Як полоскати горло содою? [draft]



Немає нічого гіршого, ніж відчуття захворювання горла і, як наслідок, усього організму. Які тільки засоби ми не застосовуємо для того, щоб запобігти розвитку дії хвороботворних мікроорганізмів. Найефективнішими засобами, поза сумнівом, залишаються народні.Про те, що содовий розчин при регулярному його використанні допомагає впоратися з болями в горлі, знає багато хто. Як полоскати горло содою правильно, знають не всі.

Чи можна полоскати горло содою при ангіні?

Ангіна – одне з інфекційних захворювань, першими симптомами прояву якої стають першіння в горлі й підвищення температури. Одним з найефективніших способів знезараження слизової оболонки рота і горла є полоскання. Полоскання розчином соди так само допомагає впоратися з цією недугою.Харчова сода має такі компоненти у своєму складі, які позитивно позначаються на лікуванні й профілактиці багатьох захворювань, у тому числі ангіни. Пом’якшувальна і знезаражувальна дія розчину соди позитивно відбиваються на відкашлюванні, знятті болів і усуненні першіння в горлі. Содовий розчин не завдає шкоди організму. Саме тому під час багатьох захворювань дозволено використати полоскання горла содовим розчином і для дитячого лікування.
Дуже часто можна почути сумніви: чи можна полоскати горло содовим розчином при ангіні? Лікарі стверджують, що полоскання содовим розчином сприятливо діє при комплексному лікуванні пацієнта навіть з високою температурою. При яких захворюваннях також можна полоскати горло содовим розчином?

При яких захворюваннях полощуть горло содою?

Серед хвороб, одним з методів лікування яких є полоскання горла содовим розчином, можна назвати наступні:

  • гострий фарингіт і ларингіт;
  • зараження слизової порожнини рота (стоматит, молочниця і тощо);
  • ГРВІ;
  • ангіна.

Поза сумнівом, при виявленні таких захворювань просто полоскати горло содою недостатньо. Лікування полосканням повинне проходити в сукупності з іншими препаратами, що забезпечують протизапальну, протибактерійну, жарознижувальну дію.

Пропорції

Багато хто не вірить в ефективність проведення такої процедури. Чому? Справа в тому, що полоскати горло розчином соди також треба правильно. І спершу необхідно дотриматися всіх пропорцій готування лікувального засобу для слизової оболонки горла.

Цікаво! Через свій склад содове полоскання дуже часто називають морським. Дійсно, компоненти, що входять до складу содового розчину, дуже нагадують морську воду. Серед цих компонентів: сода, сіль, вода і йод.

У склянку наливається гаряча кип’ячена вода, до неї додається по одній чайній ложці соди і солі. Для содового розчину краще брати морську або кухарську сіль. Якщо таких немає, можна скористатися звичайною харчовою сіллю.
До цього розчину можна додати дві краплі йоду, щоб виконати максимальну знезаражувальну дію на слизову оболонку (краще брати йод 5 %). Содовий розчин із сіллю і йодом ретельно перемішується. Склянку з водою необхідно остудити, щоб полоскання горла проходило за допомогою теплого розчину соди, солі та йоду. Гаряча рідина може тільки погіршити ситуацію. Проте розмішувати спочатку соду і сіль у прохолодній або теплій воді також недоцільно. Сода, сіль і йод просто не розчиняться у воді. Позитивної дії від такого розчину на слизову оболонку не буде.

Як полоскати горло содою і сіллю?

Полоскання горла будь-якою рідиною відбувається за наступною схемою: розчин набирається в рот, голова трохи закидається назад. Далі необхідно видавати тривалий “рик” прямо з горла. Таким чином захоплюється вся порожнина слизової оболонки рота і горла.
Полоскати горло варто тільки після їжі. Немає сенсу полоскати горло, а потім псувати ефект їжею і напоями. При цьому спершу необхідно ретельно прополоскати рот звичайною кип’яченою водою, щоб позбавитися від надлишків їжі. Також важливо стежити за тим, щоб розчин не був занадто гарячим або занадто холодним. Якщо содовий розчин остигнув, то можна підігріти його. При виявленні симптомів захворювання, необхідно полоскати горло содовим розчином до 2 разів на день. Якщо ж хвороба вже прогресує, полоскання можна здійснювати до 4-5 разів на день. Головне, не зволікати і робити все систематично.

На замітку: при виникненні нежитю під час респіраторного захворювання можна також крапати декілька крапель розчину соди і солі в ніс.

Протипоказання

Поза сумнівом, у першу чергу, слід враховувати наявність підвищеної чутливості до цього продукту. Крім того, не рекомендується полоскати горло содовим розчином під час токсикозу, оскільки це лише посилить блювотні позиви. Також слід з обережністю робити полоскання горла дітям. Може вийти так, що розчин потрапить всередину організму. Цього допускати не варто.

Відео: як правильно полоскати горло содою

Також рекомендуємо подивитися відео про те, як правильно робити розчин соди і полоскати горло.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *