Як зробити стріли?



Якщо у Вас є бажання розвинути свій окомір, то немає нічого кращого, ніж стрільба з лука. Ще наші далекі предки використовували цю зброю на війні і на полюванні. Вона зручна і практична. Не дає осічки і безшумна. Але для такої зброї потрібні патрони – стріли. І зараз розберемося, як зробити стріли. Це цікаве і захоплююче зайняття.

Починати слід з того, що визначаємо, яка буде довжина стріли. До отриманої довжини додаємо ще 5 см (1 см піде на кріплення хвостовика, 2см на кріплення наконечника і ще 2 см технологічні. Вони потім будуть відрізані).

Тепер приступаємо до виготовлення стріл. Це процес не настільки простий, як може здатися на перший погляд. Але іноді хочеться деякої романтики. А може навіть первісній дикості. Як зробити стріли розбиратимемося детальніше і за пунктами.

Як виготовити держак стріли

Основою для стріл служитимуть дерев’яні віконні штапики. Відрізуємо потрібної довжини шматок. Слід звернути увагу на якість деревини штапика. Він має бути рівний і сухий. Інакше це будуть не стріли, а незрозуміло що. За допомогою рубанка з квадратним перерізом Вам треба отримати восьмикутник. Але і це ще не усе. Самий кінчик штапика затискаємо в патрон дриля і наждачним папером доводимо майбутню стрілу до круглої в перерізі. Наждак використайте грубий для чорнової обробки. Потім черга дрібного паперу. Краще всього підійде нулівка. Виходить відмінно полірований держак стріли. Основна складність може полягати у виготовленні не однієї стріли. Зазвичай в сагайдак укладалося не менше 40 зарядів для лука. Технологічні 2 см (були затиснуті в патроні дриля) відрізуємо. Зручніше це робити не ножем, а ножівкою по металу. Наступний етап виготовлення стріли – прорізи для кріплення наконечника і хвостовика. Для наконечника робиться надпил, глибиною близько 2 см і шириною 2 мм. Для хвостовика пропили виконуються різними методами. Буває простий, спортивний і непрофесійно-ігровий. Для простого пропил виконується звичайною ножівкою, розточується надфілем. На непрофесійно-ігровій стрілі виконується лопатка. Це треба для зручності утримання її пальцями під час пострілу. Розміри цієї лопатки для спортивної стріли дещо більші. Вона потрібна для швидкого і правильного піднесення стріли до титеви лука. Усе пропили зручно робити бічною пилою. У народі вона носить назву болгарка. Наступний етап – наконечник. Він кріпиться в проріз на епоксидну смолу. Оптимальна товщина заліза – 1,5.2 мм. Форма може бути будь-якою. Це не особливо важливо. Найпростіше наконечник зробити із старих ножиць. Там дуже хороша сталь. На довершення наконечник обмотується шкіряним шнуром або ременем. Для вирівнювання тиску від титеви на хвостовик стріли, її слід трохи округлити надфілем. Але і гострих граней не повинно бути. Про це вже говорилося. Наступний, важливий момент.

Захист готових стріл від вологи

Дерево має здатність коробитися з часом. Щоб цього не відбувалося, стрілу слід обробити.

Способи обробки стріл.

Існує декілька способів обробки стріл. Історичний і сучасні. Історичний спосіб – це вощіння, тобто обробка воском. Результат просто феноменальний. Для цього потрібна повстяна ганчірка і натуральний віск. Стріла натирається воском за допомогою повсті. Для того, щоб віск добре вбрався в деревину, його слід трохи розігріти. Зробити це найпростіше в розігрітій духовці. Спочатку один кінець пучка стріл, потім інший. Після цієї процедури, стріли знову натираються повстю до блиску. І захист від вологи і зовнішній вигляд просто приголомшливі.

До сучасних способів відносяться способи із застосуванням матеріалів, яких в давнину не було. Йдеться про усілякі лаки, просочення і ґрунтовки. Але у нинішніх матеріалів є недоліки. Вони швидко починають спучуватися і пластами зніматися з держака стріли. Ми можемо порадити тонуючий антисептик “Pinotex”. З усіх матеріалів він найдовговічніший. Можна, недовго мучившись з пензликом просто забризкати фарбою з балончика. Ефект буде непоганий. Альтернативним матеріалом для захисту від вологи стріл може служити скотч. Акуратно обертаєте, і все готово. Але, у такому разі слід зробити вибір між практичністю і історичною схожістю.

Як зробити оперення для стріли

Для виготовлення оперення для стріли підійде будь-яке перо. Не дуже практичне тільки вороняче пір’я. Воно дуже крихке. Спочатку в Європі для стріл застосовувалося крутеневе пір’я з крил. Азіатські майстри використовували і хвостове пір’я. Це не принципово. Головне, щоб на одній стрілі стояло пір’я тільки з одного крила. Чи з правого або з лівого. Поєднання неприпустимо.

Робитимемо потрійне оперення на стрілу. Кут між ними повинен складати 120 градусів. Одне перо буде ведучим. Воно повинне кріпитися паралельно річним кільцям держака стріли.

А тепер розглянемо уважно перо. У центрі його розташовується стержень з жолобом по центру. Гострим ножем слід акуратно розрізати перо уподовж по цьому поглибленню. Вийде дві частини. Для виготовлення оперення для стріли використовується велика частина. І таких частин треба три штуки. Стержень обрізуємо так, щоб до початку ворсу залишилося близько 1 см. З іншої сторони пера, там, де воно закінчується, теж обрізуємо. Надріз робиться в місці, де товщина стержня стає менше 1-0,7 мм. Але слід стежити, щоб усе пір’я для стріли мало однакову довжину. Потім зрізуємо ворс на відстань близько 5 мм. Стержень при цьому залишається цілим. У цьому місці буде кріплення оперення до держака стріли.

Тепер кріплення оперення до держака. Пір’я прикладаємо так, щоб тонкі кінці не доходили до краю на 1 см і кут між ними був 120 градусів. Для кріплення пір’я утримуємо однією рукою, інший беремо нитку і заводимо її під одне перо так, щоб вільний кінець мав довжину 10 см Потім один за одним наносимо витки нитки на стержні пір’я. Під час намотування звертайте увагу на збереження кута між опереннями. Середню частину пришиватимемо за допомогою голки з ниткою. Довжина останньою має бути близько 40 см і без вузла. Це називається пришивання в одну нитку.

Кінець нитки акуратно прив’язуємо до одного з пір’я в тому місці, де закінчилося перемотування. Пір’я прошивається біля основи ворсу з кроком близько 1 см Робити це слід робити дуже акуратно, щоб не пошкодити ворс. Виходить своєрідна примотка пір’я до держака стріли. Вільний кінець нитки обертається біля основи пір’я в навалювання (не укладаючи один виток до іншого, а як вийде). Аналогічно закріплюється і інший кінець пір’я до держака, тобто обв’язуємо по колу. Потім дуже акуратно заливаємо нитки клеєм так, щоб не зачепити пір’я.

І завершальний етап – додача оперенню оптимальної форми. Слід врахувати, що довге і широке оперення краще стабілізує стрілу у польоті, але сильно гасить швидкість. Ворс крутеневого пера має властивість трохи загинатися по краях. Місце цього загину і є максимальною висотою оперення. Яка підсумкова форма буде? Існує безліч видів відповідно до призначення. Цього ми не торкатимемося в цій статті. Спершу надайте оперенню своїх стріл конічної форми з розширенням від наконечника до основи.

Виготовлені таким чином стріли можна використати не лише в стрільбі по мішенях. Спробуйте влаштувати зі своїми друзями екстремальне полювання. Такого задоволення ніхто з них не відчував. Є в цьому щось первісне, дике, і, в теж час, привабливе.

Тепер Вам стало зрозуміло, як зробити стріли. Нічого особливо складного в цьому процесі немає. Але без деякої вправності і уміння, з першого разу, може і не вийти.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: Як Зробити стрілу, як зробити стріли

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *