Як боротися з попелюхою на розсаді, народні засоби від попелюхи

З настанням літа садівники і городники починають боротьбу за майбутній урожай. На цьому шляху їх підстерігає немало труднощів: посушливе або занадто дощовите літо, неякісне насіння, недостатньо родюча земля.

Але рік з року найстрашнішим ворогом стають різні комахи, що намагаються поживитися рослинами. Як позбавитися від попелюхи на рослинах і квітах – в нашій статті.

Звідки береться попелюха?

Біологи відносять попелюху до загону напівжорсткокрилих і налічують близько 4000 шкідників. До нашої прикрості, 1000 з них мешкає в Європі.

Паразит починає розмножуватися ранньої весни і продовжує свою шкідливу активність до пізньої осені. Практично усі садові і городні культури в небезпеці, адже попелюха живиться їх соками, що в результаті призводить до уповільнення зростання, деформації рослини, що призводить до того, що зав’язі гинуть.

Окрім цього, попелюха переносить небезпечні віруси, а для зараження вистачає одній єдиної особини. Складність боротьби з комахою полягає в тому, що вони украй швидко розмножуються і надійно ховаються усередині скручених листочків. До того ж, не завжди легко визначити, що винуватець збитку саме попелюха. Але якщо вам це вдалося – негайно починайте обробку.

Чим обробити попелюху?

До великої радості рослинників, попелюха має досить м’який панцир і практично будь-яку хімічну речовину для неї згубно. Важливо лише правильно вибрати момент атаки на комахах.
Обприскувати дерева варто ранньої весни, коли листочки ще не встигли розпуститися. Плодові кущі варто обробити, коли бруньки на них тільки тільки лопнуть, тижні через три необхідно провести профілактичні роботи.

Не забувайте, що відмерлу попелюху із стовбура дерева або кущів треба змивати, якщо ж ви зрізували листя або гілки із зараженої рослини, то їх ні в якому разі не можна залишати в саду, краще винести за огорожу і спалити.
Найпростішими хімічними препаратами є мильний розчин і розчин нашатирю в пропорції столова ложка на відро води.

Якщо вони не допомагають, то варто удатися до використання хімії. Наприклад, Конфідор здатний не лише знищити попелюху, але підживлювати листочки. Ефективні також препарати: Актара, Снайпер, інсектициди Карбофос, Танрек, Інтравір, Актелик.

Найефективніші народні засоби від попелюхи

Якщо ви не любитель використати агресивні хімічні препарати і боїтеся, що вони вплинуть на смак і якість урожаю, можна скористатися перевіреними дідівськими методами, вони ще нікого не підводили.
Отже, ефективними народними засобами від попелюхи стають настій коренів і листя хрону, розчин соди (1 ст. ложка на літр води, можна додати натерте господарське мило), настій попелу.

До корисних відварів можна віднести відвари перцю, ревеню, чистотілу, гірчиці, часнику, деревію. Боїться попелюха і настою цибулі. Природа сама допомагає боротися зі шкідливими комахами. Такі рослини як базилік, різні види аконіту, блекота, бузина, ялина, сосна, термопсис – ваші кращі помічники.

Щоб не потрібно було прибігати до лікування, краще потурбується про профілактику. Щоб ваша розсада не постраждала від попелюхи, дотримуйтеся цих нескладних правил: ретельно перевіряйте землю, краще купуйте ґрунт, вирощуйте розсаду самостійно або купуйте її в перевірених місцях, обробляйте рослини якомога раніше, постійно боріться з мурашками на садовій ділянці, чим менше їх буде, тим швидше виведеться попелюха.

попелюха, попелюха на вазонах, попелюха на огирках, попелюха на огірках, народні способи проти попелюхи цибулі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *