Як полоскати горло хлоргексидином? [draft]



Хвороба. Мало приємного. З чого розпочинається погіршення нашого самопочуття? Як правило, відчуваючи втому в організмі або біль у горлі, ми розуміємо, що хвороба починає атакувати організм і необхідно зробити які-небудь дії, щоб запобігти подальшому розвитку цього неприємного процесу. Зазвичай не багато препаратів можуть розв’язати цю проблему. Найголовніше, що справа навіть не в ціні того або іншого препарату. Важливо розуміти, що не завжди вартість впливає на якість та ефективність дії ліків. Так що, вибір, поза сумнівом, залишається лише за Вами.
Якщо Ви відчуваєте першіння в горлі, необхідно обов’язково вжити профілактичних заходів, щоб не дати хворобі зломити Вас. Кращий спосіб, відомий ще здавна, – полоскання горла. Одним з найбільш ефективних засобів для полоскання є розчин хлоргексидину. Впевнені, багато хто про це не знав.

Показання до застосування

Почнемо, мабуть, з того, що є цим лікарським препаратом. Хлоргексидин – різновид лікарського препарату, що використовується в антисептичних цілях. У яких ще цілях його застосовують? Крім полоскання, розчин хлоргексидину використовують також для знезараження шкірного покриву. Щоб уникнути поширення запалення на шкірі, розчином хлоргексидину можна протирати обличчя, груди, спину та інші частини тіла з шкірними висипаннями. Його знезаражувальна дія позначається позитивно і на запаленому горлі.
При захворюванні горла наші мигдалини покриваються гнійними запаленнями. При полосканні горла ми вимиваємо шкідливі бактерії, які призводять до серйозного дискомфорту всього організму. Хлоргексидин застосовується при ГРВІ й ангіні для дезинфекції верхніх дихальних шляхів і всієї порожнини горла. Крім того, хлоргексидин виконує антисептичну дію, прибираючи хвороботворний наліт у роті, особливо на зубах.

Важливо! Для полоскання рота і горла використовуються розчини води з хлоргексидином у відсотковому вмісті: 0,05 %. При використанні розчину хлоргексидину з великим відсотком засіб необхідно розводити в достатній мірі водою.

Хлоргексидин для полоскання горла: інструкція

У цьому розділі ми розповімо Вам про те, як полоскати горло хлоргексидином, а також про те, як цей розчин застосовується при полосканні порожнини рота. Невелика кількість рідини наливається в спеціально приготовану ємність. Постає також питання, яка кількість розчину хлоргексидину потрібна, щоб полоскати горло або рот? Вам буде достатньо набрати одну столову ложку засобу для полоскання. Всього на день виходить 2-3 ложки розчину хлоргексидину. Спочатку ми згадали про те, що полоскання розчином хлоргексидину можна здійснювати і в роті. Цей препарат дуже добре впливає на слизову оболонку рота і горла на відміну від багатьох інших препаратів (поза сумнівом, при правильному його застосуванні).
При запальних процесах в горлі препарат застосовується 3 рази на день. Важливо зазначити, що після полоскання горла хлоргексидином забороняється вживати їжу або будь-яку рідину протягом 2 годин. Зневага цим правилом може призвести до послаблення або взагалі винищування дії розчину хлоргексидину. Крім того, кількість застосування цього засобу обмежена інструкцією. Якщо Ви відчуваєте незначне першіння або біль у горлі, не потрібно застосовувати полоскання горла розчином хлоргексидину більше двох разів за день. Якщо ж біль сильний, Ви відчуваєте дискомфорт при ковтанні, то необхідно збільшити застосування препарату до трьох разів на день.
Багато людей також зазначають різку зміну роботи смакових рецепторів після полоскання горла хлоргексидином. Це природний процес, адже препарат є сильним дезинфікуючим засобом. Незабаром ці відчуття у роті після розчину ліків пройдуть і до Вас повернуться “колишні відчуття”.

Важливо! Найголовніше, про що треба знати – не можна допустити потрапляння засобу всередину організму. Якщо ж таке, з якихось причин, сталося, то слід дуже ретельно промити шлунок і випити вугільні пігулки (кількість визначається, виходячи з ваги людини).

Перед використанням розчину необхідно добре очистити ротову порожнину. Це стосується не лише полоскання рота, але й горла також. Почистіть рот зубною щіткою, видаліть залишки їжі за допомогою зубної нитки. Перед застосуванням розчину хлоргексидину необхідно також кілька разів прополоскати рот і горло простою кип’яченою водою. Наявні залишки їжі у роті можуть завадити дії цього засобу.

На замітку: щоб не допустити потрапляння засобу всередину, можна скористатися пульверизатором з невеликою  силою розпилення. 

Хлоргексидин для вагітних

Чи можна використовувати цей препарат при виношуванні дитини? Питання спірне. Займатися самолікуванням при вагітності вкрай небезпечно. Це стосується не лише розчину хлоргексидину, але й інших лікарських засобів. При виявленні погіршення самопочуття необхідно негайно звернутися до лікаря і діяти згідно з його інструкціями. Він зможе поставити точний діагноз захворювання і запропонувати потрібний курс лікарських препаратів, серед яких, поза сумнівом, може бути і розчин хлоргексидину.

Як правильно полоскати горло дітям при ангіні?

На жаль, страждати від ангіни або інших простудних захворювань можуть не лише дорослі, але й діти. Як цей препарат діє на молодший організм? Згідно з інструкцією, застосовувати хлоргексидин у юному віці можна. Якщо йдеться про підлітка, то він може зробити це сам. Головне, уважно стежити за тим, щоб ліки не потрапили всередину організму. Як правило, юні пацієнти відмовляються прополіскувати слизову оболонку горла і рота за допомогою хлоргексидину, оскільки він має яскраво виражену гіркоту. Дуже шкода, адже ця процедура – одна з найбільш простих та ефективних.

Протипоказання

В інструкції із застосування хлоргексидину є також і ряд протипоказань, які, поза сумнівом, слід враховувати при проведенні процедури.
Як вже було сказано, не можна допустити, щоб розчин потрапив в організм. Ця умова використання ліків рекомендована всім хворим, без винятку. Крім того, препарат слід з особливою обережністю застосовувати дітям і вагітним жінкам. Також не рекомендується проведення процедури при наявній підвищеній чутливості до якого-небудь компонента хлоргексидину, а також при лікуванні за допомогою інших антисептиків. У цілому, хлоргексидин позитивно реагує на лікування в сукупності з іншими препаратами (жарознижуючими). Побічних дій, крім зміни відчуттів смакових рецепторів, практично немає. В окремих випадках йдеться про появу карієсу на зубах або зміні кольору емалі.

Відео: як правильно полоскати горло хлоргексидином

Пропонуємо Вам подивитися відео, з якого Ви дізнаєтеся, як правильно полоскати горло хлоргексидином, а також лікуватися ним при інших захворюваннях.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *