиленову плівку і підсушите на сонці 3-4 години. Викладати картоплю для просушування на бадилля не рекомендується, щоб уникнути зараження бульб фітофторозом. Потім треба розсортувати урожай за розміром, відібрати насінний матеріал і на 1-2 тижні занести бульби для дозрівання в сухе прохолодне приміщення. А вже потім можна закладати його в льох або овочесховище.

Коли збирати моркву

Моркву прибирати треба перед наступом заморозків на ґрунті. Коренеплоди підкопують лопатою, а потім акуратно висмикують із землі бадилля – при цьому стежите, щоб у морквини не відламався кінчик(інакше тривалого зберігання вона не витримає, і її треба буде якнайскоріше спожити в їжу). У відмінність, від картоплі, моркву на сонці не підсушують – пов’яне. Землю з коренеплодів краще обтрусити руками, щоб уникнути механічних ушкоджень. Перш ніж закладати моркву на зберігання, ретельно видалите усе бадилля, інакше вона знову піде в ріст, висмоктуючи соки з коренеплоду. Морквина відмінно зберігається в ящиках, якщо пересипати її шари піском, змішаним з вапном – пушонкою (1 частина гашеного вапна на 10 частин піску), або заздалегідь занурити моркву в глиняну “бовтанку” і як слід просушити.

Коли збирати буряк

Одночасно з морквою можна прибирати і буряк: її коренеплоди досить чутливі до низьких температур і після заморозків починають чорніти зсередини. Обтрусіть викопані коренеплоди від землі і обріжте бадилля, залишивши невеликі ” пеньки”. Для зберігання можна використати пісок або тирсу.

Коли збирати часник

Прибирання часнику починають, коли його нижнє листя повністю усихає, а верхнє – жовтіє. Коли прибираєте часник, не квапитеся відрізувати листя, там ще багато поживних речовин. Зв’яжіть зібраний часник пучками або сніпками і підвісьте на 1-2 тижні для просушування і дозрівання в добре провітрюваному приміщенні. Після цього листя часнику можна обрізувати, залишивши у голівок стебла завдовжки 3-4 см укласти часник в ящики і пересипати його тирсою, попелом або цибульним лушпинням. А можна залишити висохле листя, заплести їх кіскою і зберігати урожай часнику в підвішеному виді. У такому вигляді зібраний часник зберігатиметься довше. Якщо ви десь пропустите кущ часнику, то наступного року він зійде знову, морози йому не страшні.

А ось якщо урожай білокачанної або кольорової капусти броколі, баклажанів або перцю визріти до настання заморозків не встигає, його можна доростити прямо на кущах в теплиці, підвалі, сховищі або навіть в зробленій своїми руками альтанці – теплиці. Про те, як це правильно зробити, читайте в наступних статтях на сайті світ корисних порад.

Тепер і ви знаєте коли треба правильно збирати часник, моркву і інші овочі з городу.

коли збирати часник, коли краще збирати картоплю, коли вибрати часник, коли збирати картоплю, коли збирати моркву

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *